Kuvaamataidon lukiodiplomi

Home Forums Piirtäminen Kuvaamataidon lukiodiplomi

 • This topic has 8 voices and 13 replies.
Viewing 14 posts - 1 through 14 (of 14 total)
 • Author
  Posts
 • #114731
  Minazuki
  Member

  "Kuvataiteen lukiodiplomi on näyttö, joka suoritetaan itsenäisesti kuvataideopettajan
  valvonnassa. Lukiodiplomi toteutetaan yhden lukion soveltavan kurssin aikana. Sen
  suorittamiseen varataan 38 tuntia. Ennen lukiodiplomin suorittamista opiskelijalla
  täytyy olla suoritettuna vähintään neljä (4) lukion hyväksymää kuvataiteen kurssia.
  Kuvataiteen lukiodiplomi koostuu teoksesta ja portfoliosta. Lukiodiplomin tehtävävaihtoehtoja
  on vähintään viisi, joista opiskelija valitsee yhden. Lukiodiplomin
  tehtävät pohjautuvat lukion opetussuunnitelman perusteissa määriteltyihin kuvataiteen
  pakollisiin ja syventäviin kursseihin."

  Elikkäs onko kukaan suorittanut jo tai suorittamassa diplomia?
  Minkälaisia kokemuksia teillä on? Vinkkejä?
  Ovatko uudet tehtävät herättäneet kiinnostusta?
  (Ei siis tarvitse alkaa selittelemään mitä teette ettei vaan kukaan pölli teidän ideoita. Vaikka en kyllä usko, että sangatsulaiset semmoseen alentuisi.)

  Vuoden 2010 aiheet
  1. Matemaattinen taide
  2. Kuvassa perhe
  3. Rakennettu maisema ennen, nyt ja tulevaisuudessa
  4. Kuva viittaa kuvaan
  5. Modernismin jäljillä
  6. Häpeä

  Itse aloitan työn tekemisen parin viikon päästä, aiheekseni olen valinnut häpeän ja olen suht varma siitä mitä aion tehdä. Hieman huolestuttaa tuo aikaraja, sillä olen aika hidas tekemään kaikkea ja suunnittelemani työ on varsin suuritöinen. Työstä pitää tehdä myös portfolio (painoarvo ½) sekä essee.

  #114875
  Hant
  Participant

  Ohoh, tälläinenkin ketju tänne tiensä löytänyt, oikein hyvä idea!
  Meikäläinenkin on tämän vuoden kuviksenlukiodiplomi-kurssilaisia ja täytyy kyllä sanoa että aika erilaisia nuo aiheet mitä viime vuodelta (olin viime vuonna katsomassa kun sen kertaiset lukiodiplomi työt "selostettiin" ja arvosteltiin)
  Olen itsekin yrittänyt tuota Häpeää mietiskellä, mutta tähän mennessä ideat ovat olleet aika vähissä. Aika yksinkertaisilla linjoilla varmaan toteutan… Tai joudun toteuttamaan.

  Sinänsä ottaa pannuun kun ei pääse eteenpäin, mutta kyllä minä jaksan uskoa että sen valmiiksi saan. Vinkkejä yms. on tosin huono antaa kun en ole vielä itsekään saanut valmiiksi.
  Portfolion tekeminen huolestuttaa eniten, olen aina ollut aika saamaton sellaisten suhteen.

  #115087
  DonTrust
  Participant

  Juu, meikäläinen pyöräytti kuviksen lukiodiplomin vuoden alussa (kait?). Tein sukupuolen kuvista ja olin porukan ainut joka sai täydet pisteet sekä työstä että portfoliosta. *mainos mainos* Tein kuusiosaisen työn, kuusi erillistä kuvaa asioista, joita liitetään naisellisuuteen. Oli äitiä, hirviötä, pikkutyttöä, sun muuta.
  Vinkkinä voisin sanoa että PANOSTAKAA PORTFOLIOON. Tosi monella oli tosi hieno työ mutta ihan kökkö portfolio ja se laski pisteitä. Itse huhkin niska limassa ja kädet liimassa saadakseni sen valmiiksi.
  Ja nuo uudet aiheet… Aika karmeita. O_o Onneksi en ole nyt tekemässä sitä diplomia. Olisin varmaan tehnyt itsekin häpeästä.

  #115104
  mimeko
  Participant

  Suoritan kuvaamataidon lukiodiplomin tässä jaksossa, joten muutaman viikon kuluttua pitäisi jo olla valmista. Kuten ilmeisesti enemmistö muistakin sen tänä lukuvuonna suorittavista, valitsin aiheekseni Häpeän. Myös ensimmäinen ja toinen aihevaihtoehto olivat kyllä mielenkiintoisia, mutta matemaattinen taide ei kuitenkaan ole sellaista mitä tahdoin diplomityössä alkaa itse toteuttamaan, kun taas perhekuvauksen arviointi painottui liikaa taiteen tuntemukseen – tahdoin mieluummin keskittyä ihan vain omaan ilmaisuuni ja työhöni, joten mikäs sen parempi aihe kun tunteen kuvaus. Lisäksi vastaan on nyt syksyn aikana tullut järkyttävä määrä erilaisia teoksia (kirjoja, sajakuvia ja maalauksia lähinnä) jotka käsittelevät häpeää, joten inspiraatiosta ja lähdemateriaalistakaan ei tullut puutetta.

  Rehellisesti sanottuna työni on tylsä kuin mikä, mutta minkäs teet, sitä on hauska työstää and that’s good enough for me koska en ihan hirveän kunnianhimoisin tavottein lähtenyt liikenteeseenkään. Olen nyt maalaamisen kanssa noin puolessa välissä, ja olen pitänyt tasaisesti työpäiväkirjaa luonnoksista, edistymisestä, ideoista, inspiraation lähteistä jne. sekä ottanut kuvia edistymisestä ja välineistä, joten portfolion sisältökin on pitkälti valmiina. Ongelma onkin portfolion kokoaminen, odotan sitä kauhulla. Kuten DonTrust mainitsi portfolio on sentään puolet arvosanasta joten siihen pitäisi panostaa yhtä paljon kuin itse työhön, mutta en vain ole tuollaisten kanssa yhtä hyvä. Saa nähdä mitä tulee.

  #115123
  Keiko-chan
  Member

  Aika hyvä ketju, täytyy sanoa. Itse ajattelin tehdä lukudiplomin vasta ensi vuonna, kun tämän vuoden jälkeen on vasta ne 4 kurssia käytykin sitten…
  Mutta, aika luotaantyöntäviä aiheita tosiaan, mikään noista ei oikein kiinnosta paitsi tuo häpeä.
  Mutta aika hauska, miten kaikki senh valitsevat. Siitä on kai helpoin lähteä liikkeelle, häpeälle kun sopii niin monet kasvot.
  Mutta saa nähdä mitkä aiheet ensi vuonna sitten on, toivottavasti paremmat kuin nuo…
  Nyt vain tuo portfolio pelottaa. En ole varmaan eläissäni tehnyt yhtäkään sellaista. Ja essee vielä enemmän huolestuttaa. Mitenhän tässä käy…

  #115900
  mety
  Member

  Itse väänsi lukiodiplomin joskus vuonna 08, mikäli muistiini on luottamista. Homma oli ihan hauskaa, vaikka nyt kun asiaa muistelen niin taisi olla aika tuskaista saada kaikki valmiiksi tuon aikarajan puitteissa (mikä oli sekin sinänsä opettavaista, nyt opiskelen arkkitehtuuria ja aikataulut painaa päälle ihan tosielämässäkin)..
  Portfolioon en tainnut hirveästi panostaa, toisin sanoen kokosin kaikki käsillä olevat luonnokset jonkinlaiseksi niteeksi ja kirjottelin joukkoon jotain valaisevaa ;D Ainakin oli autenttista.
  Viheliäisin osio oli epäilemättä se essee; "diplomityöläiset" suljettiin x tunniksi varastoon kirjoittamaan jotain ylevää. En muista sanaakaan kirjoittamastani.
  Loppujenlopuksi ihan kelpo kokemus, hyvän numeron sain, mutta eipä se ketään ole koskaan kiinnostanut.

  #116096
  mimeko
  Participant

  No niin, pari tuntia sitten palautin työni kuvataiteen opettajalle. Sain kuin sainkin sen deadlineen mennessä valmiiksi, ja kyllä siitä ihan jees tuli. Jopa portfoliosta tuli siedettävä, vaikka edelleen haittaakin että paperi on vääränlaista verrattuna työn (ja portfolion muiden osien) fiilikseen. Semmoista äklöä kiiltävää, modernia paperia. Jos en olisi välillä lorvinut paria viikkoa ja en olisi sen seurauksena joutunut kokoamaan portfoliota kahdessa päivässä, niin olisin varmaan tehnyt paperin itse, tai vähintään hankkinut muualta jotain… karkeampaa. Mutta kyllä se näinkin kelpaa (kun ei vaihtoehtoja oikein ollut). Vainoharhaisena en tarkemmin selosta työtäni, nyt vain jään odottelemaan arvostelua…

  #116136
  Minazuki
  Member

  Huoh… Tässä on käymässä niin kuin pelkäsinkin. Aika on loppumassa pahasti kesken, sillä itselläni on enään 8 tuntia aikaa saada työni valmiiksi.

  Olen nyt työstänyt Häpeästä vanhahtavan näköistä päiväkirjaa, joka sisältää osaksi tekstiä ja osaksi sarjakuvaa. Pääjuonena kulkee oman identiteettinsä liittyvä häpeä ja sen pohdiskelu, sekä yhteisön asettamat odotukset. Itse sarjakuva osion piirtäminen on ollut muuten todella hauskaa, paitsi etten ole voinut tehdä sivuja aivan sen näköiseksi kuin olisin halunnut; tussi tulee läpi aika pahasti ja aika ei riitä kaikkien kuvien tarkempaan piirtämiseen. Portfoliota en ole vielä edes aloittanut ja odotan sitä kauhulla, sillä minulla kestää ainakin pari tuntia koota ajatuksistani järkevä ja johdonmukainen teksti, sekä luoda silmää mielyttävä ulkoasu.

  Eli vinkkinä voisin sanoa niille, jotka aikovat suorittaa lukiodiplomin, että kannattaa aloittaa ajoissa. Vaikka hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, niin ei kannata käyttää suunnitteluun sitä 10 tuntia, (niin kuin eräät,) sillä se kostautuu isompi töisten töiden kohdalla.

  #116193
  Hant
  Participant

  Joo, meikäläinen on siinä tilanteessa, että itse työn saisin tehtyä loppuun ihan tuosta vain, mutta portfoliota en ole aloittanutkaan, eikä minulla ole niin minkäänlaista ideaa mitä ihmettä minun tulisi siihen kirjoittaa, yritin etsiä ohjetta niistä lapuista mitä saatiin mutta ei niissäkään sanota, pitääkö minun vain sepittää siitä miten maalasin sinisen ukkelin varpaankynsiä vai häh?

  #116208
  mimeko
  Participant

  Hant: Minä en edes vaivautunut tutustumaan portfolion teko ohjeisiin kuin lyhyesti ensimmäisellä tunnilla… Ne olivat niin ympäripyöreät, että jättivät paljon varaa soveltamiseen. Ei siitä ihan huonoa voi tulla jos ulkoasuun panostaa – sisältöön sitten mitä vain mistä syntyy vähän tekstiä. Ehkä selitystä miksi valitsi sen aiheen minkä valitsi, miten itse tulkitsee tehtävänannon ja mitä tahtoi käsitellä työssään, jotain höpinää inspiraatio- ja lähdekuvista sekä kuvilla höystettyä perus selitystä työn etenemisestä ja välineistä, loppuun vielä vähän itsearviointia työprosessista ja lopputuloksesta – ja siinä onkin jo oikein perusmallinen portfolio. Tietysti sitä parempi mitä luovempi ja mielenkiintoisempi but anyway.
  Minulla ainakin sisältö oli loppujenlopuksi aika peruskauraa, ja panostin enemmänkin työtä tukevaan ulkoasuun (josta tulikin ihan kiva sitä paperin tyyppiä lukuunottamatta)

  #116222
  Hant
  Participant

  @Mimeko:
  Kiitos, kyllä tämä auttoi ainakin minun ajatuksen kulkua selkeyttämään. :’-D
  No mutta, minähän olen erityisen hyvä sepittelemään eri asioista, eiköhän tuo sitten onnistu, ettei tarvitse pyyhettä kehään heittää portfolion takia. (paitsi että se pitäisi olla ihan just palautettuna)

  #118544
  MewSakura
  Participant

  Miten ne 4 kurssia suoritetaan ? Ihan ylä-asteellako ? Ja voiko IB lukiossa suorittaa tuon kuviksen… Vasta 8 luokalla oon … mutta tulevaisuutta pitää miettiä 😀

  #118565
  Minazuki
  Member

  MewSakura wrote:

  Miten ne 4 kurssia suoritetaan ? Ihan ylä-asteellako ? Ja voiko IB lukiossa suorittaa tuon kuviksen… Vasta 8 luokalla oon … mutta tulevaisuutta pitää miettiä 🙂

  #118971
  orenji
  Participant

  Huhui ihana lukiodiplomi 😀

Viewing 14 posts - 1 through 14 (of 14 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.