Mitä on manga?

Kun laitat nettiin hakusanaksi manga, saat kymmeniä miljoonia osumia, joissa kerrotaan japanilaisen sarjakuvan taustoista, julkaisuista ja tekijöistä. Lyhyesti: manga on sarjakuvaa tarkoittava japaninkielinen sana. Japanin ulkopuolella sitä käytetään usein nimityksenä juuri japanilaiselle sarjakuvalle, joka on saavuttanut melkoisen suosion etenkin Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Mangan historia voidaan johtaa ainakin 1100-lukujen kuvakääröistä saakka. Kuitenkin se ilmaisumuoto, jonka nykyään miellämme sarjakuvaksi, saapui Japaniin ulkomaisena tuontitavarana. Kun vuosisatoja ulkomaalaisilta suljettuna pysynyt Japani 1800-luvun jälkipuoliskolla avautui, maassa koettiin voimakasta tarvetta yhteiskunnan ja teollisuuden nykyaikaistamiseen. Japanilaiset alkoivat nopeaan tahtiin omaksua länsimailta kaikkea mahdollista. Yksi tällainen uutuus oli sarjakuvat sanoma- ja aikakauslehdissä.

Manga juuri siinä muodossa kuin sen nykyään tunnemme on pitkälti peräisin toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta. Suurin yksittäinen vaikuttaja oli Osamu Tezuka, jonka luomuksiin kuuluu mm. alkuperäinen Astro Boy -sarja. Hän otti käyttöön lukuisia, erityisesti elokuville ominaisia ilmaisutapoja kuten vaihtelevat kuvakulmat ja zoomaukset. Japanilaisesta sarjakuvasta tuli tekstitettyjen pysäytyskuvien sijaan elävää, virtaavaa tarinaa, jossa kuvilla oli tekstiä suurempi merkitys.

Alkuun manga oli suunnattu lähinnä lapsille. Sitten kustantajat huomasivat, että lapsena mangaa lukien kasvanut nuoriso ja nuoret aikuisetkin olivat yhä otollista yleisöä. Mangaa alettiin tehdä myös varttuneemmille. 1980-luvulla manga oli jo pääpiirteissään samanlaista kuin nykyäänkin. Tyttöjen ja poikien sarjojen ohella tarjolla oli nuorille miehille ja naisille, työikäisille ja ikäihmisillekin suunnattua mangaa. Sarjakuvat eivät siis ole Japanissa vain lasten ja nuorten juttu. Kuten kirjoja ja elokuviakin, niitä tehdään kaikenikäisille. Sangatsu Mangan kirjoissa on aina ikäsuositus, joka kertoo, minkä ikäisille kirja on tarkoitettu. (Huom: kyseessä on nimenomaan suositus, joka perustuu omaan arvioomme, ei lain vaatima rajoitus.)

Japanilainen sarjakuva käsittelee aiheita laidasta laitaan; päähenkilö voi olla yhtä hyvin supersankari tai samurai-soturi, prinsessa tai koulutyttö, kokki, golfin pelaaja, liikemies, puutarhuri, koira tai dinosaurus – toisin sanoen kuka tai mikä tahansa. Kaikki manga ei ole edes viihdettä: yksi sarja kertoo Japanin historiasta, toinen fysiikasta, kolmas taas antaa turvallisuusohjeita vaikkapa maanjäristyksen varalta.

Usein manga julkaistaan ensin viikottain tai kuukausittain ilmestyvässä lehdessä, johon on koottu yksi luku useasta sarjasta. Nämä lehdet saattavat olla puhelinluetteloa paksumpia; ne painetaan yleensä halvalle paperille ja kierrätetään lukemisen jälkeen. Jos jostakin sarjasta tulee riittävän suosittu, se julkaistaan myös pokkariversiona. Nykyään on varsin yleistä, että suosittujen sarjojen perusteella tehdään myös animaatioita, romaaneja ja pelejä. Suunta voi tietenkin olla myös toinen, eli romaanista sarjakuvaksi tai pelistä animaatioksi. Ja totta kai japanilaiselle kuluttajalle on tarjolla myös huimat määrät sarjojen oheistuotteita hiirimatoista makeisiin ja parin euron kännykkäkoruista satojen eurojen luksusfiguureihin.

20 kommenttia

 1. Sanpo_Mizukage

  Mä luon mangaa mun kaverin kanssa. Ekaks ajateltiin lähettää sen meidän kirjekaverille, muta sitten ajateltiin julkasta sen. Katotaan jos se saadaan valmiiks.. Me ollaan vaan 10-11…

 2. empsi

  Mä piirrän mangaa, koska se on hauskaa. Mä oon jo saanu valmiiks kolme kirjaa, joissa on jotain 100 sivuu… no kyllä siinä kolme vuotta meni, kun en ihan joka päivä ehtiny piirtää. Värittämisessä kesti myös. Päähahmo on susi, koska ihmisii on vaikee piirtää! Mutta silti mangat on ihan parhaitaa!

 3. Pauliina1

  Mä piirrän ja luen mangaa, tykkään piirtää Weediä ja Gingaa. Ihmiset sujuvat jotenkin mutta ei hyvin. Pidän kaikista mangakirjoista joita luen.

 4. KettuLapsi

  Minäkin rakastan mangaa! Harjoittelen koko ajan lisää piirtämistä ja kyllä se manga alkaa jo sujua jonkin verran :3 en ole.törmännyt vielä yhteenkään mangasarjaan josta en olisi pitänyt! :3 <3

Kommentoi

Sinun tulee kirjautua sisään kommentoidaksesi
Kirjaudu sisään