Mitä on manga?

Kun laitat nettiin hakusanaksi manga, saat kymmeniä miljoonia osumia, joissa kerrotaan japanilaisen sarjakuvan taustoista, julkaisuista ja tekijöistä. Lyhyesti: manga on sarjakuvaa tarkoittava japaninkielinen sana. Japanin ulkopuolella sitä käytetään usein nimityksenä juuri japanilaiselle sarjakuvalle, joka on saavuttanut melkoisen suosion etenkin Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Mangan historia voidaan johtaa ainakin 1100-lukujen kuvakääröistä saakka. Kuitenkin se ilmaisumuoto, jonka nykyään miellämme sarjakuvaksi, saapui Japaniin ulkomaisena tuontitavarana. Kun vuosisatoja ulkomaalaisilta suljettuna pysynyt Japani 1800-luvun jälkipuoliskolla avautui, maassa koettiin voimakasta tarvetta yhteiskunnan ja teollisuuden nykyaikaistamiseen. Japanilaiset alkoivat nopeaan tahtiin omaksua länsimailta kaikkea mahdollista. Yksi tällainen uutuus oli sarjakuvat sanoma- ja aikakauslehdissä.

Manga juuri siinä muodossa kuin sen nykyään tunnemme on pitkälti peräisin toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta. Suurin yksittäinen vaikuttaja oli Osamu Tezuka, jonka luomuksiin kuuluu mm. alkuperäinen Astro Boy -sarja. Hän otti käyttöön lukuisia, erityisesti elokuville ominaisia ilmaisutapoja kuten vaihtelevat kuvakulmat ja zoomaukset. Japanilaisesta sarjakuvasta tuli tekstitettyjen pysäytyskuvien sijaan elävää, virtaavaa tarinaa, jossa kuvilla oli tekstiä suurempi merkitys.

Alkuun manga oli suunnattu lähinnä lapsille. Sitten kustantajat huomasivat, että lapsena mangaa lukien kasvanut nuoriso ja nuoret aikuisetkin olivat yhä otollista yleisöä. Mangaa alettiin tehdä myös varttuneemmille. 1980-luvulla manga oli jo pääpiirteissään samanlaista kuin nykyäänkin. Tyttöjen ja poikien sarjojen ohella tarjolla oli nuorille miehille ja naisille, työikäisille ja ikäihmisillekin suunnattua mangaa. Sarjakuvat eivät siis ole Japanissa vain lasten ja nuorten juttu. Kuten kirjoja ja elokuviakin, niitä tehdään kaikenikäisille. Sangatsu Mangan kirjoissa on aina ikäsuositus, joka kertoo, minkä ikäisille kirja on tarkoitettu. (Huom: kyseessä on nimenomaan suositus, joka perustuu omaan arvioomme, ei lain vaatima rajoitus.)

Japanilainen sarjakuva käsittelee aiheita laidasta laitaan; päähenkilö voi olla yhtä hyvin supersankari tai samurai-soturi, prinsessa tai koulutyttö, kokki, golfin pelaaja, liikemies, puutarhuri, koira tai dinosaurus – toisin sanoen kuka tai mikä tahansa. Kaikki manga ei ole edes viihdettä: yksi sarja kertoo Japanin historiasta, toinen fysiikasta, kolmas taas antaa turvallisuusohjeita vaikkapa maanjäristyksen varalta.

Usein manga julkaistaan ensin viikottain tai kuukausittain ilmestyvässä lehdessä, johon on koottu yksi luku useasta sarjasta. Nämä lehdet saattavat olla puhelinluetteloa paksumpia; ne painetaan yleensä halvalle paperille ja kierrätetään lukemisen jälkeen. Jos jostakin sarjasta tulee riittävän suosittu, se julkaistaan myös pokkariversiona. Nykyään on varsin yleistä, että suosittujen sarjojen perusteella tehdään myös animaatioita, romaaneja ja pelejä. Suunta voi tietenkin olla myös toinen, eli romaanista sarjakuvaksi tai pelistä animaatioksi. Ja totta kai japanilaiselle kuluttajalle on tarjolla myös huimat määrät sarjojen oheistuotteita hiirimatoista makeisiin ja parin euron kännykkäkoruista satojen eurojen luksusfiguureihin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

28 kommenttia

 1. Beldarius

  @Sniper S

  Shueisha omistaa ainoastaan alkuperäisen sarjan oikeudet. Weedistä asti sarjaa on julkaissut Nihon Bungeisha, joka on täysin eri yhtiö. En usko, että Ivrea on vielä saanut kähmittyä niitä laariinsa.

  Vastaa
 2. Sniper S

  Siirtyykö Hopeanuoli nyt Ivrean julkaisuksi? Siirtyykö samoin kaikki oikeudet Takahashin sarjojen suhteen? Onko meillä toivoakaan saada Noahia tai Requiemia koskaan suomeksi?

  Vastaa
 3. Randomukko

  Miten ois Spy x Family, siin on monelle sopivaa mangaa

  Vastaa
 4. Antti Valkama

  Täältäkin kommentit ja ehdotukset luettu!

  One Piece ei Suomessa enää ole suosionsa huipulla. Täällä kaikki sarjat menettävät ajan mittaan lukijoita. Japanissa heitä saattaa tulla paljonkin lisää, sillä kirjat ovat yleensä helpommin saatavilla ja jos sarja on suosittu, siitä tulee animaatiota sun muuta oheisjuttua. Meillä taas alku on vilkkain, sitten tasaantuu ja hiipuu. Uutta nostetta on vaikea saada mistään, eivätkä harvat kirjakaupat useinkaan pidä mangaa hyllyssä.

  Mutta tähän nähden One Piecen lukijakunta on kiitettävän sitkeää! Ostajia ei ole liikaa, mutta on silti vielä 15+ vuoden jälkeenkin. Ei mikään huono saavutus Suomen pienillä markkinoilla.

  Vastaa
 5. Sonja.P

  Hei halusin toiveen heittää D.gray man mangasta olisi todella kiva jos se voitaisiin suomentaa

  Vastaa
 6. Shirozzu

  Moikka! Ajattelin kysyä, onko Jojo’s Bizzarre Adventuria ajateltu julkaista suomeksi, tai onko sitä edes ehdotettu? Koitin lukea kaikki kommentit mutta en nähnyt sitä missään.

  Toiseksi kiitos jatkuvasta työstä One Piecen parissa. Olen lukenut sarjaa suomeksi siitä asti kuin kakkospokkari ilmestyi, ja se on ehdottomasti lempisarjani. Olen iloinen että siitä löytyy laadukas ja hyvin suomennettu versio niin ei tarvitse englanniksi ostaa. Toivottavasti sitä saa jatkossakin. Kiinnostaisi kuulla kuinka suosittu se mahtaa Suomessa olla? Riittääkö ostajia? Itse ainakin kauppareissuilla vilkuilen lehtihyllyä uusimman pokkarin toivossa.

  Vastaa
 7. hamsteri_yuki23

  Harkitsen mangan piirtämistä, puuttuu vain osa välineistä

  Vastaa
 8. KettuLapsi

  Minäkin rakastan mangaa! Harjoittelen koko ajan lisää piirtämistä ja kyllä se manga alkaa jo sujua jonkin verran :3 en ole.törmännyt vielä yhteenkään mangasarjaan josta en olisi pitänyt! :3 <3

  Vastaa
 9. _kappe_chan_

  Mangaa on kiva lukea mut omat artistiset taidot ei riitä sen piirtämisseen

  Vastaa
 10. Pauliina1

  Mä piirrän ja luen mangaa, tykkään piirtää Weediä ja Gingaa. Ihmiset sujuvat jotenkin mutta ei hyvin. Pidän kaikista mangakirjoista joita luen.

  Vastaa
 11. Namikox

  Manga on ihanaa ja tykkään silloin tällöin myös piirtää sitä ;3;☺️

  Vastaa
 12. rukimotaka

  Manga on kyllä kieltämättä kivaa lkemista yma :3
  Itse tykkään Piirtää Gingaa (GDW ja GNG) .

  Vastaa
 13. TOTO-CHAN

  Mä rakastan piirtää mangaa. Varsinkin jotain Narutoon liittyvää. Innostus tuli vaan yhtäkkiä.

  Vastaa
 14. empsi

  Mä piirrän mangaa, koska se on hauskaa. Mä oon jo saanu valmiiks kolme kirjaa, joissa on jotain 100 sivuu… no kyllä siinä kolme vuotta meni, kun en ihan joka päivä ehtiny piirtää. Värittämisessä kesti myös. Päähahmo on susi, koska ihmisii on vaikee piirtää! Mutta silti mangat on ihan parhaitaa!

  Vastaa
 15. Miss Jacksoner

  Moi vaan loin just käyttäjän tänne, koska aattelin oppivani täälä vähän tietoa ja taitoa mangasta…onko oikea osote? 🙂

  Vastaa
 16. Banshu

  Mä piirrän mangaa, varsinkin Hopeanuolii ja Weed 🙂 En osaa viel piirtää ihmisii 😀

  Vastaa
 17. mangacat

  Mä piirrän mangaa koska siin on haasteita ja se on kivaa, lisäksi tavallinen piirtäminen ei suju enää.

  Vastaa
 18. Jujuu02

  Mä piirän mangaa paljon ja siinä kestää aina neljä tuntii kun se on väritetty ja hyvä

  Vastaa
 19. -Rin-

  Mä piirrän mangaa koska se on kivaa enkä osaa enää piirtää muuta 🙂

  Vastaa
 20. Devilgirl

  Mäkin piirrän mangaa. Mul on jotain pari sataa keskeneristä joita en jatka ja yks meneillään oleva. Manga on mahtavaa!

  Vastaa
 21. larpujapu

  mä myös piirän mangaa,koska siinä on haastetta ja koska se on vaan niin kivaa!! 😀

  Vastaa
 22. Sanpo_Mizukage

  Mä luon mangaa mun kaverin kanssa. Ekaks ajateltiin lähettää sen meidän kirjekaverille, muta sitten ajateltiin julkasta sen. Katotaan jos se saadaan valmiiks.. Me ollaan vaan 10-11…

  Vastaa