Re: Valittavia käyttäjiä?

Home Forums Sekalaista Muut Valittaminen keskustelufoorumilla Re: Valittavia käyttäjiä?

#50068
Shieva
Member

Voisin oikeastaan lukea itseni noihin valittaviin käyttäjiin, vaikka en ääneen täällä ole koskaan valittanutkaan. Mielessä kyllä tulee ajateltua että "ärsyttää, kun tuo ei osaa pilkkusääntöjä", "aarh, vihaan noita hymiöitä, miksi niitä pitää joka paikkaan tunkea" tai "onpas taas turha topic, ei tällaisia tarvitsisi tehdä". Mutta toisaalta on sitä itsekin tullut syyllistyttyä vaikka mihin äidinkielillisiin, foorumellisiin ym. rikkomuksiin, jotka loppujen lopuksi eivät ole niin vaarallisia vaikka joitain ne ehkä ärsyttävätkin.

Asiahan on niin, että tämä Sangatsun foorumi saattaa olla monille mangaharrastajille ensimmäinen foorumi, jossa he ovat kirjoitelleet. Silloin ei ehkä vielä olla opittu, miten yleensä foorumeilla topicit aloitetaan ja millaista sisältöä viesteihin tulisi laittaa. Toisaalta olen huomannut, että tämä foorumi on sillä tavalla aika vapaa, että moderaattorit ym. eivät korjaile noita käyttäjien "virheitä", vaan muut käyttäjät (juuri tällä ns. valituksella). Minä kun olen nyt jo reilun vuoden aktiivisesti erilaisilla foorumeilla käynyt, niin aika monilla niistä moderaattorit puuttuvat asiaan, jos topicin aloitusviesti on puutteellinen (tyyliin"täällä keskustellaan x-sarjasta", mutta ei kerrota kyseisestä sarjasta mitään) tai käyttäjät ovat kirjoitelleet vaikka yhden sanan viestejä (joita ei useimmilla foorumeilla sallita).

Onhan tämä foorumi toisaalta taas aikuisempi kuin eräs jossa olen käynyt (en nyt mainitse paikan nimeä eikä se kyllä ole edes anime-aiheinen foorumi. Siellä kuitenkin haukutaan muita ym. Toisaalta se foorumi on siitä erilainen ettei sinne tarvitse kirjautua ja siellä saa tehdä uuden aiheen mistä tahansa (turhasta) asiasta). Kuitenkin olen muutaman kerran täälläkin törmännyt muiden haukkumiseen/dissaamiseen. Siinä vaiheessa alkaa kyllä mennä foorumista maku, kun toisia aletaan haukkumaan. Asioista saa keskustella, kiistellä, jopa riidellä, niin kauan, kuin hyvä tai edes kohtuullinen kielenkäyttö ja toisen (eriävän) mielipiteen arvostus säilyy. Sitten kun keskustelu menee siihen, että toista osapuolta nimitellään, pitäisi asialle laittaa piste.

Nyt ennen kuin menee ihan offiksi niin kerron asioita, joita itse pidän itsestäänselvyytenä foorumeillessa, ja joista myös yleisemmin (mielessäni) valitan:
1. Topicien aloitus. Aloitusviestissä pitäisi olla selvästi selostettu, mikä on aiheen tarkoitus, ja jos kyseessä on jotain sarjaa käsittelevä ketju, sarjasta tulisi myös kertoa siinä.
2. Huolellisuus. Viestit kannattaa aina esikatsella ennen kuin ne lähettää, ja lukea vähän niin kuin ulkopuolisin silmin, kuulostaako viesti järkevältä ja pystyykö sen lukemaan ymmärrettävästi.
3. Oikeinkirjoitus. Virke alkaa isolla alkukirjaimella ja loppuu pisteeseen.
4. Hymiöt. Ne on mukavia oliota mutta joka lauseen jälkeen ei sellaista tarvitse laittaa. Tai viittä(kymmentä) sellaista.
5. Sisältö. "Tykkään Narutosta" ei riitä, vaan pitäisi kertoa miksi siitä tykkää, mikä siinä on parasta ym.
6. Muiden kunnioitus. Aina ei voi olla oikeassa, joskus kukaan ei ole. Kaikkiin asioihin ei löydy oikeaa tai väärää ratkaisua, saatikka mielipidettä.
7. Viestien siisteys. Tällä tarkoitan sitä, että vaikka tuolla noi ihanat "Fontin väri"- ja "B"-painikkeet onkin, niin ei niitä silti tarvitse joka käyttää. Siis niinkun värittää koko viestiä punaisella jos siihen ei ole tarvetta.
8. Minäkin voin erehtyä.

Eiköhän siinä ollut tarpeeksi. Säännöissähän noita aika paljon lukee, kannattaa aina lukea ne ennen kirjoittamista (*menee itsekin kertaamaan ne*).