Re: Mitä mieltä olette ei-cossaajista coneissa?

Home Forums Sekalaista Cosplay Cosplay vs. ei-cosplay Re: Mitä mieltä olette ei-cossaajista coneissa?

#49954
Yamiska
Member

Onpa tästäkin varsinainen taistelu syntynyt. Taigalla on ollut erittäin hyviä pointteja, joihin yhdyn täysin. En vain käsitä mitä ihmeen väliä sillä on miten kukin pukeutuu. Paljon enemmän kantaisin huolta siitä, miten jotkut, etenkin osa ernuista, käyttäytyy. Tässä olen about 5 vuotta jo coneja kiertänyt (ja 10 vuotta muuten animea/mangaa harrastanut), välillä cossipuvussa, välillä normivaatteissa. Kuulun siis minäkin tähän vanhempaan kastiin. Joka tapauksessa alkuaikoina ei edes ollut niin hirveästi cossaajia tapahtumissa. Olivat enempi semmoinen erikoisuus, johon vain rohkeimmat ryhtyivät. Nykyään on ties mitä wnb yrittäjää ja puolicossaajaa ja ties mitä vielä. Conit eivät todellakaan ole vain cossaajia varten. Sinne ovat ihan kaikki tervetulleita, myös ne, jotka eivät animesta/mangasta/japanin pop-kulttuurista tiedä hölkäsen pöläystä (ei silti että heitä siellä paljonkaan olisi). Julkiseen tapahtumaan saa tulla kuka tahansa. Hengaajia on coniin ilmestynyt vasta ihan viimeisen parin vuoden aikana. Viime vuoden animecon oli mielestäni aivan järkyttävä kokemus, vaikka tilat olivat varmaan parhaat ikinä. Näiden hengaajien seassa oli sekä cossaajia, että normivaatteisiin pukeutuneita.

Minulla on myös kokemusta amerikkalaisista coneista. Niistäkin löytyy sekä cossaajia, että normivaatteisia (le gasp!), vieläpä suuremmassa mittakaavassa kuin täällä Suomessa. Eikä siellä kukaan valita mitä jollakulla on yllään. Muutenkin jenkkiconeissa tuntuu olevan paljon suvaitsevaisempi ilmapiiri. Ei siellä lauota päin naamaa törkeyksiä tai käyttäydytä muuten kuin idiootit, toisin kuin Suomessa tuppaa nykyään tapahtua.

Sitten siitä, miksi osa ei cossaa. Onhan tätä tässä jo puitu, mutta sanonpa nyt oman mielipiteeni kuitenkin.
Joitain ihmisiä ei tosiaan voisi vähempää kiinnostaa jokin ompelu tai epäkäytännöllisen ja kuuman pukuhärpäkkeen päälle laittaminen ja siinä väentungoksessa huonossa hapessa monta tuntia kulkeminen (välistä mietin, miksi itsekään moiseen viitsin aina ryhtyä). Conissa on tosiaan paljon paljon muutakin ohjelmaa kuin cosplay. Jättimäisen puvun kanssa on esim. melko vaikea ängetä jonnekin luentosalin penkkirivin keskelle. Puvun teko ei myöskään ole mitään helppoa, varsinkaan, jos sen todella haluaa näyttävän hyvältä.
Toinen asia on raha. Minullakaan ei ole aina varaa ostaa hiivatin kalliita kankaita. Jokaisen tekemäni puvun hinnaksi on aina tullut vähintään lähemmäs 200€. Se on aika iso raha opiskelijalle. Minulla ei myöskään ole ompelukonetta, koska ei ole varaa siihenkään. Joudun aina lainaamaan äidiltäni, ja siinä on kiva rumba raahata se joka kerta kämpille toiselta puolen kaupunkia. Lisäksi kun äitinikin sitä aina välillä tarvitsee, niin en voi pitää sitä jatkuvasti täällä. Aina ei siis vain jaksa tehdä pukua, varsinkaan kun coneja tuppaa nykyään olemaan lähes joka kuussa. Ei riitä aika, halut tai rahat vääntää joka coniin asua. Vanhojakaan ei viitsi loputtomasti käyttää.
Kun minä siis yllämainituista syistä lopulta päädyn menemään coniin normivaatteissa, haluan, että ne ovat mukavat päällä. Jos se vanha virttynyt villapaita sattuisi olemaan se kaikkein mukavin vaate, niin olkoon sitten niin. En todellakaan tajua, mikä siinä voi jotakuta toista ärsyttää niin paljon, että se "pilaa hauskanpidon" muilta.

Sitten vielä lopuksi. Tiituli83, kannattaisi vähän miettiä ennen kuin painaa sitä Lähetä-nappia. Sellaisia viestejä, joissa lähes jokainen lause päättyy joko hymiöön tai useampaan kuin yhteen pisteeseen, on erittäin rasittava lukea. Jos tosiaan olet sitä mieltä, että viestisi ovat älyttömiä ja toivot, ettei kukaan jaksa lukea niitä, niin miksi sitten ylipäänsä kirjoitat ja lähetät niitä? En ymmärrä.