Cosplay

Tiedätkö mitä on Cosplay?  – Ja miten aloittaa tämä kiehtova harrastus?

Cosplay sai nimensä japanista, ja siinä yhdistyvät kaksi sanaa, costume ja play. Lyhyempi, harrastajien kesken tunnetumpi termi on kuitenkin varsin vakiintunut ”cossaus”.
Moniin anime– ja manga-sarjojen hahmoihin on helppo samaistua, ja näiden useimmiten hauska ulkonäkö tai mielenkiintoinen persoonallisuus saa innostumaan cosplayaamaan kyseistä
hahmoa, eli pukeutumaan aivan tämän näköiseksi.

Joillekin taas hahmo vaikealla puvulla asettaa haasteen, jonka haluaa toteuttaa. Kenties kukaan muu ei ole vielä ehtinyt tekemään kyseistä pukua. Toiset harrastajat taas haluavat nauttia itse hahmosta ja ihmisten huomiosta sekä saada kivoja kuvia muistoksi.
Kaiken kaikkiaan cosplaylla on vielä kovin lyhyt historia suomessa.

MITEN ALOITTAA?

Useimmiten jokaisella ensimmäinen cosplay on sellainen hahmo, josta pitää paljon ja jonka puku ei ole siitä kaikkein vaikeimmasta päästä. Oma cosplay-harrastukseni alkoi varsinaisesti Manga-päivillä Tennispalatsissa reilu vuosi sitten, jolloin olin Haku Narutosta. Kaveriporukassa on kaikista kivointa cossata, joten monet ystävänikin olivat tehneet puvut samasta sarjasta. Coneissa, kuten tänä vuonna juuri ollut Tracon (Tampereen Roolipeli ja Anime Con), on yleensä jonkinlainen cosplay-kisa yksittäisille puvuille ja myös paripuvuille. Kyseisissä tapahtumissa on yleensä satoja cosplayaajia, mikä on mahtava näky kun sitä pääsee todistamaan.

MISTÄ ALOITTAA PUVUN TEKEMINEN?

Pukua tehdessä olisi hyvä olla alkeelliset ompelutaidot, jos puku ei ole koottavissa valmiista vaatteista. Jos ei itse omista ompelukonetta tai ei osaa (ompelemisen opetteleminen on helppoa) ommella, voi tietenkin ottaa muut konstit käyttöön. Jotkut ovat päätyneet ompelemaan käsin, yhdet teettämään pukunsa tai käyttämään kuumaliimausta. Jälkimmäinen on ajallisesti nopein tapa koota puku ja sen yksityiskohdat yhteen, minkä vuoksi käytännöstä on tullut suosittu harrastajien keskuudessa.

Jos rahaa on niukasti, materiaalikustannuksissakin voi säästää helposti tekemällä löytöjä kangaskauppojen alennusmyynneistä tai käymällä  UFF:ssa. Myös kirpputorit ovat siunaus cosplayaajille, ja improvisointi onkin yksi harrastuksen avainsanoista.
Lahjakotelosta saa äkkiä tehtyä korvakorut, Lidl:n jäätelöpaketeista kengät ja nukkekodin kukkaruukusta soljen kaulakoruun vain pienellä maalaamisella ja nikkaroinnilla.

Hiukset ovat usein ongelmana, mutta esim. Cybershopista saatavat Crazy-värit lähtevät muutamassa pesussa pois, jos ei halua ostaa peruukkia. Edullisia ja hyviä peruukkeja voi löytää Helsingin pilailuliikkeistä kuten Punanaamiosta ja Aprillista. Lisäksi internetissä toimivasta Ebaysta saattaa onnistua löytämään sekä peruukkeja että pukuja.

KETKÄ HARRASTAVAT COSPLAYTA SUOMESSA?

Useimmat cosplayaajat ovat iältään 12-20 -vuotiaita.  Myös sekä nuorempia että vanhempia harrastajia voi nähdä alan tapahtumissa kuten Animeconissa. Cosplay ei katso ikää eikä sukupuolta, vaikka miespuolisia cosplayaajia onkin kovin vähän. Mieshahmoja tosin näkyy coneissa, mutta useimmiten tämä sitten onkin crossplayta = tyttö cossaa miespuolista hahmoa. Sama toimii myös toisinpäin, että poika cossaa tyttöhahmoa, vaikkakin viimeksi mainitut ovat aika harvassa.

Eniten cosplay-harrastuksessa viehättää sen sosiaalinen puoli. Saat  paljon uusia kavereita, voit pitää hauskaa jonkinlaisessa roolissa ja olla hetken verran jotain muuta kuin normaali itsesi. Riemun ja onnistumisen tunne syntyy siitä, kun joku haluaa ottaa sinusta ja vaivalla tehdystä puvustasi valokuvan tai menestyt cosplay-kisoissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

15 kommenttia

 1. ville

  Oon ihan hirvee mha fani XDDD Se todorokin asu ois kyl ehoton ja tilasin jo siihen peruukin eli enää vaatteet puutuu!

  Vastaa
 2. Sopuliuli

  Oon aina halunnut cosplayata jotain hahmoa, mutta surullista on se, ettei ole oikein rahaa ostaa tarvittavia kankaita :cc Mutta ajattelin tässä ystävien kanssa alkaa cosplayata South Park hahmoja :’D Rakastamme sitä sarjaa ♥-♥

  Vastaa
 3. Bestone666

  Itse olen vasta löytänyt animen,mangan ja cosplayn. Ensimmäiset mitä olen ostanut ja cossannut oli Ken Kanekin huppari ja naamio. 😛 Ja tilasin ihan vasta Lenzishop nimisestä nettikaupasta Nagisa Shiota asun ja peruukin. Kestää kyllä vielä se niiden tuleminen koska tulevat Kiinasta. Mutta luotettava kauppa ollut.:)

  Vastaa
 4. Gingaheaven

  Itse ajattelin tehdä fursuittia Gingaconiin katotaan saanko valmiiksi 😀

  Vastaa
 5. Namikox

  Kun meen kesällä Tukholmaan niin siellä on kauppa nimeltään kawaii.se meen sinne katotaan onko siellä cossaamiseen tavaroita 😀

  Vastaa
 6. rukimotaka

  ginga_legend1 siinä tapauksessa suosittelen fursuitteja jos haluat weed tai gin puvun ^^

  Vastaa
 7. viljaz

  shokoran asu jaaa mutta olishan ihan kivä vaihtaa sitä henkilöllisyyttä

  Vastaa
 8. Fela

  Olis tosi kiva joskus kokeilla olisin varmana Naruton Itachi

  Vastaa
 9. Konan

  Haluaisin aloittaa cossauksen MUTTA ei oo minkään laisia vaatteita pitäis varmaan yrittää hankkia. Haluaisin olla Naruton Kiba Tai Akatsukin Konan.

  Vastaa
 10. Lisa-chan

  Aion aloittaa cosolayn. Ensin haluisin cossata Naruton Riniksi. Peruukki lähtee tilaukseen jo tänään : D

  Vastaa
 11. ginga_legend1

  Kuulostaa hauskalta:) saiskohan Gin tai Weed pukua tehtyä mistään, tai hankittua? 😀

  Vastaa