Ikärajat

 • This topic has 43 voices and 50 replies.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 51 total)
 • Author
  Posts
 • #41358
  Sun Summer
  Member

  Magoissahan on ikärajat, kuten varmaan kaikki ovat huomanneetkin. Mutta mm. Fruits Basketissa ei ole, eli ei ihan kaikissa ole ikärajaa, mutta se kertoo siitä, että sarja on kaikille sopiva. (Kenties?) Mutta suurimmassa osassa manga pokkareissa on. Ja nyt pääsen jo aiheeseenkin, mitä mieltä sinä olet mangojen ikärajoista? Onko ne sinun mielestäni turhaa vaiko hyödyllisiä? Noudatatko sinä ikärajoja itse ja pitäisikö sinun mielestäsi niitä noudattaa?
  Ja täällä voi muutenkin keskustella asiallisesti mangojen ikärajoista. Ja huom. muista perustelut mielipiteellesi!

  #41386
  Seyra
  Member

  Ikärajat ovat hyvä olla, vaikka en niitä itse yleensä noudatakaan. ❗
  Gunnm:issa taitaa olla k16 ikärajana jos oikein muistan ja juuri se on sellainen jota pienempien ei pitäisi lukea. Pikkuveljeni luki sen ja näki monta viikkoa painajaisia.

  #41395
  Inu-Mimi
  Member

  Minua ne eivät ole niin häirinneet. Kiinnostuin hieman väkivaltaisemmista sarjoista vasta ihan vuosi sitten. Enkä niitäkään ole ostanut kuin tuota Hellsingin suomijulkaisua. Mutta saattaahan se järkyttää varsinkin niitä jotka eivät ole ennen mangaa lukeneet tai ainakaan sen tyylistä, ja vaikka Hellsingin kaltaista mangaa voisi periaatteessa lukea jo 13-vuotias niin ikärajoissa täytyy aina olla vuoden tai kahden suojaraja, niinhän elokuvissakin. Ne ovat hyödyllisiä opasteita mutta luultavasti lukijat osaavat siinä vaiheessa kun haluavat lukea ikärajoin varustettua mangaa jo itse arvioida minkälaista itse kestää.
  Olen vain himean katkera kun Hellsingin neljänteen OVAhan laitettiin ikärajaksi 18. Miten minä sen nyt nyhjään itselleni kun muita en voi laittaa ostamaan. Olisivat laittaneet rajoitetun version kannen, paljon työturvallisempi.

  #41415
  Remi
  Participant

  Inu-Mimi wrote:

  Minua ne eivät ole niin häirinneet. Kiinnostuin hieman väkivaltaisemmista sarjoista vasta ihan vuosi sitten. Enkä niitäkään ole ostanut kuin tuota Hellsingin suomijulkaisua. Mutta saattaahan se järkyttää varsinkin niitä jotka eivät ole ennen mangaa lukeneet tai ainakaan sen tyylistä, ja vaikka Hellsingin kaltaista mangaa voisi periaatteessa lukea jo 13-vuotias niin ikärajoissa täytyy aina olla vuoden tai kahden suojaraja, niinhän elokuvissakin. Ne ovat hyödyllisiä opasteita mutta luultavasti lukijat osaavat siinä vaiheessa kun haluavat lukea ikärajoin varustettua mangaa jo itse arvioida minkälaista itse kestää.
  Olen vain himean katkera kun Hellsingin neljänteen OVAhan laitettiin ikärajaksi 18. Miten minä sen nyt nyhjään itselleni kun muita en voi laittaa ostamaan. Olisivat laittaneet rajoitetun version kannen, paljon työturvallisempi.

  nii-i…mut kaikki animet ei vaan ole tarkistettuja ikärajoja vaikka pitäisi…
  kuten esimerkiksi naruto…

  #41423
  pikku-oRkki
  Member

  Ehdottomasti ovat tarpeelliset. Ne antavat vähän suuntaa, mitä sarjalta odottaa ja varoittavat herkkänahkaisia.

  Toisaalta taas, ainakin itsessä heräsi nuorempana aina oikein erityinen kiinnostus, jos joku asia oli korkeasti oman ikäni yläpuolelle rajoitettua. Uskon, että tämänlaisia nuoria on muitakin, mutta tietenkin se on omalla vastuulla, jos ikäraja on jo varoittanut..
  Mun mielestä erityisesti seksuaalisesti virittyneet sarjat on tosi tarpeellista ikärajoittaa; ihmisen seksuaalisuus on kuitenkin asia, joka on tosi herkkä, puhumattakaan siitä jos kyseessä on kehitysvaiheessa oleva lapsi tai nuori.

  #41915
  mangaka
  Member

  Itse aina katson sisältöä hieman: luen alun vaikka netistä tai lainaan jostain kirjastosta. Sittenpähän nään onko kyseinen manga juuri minulle sopiva. Esim. Death Note: 14+ Ja mulla kestää toki vielä pari vuotta että siihen ikään pääsen. Silti luen sitä,ja niin lukee 13v kamunikin.

  #41931
  Shieva
  Member

  Minusta ikärajat on ihan hyvä juttu. Olen ollut 15 vasta reilun kuukauden, enkä ole katsonut kuin yhden k-15-elokuvan, mangaa taas lukenut kahden Hellsing-pokkarin verran. Meillä ei ole kotona ollut mitään tehovalvontaa tuon suhteen, ihan omasta tahdosta olen jättänyt sellaiset kattomatta.
  …Paitsi heti kun pääsin sanomasta, tuli mieleen kaksikin animea, jotka olen katsonut ja jotka ovat k-15 ja k-18 luokkaa (toista tosin katsoin kaverin kanssa kun yksin en uskaltanut). Ei minua väkivalta sinänsä häiritse, enemmänkin kauhu, minkä voisin omalta alle 15-vuotiaalta itseltäni kieltää (joka on tosin jäänyt jo menneisyyteen).

  Mutta sehän on yksilöllistä oikeastaan. Joku saattaa katsoa 10-vuotiaana ihan silmää silmää räpäyttämättä kun Teksasin moottorisahamurhaaja repii toisilta silmät päästä (tai mitä ikinä tekeekään, en ole katsonut), kun taas toinen samanikäinen saattaa nähdä monta viikkoa painajaisia Salapoliisi Conanin lukemisesta (jonka ikäraja on muuten muistaakseni 13, onhan siinä niitä murhattuja ym.).

  #41963
  Milzukka
  Member

  Minusta ne on aika hyvä juttu,sillä eihän tietyt sarjat ole tarkoitettu pienimmille vaikka ne oliskin esim. suomennettu : D ikärajat on hyvä olla koska jotkut tosiaan ovat paljon,paljon herkempiä kuin toiset…Ikärajat kertoo vähän sarjasta ja varoittaa herkimpiä lukijoita/katsojia… Minä en välttämättä ala katsoa ihan vielä Elfen Lied:ia kun se on k-18 ja välillä! olen herkkä verelle… (vaikka olenkin katsonut Higurashin 😎

  #42089

  Mielestäni ikärajoja tulisi noudattaa.
  Esim. Tällä hetkellä kaupoissa on myynnissä K16 manga ja siskoni (13v) annettiin se ostaa. Tämä kyseinen manga ei ole sovelias ainakaan 13v. ja sitä nuoremmille. Kauppojen pitäisi vähän vahtia mitä myyvät.
  Ikärajat ovat tosi käyttistä ja tiedän jo 9 v. poikia, jotka ovat lukeneet FMA:t ja DB Z:a, joissa on verta ja asioita, jotka eivät kuulu niin nuorille. FMA:kin tunnelma on niin synkkä ja väkivaltainen.

  #42096
  Sun Summer
  Member

  Yritämpä jotain tänne väkertää, kun tänään ei ole oikein ajatus luistanut kunnolla. Furuban Hatorista sain kyllä aika hyvän viestin tehtyä Fruits Basket keskusteluun, mutta asiaan.
  Ikärajat ovat hyödyllisiä ja kertovat mangan laadusta. Jos manga on K-18, niin eihän kukaan ajattele, että se kertoo jostain keijuista, jotka lentävät onnellisina. Suomenhan manga julkaisu ei ole vielä täysin monivalintaista, esim. K-18 mangat puuttuvat, mutta ei niitä kyllä Suomen markkinoille tarvikkaan kuin englannikksi. Tietenkin itse haluaisin lukea myös aikuisempia mangoja, kuin mitä Suomen lehtipisteet tarjoavat, mutta englannin taitoni on surkea. Mutta täällä Suomessa ei vahdita pätkän vertaa kelle mangaa myydään, niin K-18 mangat saavat vielä odottaa. Mutta mitä sarjoja Suomessa myydään, joissa ikärajat pitää ottaa tarkemmin, Hellsingiä, Deth Notea, Vagabondia ja Fullmetall Alchemista. Kyseiset sarjat eivät ole lapsille tarkoitettuja. Hellsingin ikäraja voitaisi sijoittaa 16 vuoteen, mutta mitä se sitten muuttaisi. EI MITÄÄN! Marketinmyyjät antaisivat kuitenkin ostaa yhdeksän vuotiaan lapsen sen. Sehän on vain manga. Death Noten kohdalla piäisi ikäraja nostaa K-15, Vagabondin ikäraja on kohdillaan ja Fullmetall Alchemistin ikäraja on ihan retuperällä. K-12, kuka ne ikärajat laatii? Sen pitäisi olla vähintään K-14. Mutta asiat muutuisivat sitäkin kautta parempaa suuntaan, että myyjät eivät myisi K-15 mangaa kolmetoista vuotiaalle! Niidenkin pitäisi tajuta, että heillä myydään muutakin lehtiä, kuin aikuisviihde lehdet, joita ei saa myydä lapsille!!!

  #42806
  Spark
  Member

  Monet eivät välitä ikärajoista laisinkaan. Ehkä ikärajat ovat siksi matalat koska halutaan sarjojen myyvän paremmin? Ne ovat niin matalat koska on huomattu että monet 12-vuotiaatkin lukevat jo jopa K-16 mangoja. En osaa todellakaan sanoa mitään muuta kunnollista tuohon äskeiseen mutta ikärajat ovat minustakin hyvät. Vaikka mangat ovatkin vain KUVIA paperilla niin saattavat nekin järkyttää yhtä hyvin kuin elokuva esim. Jos on alle ikärajan kannattaa ensin katsoa vaikka netistä tai kirjastosta että onko kyseinen sarja sopiva niin kuin jo on tässäkin ehdotettu.

  Itse ostin kerran vahingossa K-15 mangan… 😳 Olin silloin 13 vuotta vanha. En silloin muinaisina aikoina tiennyt että magoissa on olemassa ikärajoja. Tosin myyjä ei huomauttanut asiasta kun kassalle menin. Huomasin ikärajan vasta myöhemmin kotona… Ehkä se että ikärajoja rikotaan johtuu (ainakin osittain) siitäkin että kaikki eivät tiedä että mangoissa on ikärajoja. Pikkumuksut vaan ajattelevat että kaikki mangat ovat ihan harmittomia. "Kuinka sarjakuva voisi edes aiheuttaa pelkoa?" monet ajattelevat. Eihän nyt näissä ensimmäisissäkään mangoissa joita suomeen tuli ollut kovinkaan monissa mitään ikärajamerkintöjä… Ikärajat pitäisi merkitä tästälähin ISOLLA PAINOLLA ETUKANTEEN! Ei sillä ole ketunkaan väliä vaikka hieno etukansi menisi pilalle. On tärkeämpää ettei nuorien mielet mene pilalle.

  #42876
  pikku-oRkki
  Member

  Spark wrote:

  –Ehkä se että ikärajoja rikotaan johtuu (ainakin osittain) siitäkin että kaikki eivät tiedä että mangoissa on ikärajoja. —
  —Ikärajat pitäisi merkitä tästälähin ISOLLA PAINOLLA ETUKANTEEN! Ei sillä ole ketunkaan väliä vaikka hieno etukansi menisi pilalle. On tärkeämpää ettei nuorien mielet mene pilalle.

  Harvemmin sarjakuvissa tai kirjoissakaan on ikärajoja. Ehkä se todella siksi on jäänyt huomaamatta mangoissa, koska se on verrattain uusi ilmiö.
  Se kyllä hämmästyttää, jos jollekulle termi sarjakuva, merkitsee vaan niitä päivittäissanomalehdissä ilmestyviä hauskoja strippejä. Kuitenkin suuri osa länsimaisesta sarjakuvasta on tosi brutaalin väkivaltaista ja/tai vahvasti seksuaalisviritteistä.

  Olen kuitenkin ehdottomasti eri mieltä, että ikärajat pitäisi laittaa "isolla painolla etukanteen". Ei. Pysyköön takakannessa. Myyjiä vain pitäisi informoida niiden olemassaolosta JA tarpeellisuudesta.

  #43164
  Lambo
  Member

  No, itseäni nuo ei juurikaan liikuta, kun olen kerran täyisi-ikäinen jo. Tosin minusta joissakin sarjoissa voisi olla hieman korkeampi suosittelu ikäraja, meinaan jotkut hieman raa-atkin sarjat ovat saaneet aika alakantissa olevia ikäsuosituksia. Jokainen tosin tietää toivottavasti omat rajansa, ja sietokykynsä kauhussa ja muussa ronskimmassa materiaalissa, joten pystyy erottelemaan sarjat itselleen parhaiten.

  Ihan tarpeellisia, ja joskus liian alhaisia. Mutta minusta jokaisen tulisi itse hieman tietää sietokykyään.

  #43467
  Kirppu11
  Member

  No siis, en nyt mitenkään kamalasti ikärajoja seuraa mangoissa, animeissa äitini ja isäni valvovat etten osta jotain +15 animea, mutta koneelta nyt katson mitä sattuu. Yleensähän ne ikärajat tulevat kiroilusta, verestä tms. joten olen kyllä sitä mieltä, että ei esimerkiksi Hellsingiä ole tarkoitettu kovinkaan nuorille.
  Tuli tässä nyt vain mieleen, että esimerkiksi Salapoliisi Conania lukiessani ei todellakaan tule mieleen laittaa ikärajaksi +12. Mutta sitten, kun se sitä alempi ikäraja (kait?) on +7, ei se ehkä aivan niin nuorille sovi.

  #43555

  Kaippa ne ikärajat on jollain tavalla hyödyllisiäkin, mutta itse en ainakaan ikinä niitä katso 😉

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 51 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.