Knalli ja sateenvarjo

Home Forums Sekalaista Muut Knalli ja sateenvarjo

 • This topic has 4 voices and 7 replies.
Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
 • Author
  Posts
 • #97219
  juha90
  Participant

  Knalli ja sateenvarjo on siis Edward Taylorin luoma brittiläinen kuunnelmasarja, jonka suomenkielisen toteutuksen teki Yle radio 1.

  Tässä on sarjan kuvaus. (kopioitu Wikipediasta.)

  Sarja sijoittuu Lontoon hallintokaupunginosaan, Whitehalliin, liituraitapukuihin, knalleihin ja sateenvarjoihin sonnustautuneiden valtion virkamiesten valtakuntaan. Siellä toimii "Ministeriön Erikoisosasto", jonka tehtävänä on tehdä muiden osastojen töitä näiden ollessa ylikuormitettuja – ja joka myös saa kaikki hanttihommat, jotka eivät muille kelpaa. Osaston henkilökunnan muodostavat laiska ja työnsä alaisillaan teettävä vanhempi virkamies Hannibal Hamilton-Jones (myöhemmissä jaksoissa Derrick Lennox-Brown), ylienerginen ja neuroottinen nuorempi virkamies Richard Lamm sekä blondahtava sihteeri Mildred Murfin. Osaston esimies on tyrannimainen, konekirjoittajattaria jahtaava alivaltiosihteeri Sir Henry Pitkin (myöhemmissä jaksoissa Sir Clive Swift).

  Sarjan keskeinen teema on byrokratian ja valtiokoneiston tehottomuuden kustannuksella pilailu ja väärinymmärrykset viestinnässä. Erikoisosaston väki on laiskaa ja epäpätevää joukkoa, joka tekee vain ne työt, joita ei onnistu millään konstilla välttelemään, ja tekee nekin säännönmukaisesti päin honkia. Ongelmia aiheuttavat sekä Hamilton-Jonesin ja Lammin hölmöys että heidän itsepintainen takertumisensa byrokraattisiin koukeroihin. Tavallinen Knalli ja sateenvarjo -jakso rakentuu yhden tai kahden Erikoisosaston saaman työtehtävän ympärille, ja kuuntelijat saavat seurata, miten nämä tehtävät menevät pieleen tai sekaantuvat toisiinsa. Tehtävät vaihtelevat viraston sisäisistä ongelmista aina suurvaltapoliittisiin selkkauksiin asti. Lopputuloksena kaikki on tavallisesti kaaoksen vallassa, ja sir Henry uhkaa lähettää koko Erikoisosaston "arkistotehtäviin Ulko-Hebrideille". Usein asiat kuitenkin kääntyvät jakson lopussa parhain päin, joko onnekkaan sattuman tai virkamiesten oveluuden avulla – Erikoisosaston väki kun on itse aiheutettujen ongelmien ratkomisessa huomattavasti kekseliäämpi kuin varsinaisessa työnteossa.
  [muokkaa]

  Täällä voi siis keskustella sarjasta, kuka on kuunnellut, mikä on paras jakso, pahin möhläys jne.

  #97282
  Inu-Mimi
  Member

  Jopas hätkähdin, sangatsussa ketju Knallille. Löysin joskus joulun aikaan youtubesta ensimmäisen jakson ja latasin sitten koko sarjan koneelle, ja jota olen viime kuukausina kuunnellut aina linja-autossa kotimatkalla (silloin kun en nuku), radiosta aina lauantaisin vaikka jaksot ovat uusinnoissa jo yli sadankolmenkymmenen ja muutenkin vaikka piirrellessä. Kaksikymmentä jaksoa olen saanut kuunneltua ja olen suoraan sanottuna koukussa. Alussa vähän repeilytti se Niiskuneidin ääni Mildredinä mutta kun kuuntelee Svedbergia noin tunnin päivässä Mildredinä niin alkaa muumeja katsoessa jo ajatella toisinpäin – heh, Mildredillä on muistinmenetys.
  Autiovuoren ääni taas on ihan pornoa korville. Hänen takiaan minä koko sarjan löysinkin.
  Osaavathan muutkin tietysti asiansa. Antti Pääkkönenkin kuulostaa asialliselta. Jotkut vitsit ovat aika vanhahtavia mutta kun näyttelijät osaavat hommansa niin ne naurattavat tosissaan.

  Parhaista jaksoista en osaa kyllä sanoa vielä mitään. Pitää kuunnella lisää.
  Ei onneksi lopu vähään aikaa. kaikkien jaksojen kuuntelemiseen putkeen menisi noin neljä päivää, laskeskelin yhtenä päivänä.

  #97289
  Nanakin
  Member

  On se vaan jännä että joku muukin ihan oikeasti tietää tämän. Äitihän siis altisti mut ja veljen tälle jo siihen aikaan kun pikkuhiljaa alettiin puhetta ymmärtää. Suosittua tavaraa aina automatkoilla, nyttemmin kaikki jaksot alkaa olla kuunneltuja, joten on jäänyt kuunteleminen vähän vähemmälle. Ensin ukki äänitti äitä C-kaseteille, ja niitä kasetteja oli kyllä aika hurjasti. Sitten kun ne kasetit unohdettiin alettiin autossa kierrättää kirjaston CD-levyjä.

  Hahmot alkaa pikkuhiljaa vaihtua, Lenox Brown (älkää sitten tehkö mitään ikävää jos kirjoitan nää väärin, nimien kirjoitusasusta ei meinaan oo pienintäkään aavistusta) ja alivaltiosihteeri Clive on kyllä vähän huonompia kuin ne alkuperäiset Hamilton-Jones ja Sir Henry Pitkin. Pitkin, että pitikin. Aika onnistuneesti nää on kyllä suomennettu. Winstedin viemäriraportti. Kheh. Hienoja jaksoja on ollut mm. se kun Mildredin talo meinattiin purkaa, ministeriön miehien selkkaukset kansainvälisessä avaruushuutokaupassa ja ministeriön miehien soutu Atlantin yli. Muitakin hyviä on ollut, mutta niitä ei juuri nyt muistu mieleen. Ja ääninäyttelijät on kyllä hyviä. Heittelen näitä ajatuksia ihan sitä mukaa kun niitä tulee mieleen.

  Lammin (jälleen kerran oikeinkirjoitus varmaan ihan pepullaan, mutta ignooratkaa se) sekoilutkin on hauskaa kuunneltavaa.

  Ei, ei nyt pysty tätä kaikkea sisällyttämään yhteen viestiin, näiden kuuntelemisesta on kuitenkin aika rankasti aikaa, ja teksti on jo valmiiksi sellaista sekamelskaa että lopetan tähän.

  #97302
  Inu-Mimi
  Member

  Nanakin wrote:

  Pitkin, että pitikin.

  Emmekä sano tätä pitkin hampain.

  Tästähän on muuten lyhytelokuvakin mutta taitaa olla sula mahdottomuus löytää nykyään jos ei jostain Helsingin supermegakirjastosta satu löytymään.

  #97306
  Laorlan
  Member

  Itse tutustuin näihin kuunnelmiin joitakin vuosia sitten, kun joku perheenjäsen osti pari levyä kotiin. Aluksi kuuntelusta ei tullut juuri mitään just tän Mildredin äänen takia. Aila Svedberg on hyvä ääninäyttelijä ei siinä mitään, mutta tuli kokoajan mieleen Niiskuneiti, mikä tietenkin johti epämääräisiin naurunpyrskähdyksiin. Kyllä niihin kaikkiin ääniin myöhemmin tottui, kun oppi muistamaan hahmot. Nykyään tulee aina ensimmäisenä mieleen Mildred, jos jossain kuulee Niiskuneidin puhuvan.

  Lempihahmoni on varmaankin Lamm tai Sir Henry. Ehkä pidän kumminkin hieman enemmän Sir Henrystä, ihan vain sen takia, kun hän on niin hirveän sympaattinen. Mies esitetään usein hirveänä tyrannina, mutta sillekin on usein syynsä. Ja ovathan Hamilton-Jones ja Lamm usein ihan älyttömän vaikeita työntekijöitä, vaikka rakastettavia ovatkin.

  Pidän aikalailla kaikista jaksoista, eikä yksi nouse ylitse muiden. Päällimmäisenä mieleen nousevat kumminkin esim. jakso, jossa Hamilton-Jones, Lamm ja Mildred jäivät loukkuun pilvenpiirtäjän katolla ja se, jossa kolmikko yritti epätoivoisesti päästä eroon ylijäämästä.

  Olemme ostaneet kuunnelmalevyt 1-6, sillä ne eivät ole kovinkaan kalliita. En ole niitä pitkään aikaan kuunnellut, mutta ehkä voisin kuunnella kaikki läpi tämän ketjun innoittamana.

  #97317
  Nanakin
  Member

  Laorlan wrote:

  ja se, jossa kolmikko yritti epätoivoisesti päästä eroon ylijäämästä.

  Se oli muuten hyvä. Miten jostakin noin pienestä voi tehdä noin ison ongelman? Ja kuinka hulvatonta voi näiden virkamiehien elämä olla, mitäs siinä, tienataan tosta vaan tollasia rahasummia. PIlvenpiirtäjä-jaksoa en oo kuullutkaan, onko se uudempia vaiko vanhempia?

  Lempihahmoista en oikeastaan paljoa osaa sanoa, mutta ainakin Lamm ja naapurihuoneen Vinku-Wilkins on hulvattomia. Mikä se nyt oli? Oli kanssa joku jakso jossa metsästettiin eriskummallista pulua, ja loppujen lopuksi Hamilton-Jones (tai Lenox Brown, en oo varma) ja Lamm päätyivät ryöstämään sen pulun jostain tutkimuskeskuksesta. Sitten oli se jakso jossa se yksinäinen hemmo luuli sodan olevan edelleen käynnissä, se oli aika hyvä. Ja se viinipullopommi oli kanssa hyvä.

  Nää perusasiat on aina hauskoja, se ruma kanttiininhoitaja, sitten Lamm aina valittaa kun jonain päivänä on aina jotain kauheaa ruokaa. Ei muisti nyt mieleen mitä. Sitten on se legendaarinen Winstedin (nää nimet on kyllä vaikeita, häiritsevää kun en tiedä yhtään miten pitäisi kirjoittaa) viemäriraportti jota ei olla kai ikinä saatu valmiiksi.

  Ja näin loppuun vielä: "Teppo Terhakka -teepussi, tuhannen ilon tuoja!" Mikä mainos.

  #97338
  juha90
  Participant

  Hienoa, että Knallin kuuntelijoita löytyy Sangatsulastakin!

  Lempihahmoja ei minulla ole, kaikki ovat hauskoja. Lammin ääni on kyllä aivan mahtava, miten se osaa välillä olla matala ja välillä kimakka. Panikoiva Lamm on aina hauska.

  Suosikkijaksoja ovat minulla ainakin se jakso, jossa ne joutuivat avaruuteen, Villaa ylle, Liukuen lääkäriiin ja toissa viikolla tullut Ryhmätyö ja ystävyys.

  #97341
  Laorlan
  Member

  Nanakin wrote:

  PIlvenpiirtäjä-jaksoa en oo kuullutkaan, onko se uudempia vaiko vanhempia?

  Pilvenpiirtäjä-jakso on nimeltään Huipulla tuulee (eng. Sky High) ja se on yleisradiolla esitettynä numero 53. Eli ei oikeastaan ihan uudempia, eikä myöskään vanhempia. Kannattaa ehdottomasti kuunnella, jos sen jostain käsiinsä saa. Loistavaa komiikkaa ja todella suurta myötähäpeää on luvassa, kun Lamm ja Hamilton-Jones ovat vastuussa rakennustöistä.

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.

Yksi kommentti