Furoshiki

Home Forums Sekalaista Japanin kulttuuri Furoshiki

 • This topic has 1 voice and 0 replies.
Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #109274

  Furoshiki, (風呂敷 Furo – Kylpy, Shiki[Shiku] – levittää) on japanilainen taiteen muoto – lahjakääreen muodossa.

  Furoshikillä tarkoitan ensisijaisesti käärintäkangasta ja loppuvaihetta. Furoshiki siis on Japanissa nykyaikoina suhteellisen yleinen lahjanantomuoto, koska sen katsotaan olevan "kohtelias ja hienostunut tyyli antaa lahja, koska lahja ei näy päällepäin. Furoshikissä on seuraavanlainen "elämänkaari", tai "tarkoitus";
  1. Lahjan antaja (sanotaan vaikkapa Ichigo) tahtoo antaa ystävälleen (vaikkapa Masakille) lahjaksi pullon kotipoltt.. tarkoitan, KOTITEKOISTA SAKEA, muttei tahdo töksäyttää sitä brutaalisti toiselle käteen, joten hän päättää kääriä sen seuraavanlaiseen furosihkiin.
  2. Ichigo antaa kauniisti ja hienostuneesti pakatun pullon Masakille, ja vähättelee japanilaiseen perinteeseen kuuluen lahjaansa. Noh, Masaki menee kotiinsa, avaa pullon, ja ihastelee sitä. Sitten Masaki käärii jotain vastalahjaksi Ichigon hänelle antamaansa furoshiki-kankaaseen, oletetaan että vaikkapa että hän antaisi vastalahjaksi herkkulautasen, jossa on kaikkea kekseistä kuivattuun kalmariin, nam. Joten hän käärii sen seuraavanlaiseen furoshikiin (kangas tässä esimekrissä eri:<).
  3. Lähestulkoon kokonaan uudelleentoistoa kohdasta 1. Jottei tämä olisi aivan tylsä, sovitaan että Masaki tuli humalaan sakesta ja meni Ichigon kanssa naimisiin, koska Ichigo sai hullun kalmarin taudin Masakin antamista ’herkuista’.

  Palatkaamme furoshikiin.

  Furoshikikankaita on monenlaisia, mutta furoshikikangas on (tietääkseni) aina neliönmuotoinen, mutta erilaisia variaatioita koon ja koristeellisuuden suhteessa löytyy. Lapsille on siis Hello Kitty-kakaita ja aikuisimmille hieman yksivärisempiä ja perinteellisempiä värejä ja kuvioita. Furoshikia käyttettiin ilmeisesti ensimmäisiä kertoja jo Nara-kaudella (710-794), mutta tunnetummaksi se tuli vasta Edo-kaudella, jolloin normaalitkin kansalaiset saivat tuntumaa ylellisiin kylpylöihin. Furoshikillä tarkoitetaan yleisemmin kangasta, johon tavarat tai vaatteet kääritään, sananmukaisesti siis Kylvyssä levitetty kangas. Eli nimensä mukaisesti furoshiki sai innovaationsa kylpylän kävijäkunnasta.
  Furoshiki oli myös kätevä siihen aikaan toisesta syystä; se oli kustannukseltaan halpa ja tehokas, nykyaikoina se täyttää yhä samat kriteerit. Lisäksi furoshiki on huomattavasti ekologisempi ja loppupeleissä halvempi kuin ostaa muovikassi jokaiselle kauppakerralle ja/tai kirjaostokselle. Olen itse, omakohtaisessa viisaudessani *KÖH* huomannut, että laukku-tyylinen furoshiki on kätevä esimerkiksi kirjastokäynneillle ja maanantaina hukkuneen repun korvikkeeksi.

  Mikäli innostutte kokeilemaan onneanne alla olevilla furoshikiohjeilla, olisi loistavaa, mikäli jaksaisitte näpätä niistä kuvan ja lähettää tähän topicciin. Onnea matkaan! o/♥

  Lähteeni tähän kirjoitukseen, lisäselitystä siitä, mikä furoshiki on.
  Kuvallisia ohjeita furoshikin tekoon
  Tarkoittaamani laukkufuroshiki.

  ~Pyydän anteeksi jokaista virhettä, sekä esimerkkieni ja tekstini epäselvyyttä, sen siitä saa, kun alkaa tälläistä vääntämään kello 10 aamulla, neljän jumbokahvikupin jälkeen.
  ~ps. Ilmoittakaa vain kirjoitusvirheistä ja outouksista, pyrin korjaamaan ne.

Viewing 1 post (of 1 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.