Re: Mitä mieltä olette ei-cossaajista coneissa?

Home Forums Sekalaista Cosplay Cosplay vs. ei-cosplay Re: Mitä mieltä olette ei-cossaajista coneissa?

#50053
Neeko
Member

Olipas ihan pakko rekisteröityä tänne vain tullakseni vastaamaan tähän ketjuun.

Täällä on pitkällisesti avauduttu tavallisten animeharrastajien "virttyneistä villapaidoista" ja "likaisista vaatteista". Itse olen monet animeconit läpi käynyt ja niitä järjestämässäkin ollut ja kertaakaan en ole cossannut eikä harmita eikä valituksia ole tullut. Melkein tekisi tämän lauman vuoksi jättää cossaamatta tuleva suunniteltu eka kertani, ettei tulisi leimattua itseään tuohon joukkoon kuuluvaksi.

\begin{avautuminen}

\item[Itsekritiikin puute]
Eniten coneissa silmään osuvat ne cossaajat, joilla ei ole mitään käsitystä siitä miltä oikeasti näyttävät. Onhan se halvin lirusatiini kiiltävää ja rypyttyvää ja sitä on kaikilla muillakin ja opiskelijabudjetillekin se on varmaan paras mahdollinen, mutta sitten kun tulee vastaan vaatteita, jotka ihan selvästi ovat alkuperäisteoksissa ihan vaan vaikka tavallista puuvillaa, tekee mieli mennä kysymään ihmiseltä, että onko tällä minkäänlaista arvostelukykyä. Ja sitten kun cossataan väärää sukupuolta tai hahmoa, jonka paino on 20kg omaa pienempi voidaan kysyä, että oliko se nyt parempi vaihtoehto kuin tulla omissa tavallisissa vaatteissa paikalle? Jos cossaa, voisi edes vähän katsoa itseään ja pukuaan rehellisesti ja kysyä "onko se näköinen" ja "käykö se minulle"? Tarkoitus ei ole sanoa, että tukevammat ihmiset eivät saisi cossata vaan, että suuri osa cossaamisestahan on sitä, että yritetään näyttää siltä hahmolta. Jos ei ole itse suosikkimangahahmonsa näköinen, epäonnistuu cossaamisessa. Piste. Cossin voi (gasp!) valita myös itsensä perusteella ja silloin se onnistuu aina paremmin.

\item[Rozen Maiden -cossaajat]
Ja niille, jotka nyt ajattelevat, että kateudesta vaan marmatan: minä ompelen työkseni. Ja mikään ei ole kamalampaa, kuin nähdä puku, josta näkee, ettei sitä ole jaksettu aloittaa ajoissa tai siitä ei olla jaksettu olla tarpeeksi kiinnostuneita tai että kiiltävyyden tieltä on heitetty pois kaikki pyrkimys autenttisuuteen.
Rosen Maiden -cossaajat: ei se pieni ylimääräinen vaiva siihen tyllialushameeseen ole suuri, mutta suoraan lantiolta alas valuvat hameet ovat jotain joka suorastaan vaan huutaa, ettei tekijä välitä tai että hän ei ole katsonut oikeasti peiliin nähdäkseen itsensä sellaisena kuin todellisuudessa vaan on vain nähnyt itsensä sellaisena kuin on suunnitellut.

\item[Cosplay Nightmare]
En nyt sano etteikö hyviäkin cossaajia olisi, mutta jos tarkoitus on vaan saada jotain päällelaitettavaa nopeasti, niin mieluummin katsoisin tavallisia vaatteita eikä tarvitsisi hyppiä seinille siitä kun ihmiset EIVÄT VAAN OSAA. Itsesensuuria kiitos, edes vähän – tai edes rehellisiä ystäviä. Kuka tahansa nyt osaa sanoa näytätkö haluamaltasi animehahmolta ja näyttääkö pukusi siistiltä, jos siis uskaltaa sanoa sen rehellisesti. Keskimääräisestä conista kolmasosa vaatteista ja cossaajista voisi milloin tahansa päätyä 4chanin "cosplay nightmare" -ketjuun. Puvun voi valita (gasp taas!) myös omien ompelutaitojen riittämisen mukaan.

\item[Tiituli83]
Lisäksi sinä Tiituli83, oletan, että tuo viittaa syntymävuoteesi, en voi kun todeta, ettet ihan ikäiselläsi tasolla käyttäytymisesi perusteella ole… Muistaakseni viestiketjun sivulla kaksi (noin kymmenen viestiäsi sitten) sanoit, että nyt vaikenet. Miksi et pitänyt tätä lupausta? Jos kerran olet vain yhdessä conissa ollut, miten luulet, että voit tietää millaisia conit "aina ovat", millaisia cossaamattomat "aina ovat"? Lisäksi en millään ymmärrä asennettasi siihen, että kaikki normaalisti pukeutuvat olisivat vain "hengaajia, joita ei kiinnosta siellä mikään". Jos heitä ei kiinnostaisi siellä mikään, he eivät varmaan tulisi paikalle, eikös? Et kai sinäkään mene johonkin isoon tapahtumaan, jonne pitää erikseen päättää saapua paikalle vain, että sinulla voisi olla siellä tylsää? Oletko sinä niin paljon parempi ihminen, että voit määritellä riittävän kiinnostuksen rajat? Vaikka ihminen puhuisi siellä vain yhdelle toiselle ihmiselle ja kävelisi käytäviä "parempien ihmisten" tiellä, hänellä voisi olla hauskaa. Hän saattaa olla ihminen, joka ei tunne sieltä ketään ja on esimerkiksi vain aiemmin katsonut animea yksin. Jokainen harrastaa miten itse parhaaksi näkee, joillekin siihen kuuluu pukeutuminen (kuten StarTrek-faneillekin), joillekin ei; joku kävelee alttarille OMG:n lopputunnarin alkupianon tahtiin, toinen ei. Kaikilta ei voi vaatia harrastuksensa ääri-ilmiöitä.

\item[Erilaisia ihmisiä on maailmassa -ko?]
Lisäksi tosiaan Animecon ja Finncon ovat olleet yhteinen tapahtuma, jossa Finnconin puolen (nykyisin keski-iältään animeconia huomattavasti vanhempi) yleisö ei ole välttämättä aina jaksanut kirkuvia pikkutyttöjä, jotka eivät toistensa syliin hyppiessään välitä yhtään siitä kaatavatko kanssayleisön kahvimukeja näiden syliin, jolloin takaisin saattaa tulla PUMPELEITA muistuttavia katseita, vaikket itse olisikaan ollut juuri se häiriköivä henkilö. Saattaa olla, että harva tapahtuma hamuaa paikalle niin paljon toisistaan poikkeavia ihmisiä saman katon alle. Itse olen aina nauttinut molempien puolien ohjelmista (sen mitä töistä on ehtinyt seuraamaan, minä cossaamaton turha ihminen). Vähän sitä suvaitsevaisuutta ja huomaavaisuutta tapahtumaan mukaan, kun iso ihmiskokoontuminen on kuitenkin kyseessä. Helpoin ratkaisu kaikkiin Animecon-ongelmiin olisikin cosplayaajien aitaaminen omalle alueelleen tekemään omia cossijuttujaan pois häiritsemästä "tavallisia" ihmisiä.

\end{avautuminen}

Tähänpäs päätän. Toivottavasti cossaajille tuli tästä yhtä paha mieli kuin meille kaikille "taviksille", jotka "emme cossaa ja täten emme anna coneille mitään". Oma loukkaantumiseni ei kohdistu pelkästään tähän ketjuun vaan cosplay-yhteisöön yleensä, jossa näiden viestien yleinen asenne välillä vallitsee.

Nm. -99 OMG:ta vivoina katsellut, epätosi ja alempiarvoinen animefani (ei siis ihminen ollenkaan)