Blacksad

Home Forums Sekalaista Muut Blacksad

 • This topic has 3 voices and 4 replies.
Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • #116135
  Lisko
  Member

  Blacksad on espanialainen jännitys/rikos sarjakuva, jonka on kirjoittanut Juan Diaz Canales ja kuvittanut Juanjo Guarnido. Tapahtuma paikkana on n.1950-luvun Yhdysvallat. Kaikki hahmot ovat ihmismäisiä eläimiä. Eläimet ovat kahdella jalalla seisovia ja kädet omaaavia. Oikeita ihmisiä ei ole, mutta maailma on samanlainen oikean kanssa. Päähenkilönä on musta yksityisetsivä kissa, Blacksad. Sarjaa ei ole tarkoitettu perheen pienimmille, ja täten on "aikuisempaan makuun" suunnattu. Sisältäen seksuaalista kanssakäyntiä (sillä mässäilemättä), sekä synkkiä ja realistisia aiheita. Sarjaa on ilmestynyt neljä osaa, ja ne on käännetty kaikki suomeksikin.

  Maailma on samanlainen kuin se oli menneisyydessä tapahtumien aikaan. Autot ja muu teknologia on ajalle uskollisesti toteutettu. Vaikka kaikki hahmot ovat eläimiä, löytyy sarjassa oikeita sitaatteja esim. raamatusta ja lauluista. Voisikin sanoa että ihmiset ovat vain korvattu eläimillä jotka ovat ihmistetty. Oikeita henkilöitä on myös esiintynyt sarjassa. Hitler esiintyy kissana kolmannessa osassa vanhassa valokuvassa. Hahmoissa on karsittu stereotypioita, mutta niitä on myös jätetty. Komisaario on saksanpaimenkoira, ja lainsuojattomat liskoja, krokotiileja jne. Kritiikkiä on tullut naispuolisten hahmojen liiallisesta ihmismäisestä ulkonäöstä.

  Tarinat ovat nopea tempoisia, ja jossain mielessä heppoisia. Ensimmäisen tarinan jälkeen alkaa tarinoihin tulla syvyyttä ja erilaisia teemoja. Ensimmäinen osa (Kissa varjoisilta kujilta) kertoo Blacksadin omasta ajojahdista löytääkseen entisen rakastajatterensa murhaaja. Toinen osa (Valkoinen valtakunta) kertoo Blacksadin toimeksi annosta selvittää pienen tytön kidnappaus. Kirjassa käsitellään myös rasismia. Kolmas osa (Punainen sielu) kertoo Blacksadin joutumisesta keskelle kommunismin vastaista murhavyyhtiä. Kirjassa käsitellään ydinaseita, ja Kylmää sotaa Yhdysvallan silmin. Neljäs osa (Hiljainen helvetti) kertoo Blacksadille annetusta tehtävästä löytää heroini addikti pianisti Sebastian. Kirjassa käsitellään huumeita.

  Taide on aidonnäköistä. Kuvakerronta on toimivaa, ja värejä sekä kuvakulmia on onnistuttu käyttämään hienosti. Värityksessä käytetyt vesivärit, tuovat tarinoihin tunnelmaa ja ruutuihin eloa. Hamojen ilmeet on onnistuttu loistavasti toteuttamaan. Kasvoilta näkyy monia tunteita. Tällöin sarjakuvan hahmot eivät ole tylsiä yksi ilmeisiä nukkeja.

  Suomeksi Blacksadia julkaisee Arktinen Banaani, noin kuudentoista euron kappalehintaan. Kirjat ovat noin 50 sivuisia, suuri sivuisia ja kovakantisia.

  Itse omistan englanninkielisen Blacksad kirjan, jossa on kolme ensimmäistä osaa (n. 25€). Sarja nousee helposti Top-3 sarjakuviin jota olen lukenut. Suosittelenkin sitä lämpimästi kaikille joita alkoi kiinnostaa.

  #116168
  juha90
  Participant

  Blacksad on kiinnostava sarjakuva, jonka vahvuuksia ovat tosiaan upea taide, uskottava miljöö ja kiinnostavat juonet. Etenkin kolmas osa "Punainen sielu" kuvaa hienosti 1940-1950 luvun aikaisessa Amerikassa vallinnutta hysteeristä kommunismin ja ydinsodan pelkoa. Aikuisen maun sarjakuvaihmisille Blacksad on tutustumisen arvoista kamaa.

  #116194
  Hant
  Participant

  Itse olen vain pikaisesti selaillut kyseistä sarjaa, mutta ystäväni Eyeless on siitä puhunut ja tosiaan vaikuttaa hyvältä. Pitäisi tutustua tarkemminkin, sillä etenkin kun nyt tästä topasta sai enemmän tietoa niin kiinnostus heräsi.
  Kiitosta vaan informoinnista. 😀

  #116471
  Lisko
  Member

  Sain viimein sopivan rahan tulon yhteydessä ostettua Blacksad 4: Hiljaisen helvetin suomenkielisenä =D

  Blacksad 4, ei tuonut sinänsä mitään uutta sarjaan, hyvässä tai pahassa mielessä. Mikä on toisaalta hyvä omasta mielestäni sillä turha juonilla kikkailu vain sekottaisi pään. Neljättä osaa lukiessa sai olla tarkkana, sillä pari kertaa luin vahingossa vain puolittain, kummempia keskittymättä, jolloin tipuin pahasti kärryiltä. Parin henkilön nimet muistin ristiin, jolloin loppussa ei ollut paljoa järkeä. Onneksi hämmästyksissäni huomasin tekemäni virheen. Loppujen lopuksi tarinaan tuli järkeä… Tarina oli viihdyttävä, ja taatua Blacksad laatua.

  Kvaakin keskustelu foorumilla on maininta enemmässä määärässä käytetyistä väreistä. Onhan se totta. Paikoitellen ruudut olivat täynnä kirkkaita ja vaaleita värejä. Itse pidin myös aukeamista, joissa toistui yksi pää väri. Kuten aukeama 42-43.

  Aloitus viestiin täydensin taide kohtaa sekä neljänne osan juonta.

  #116481
  juha90
  Participant

  Tarinassa "Valkoinen valtakunta" rasismiteema oli selvästi esillä, mutta ihan ensimmäisessä osassa, "Kissa varjoisilta kujilta" oli myös pieni viittaus rotuerotteluun, kun jyrsijä varjostaa liskoa kortteliin, jossa asuu pelkkiä matelijoita, ja saa siellä tylyn vastaanoton.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.