Re: Cosplay-neuvoja

Home Forums Sekalaista Cosplay Re: Cosplay neuvoja Re: Cosplay-neuvoja

#52543
Taiga
Member

lettu wrote:

Joten olisiko täällä ketään kuka tietäisi mistä voisi tehdä vaikka sellaisia pukutilauksia. Että viedään jonnekin ompelimoon kuvia ja sitten ne mittaa sut ja sellaista? Uskoakseni se olisi vähän halvempaa kuin tilata rumia pukuja amerikasta.

Itseasiassa ei ole. Kiinatuotetut "jenkkipuvut" tehdään niin halvoista materiaaleista ja niin halvalla työvoimalla, että et mitenkään voi saada Suomesta samanhintaisia pukuja. Vertaillaanpas vähän.

Kiinassa tuotetuissa puvuissa on yleensä varsin halvat kankaat ja kankaita ostetaan suurissa erissä, koska puvut tehdään sarjatuotannolla. Kankaan metrihinta saattaa olla noissa puvuissa 1 €/m eikä sitäkään, koska tukkuhintainen kangas on halvempaa ja Aasiassa kankaiden hinnat ovat muutenkin hieman pienempiä kuin Suomessa. Koska tehtaissa käytetään halpatyövoimaa, puvun tekijöille maksetaan jopa alle euron tuntipalkkaa eikä tuntipalkka maksimissaankaan ole kuin nelisen euroa. Koska ompelijat ovat tottuneita työhönsä, puvun tekemiseen menee se 3-5 tuntia (yksityiskohdista luonnollisesti tingitään) joka tarkoittaa sitä, että puvun hinta on tässä vaiheessa sen 10-15 euroa. Kaupassa hintaan lisätään x-summa ja loppusumma tulee olemaan sen 40-100 euroa, riippuen tietysti käytetyistä kangasmääristä ja materiaaleista (ja siitä, kuinka paljon puku myy).

Jos taas tilaat puvun suomalaiselta myyjältä, hinta koostuu seuraavista asioista. Jokainen ompelija on yksityisyrittäjä (pääasiallisesti) ja yksityisyrittäjä maksaa tiloistaan ja kankaistaan ihan eri tavalla kuin tehdastyöläinen. Suomessa kankaista maksetaan 5-20 €/m eivätkä ne tule kovin halvoiksi ompelijalle, vaikka hänkin tukusta ostaa. Suomessa työstä velotetaan 7-10 €/h, joten jos suomalainen ompelija tekee sinulle puvun, jonka ompelemiseen, kaavoittamiseen ja suunnitteluun menee vaikka 20 tuntia, maksat puvusta helposti sen 200 euroa ja sekin on alakanttiin. Tämä siis ammattitaitoiselta ompelijalta. Jos toki löydät jostain ompelijaopiskelijan, saatat päästä huomattavasti halvemmalla, mutta nyrkkisääntönä on se, että tilattu puku on teetettyä pukua halvempi (ellet sitten halua teettää pukua jollain täysin kokemattomalla ompelijalla, joka tarjoaa ompelutaitojaan käyttöösi – jota en suosittele, koska hyvän näköinen puku on aika tärkeää).

Jos kuitenkin kiinnostaa tietää lisää suomalaisista cosplayompelijoista/pukukaupoista, tässä linkkejä:

http://morgana.hybridi.net/
http://www.sweet-sweet-shop.com/
http://www.poetia.fi
http://magicfrog.fi/kauppa/product_catalog.php?c=43
http://ippai.fi

Älkää kuitenkaan ostako Ippain pukuja, ellette tunne hahmoja ja halua hemmetin rumaa pukua. Ippain pukuvalikoima on hyvin kyseenalainen, mutta jos haluaa mennä hentsupelin hahmona coniin, niin toki.

Lisäksi eräällä suomalaisella animefoorumilla on oma cosplayalueensa, jolta voit löytää esimerkiksi pukuompelijoiksi opiskelevia ihmisiä.

RANT:
asdfg Mikä teillä ihmisillä on, kun jenkkipuvut ovat aina muka niitä rumia? Kaikki tietämäni jenkkicosplaycomissionaajat ovat hyvin ammattitaitoisia ja tekevät parempia pukuja kuin keskivertosuomalaispukuilija – ja se näkyy hinnassa. Huonot puvut on tehty Kiinassa, ei Jenkeissä.
/end of rant