Mallista vai ei?

Home Forums Piirtäminen Mallista vai ei?

 • This topic has 92 voices and 101 replies.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 102 total)
 • Author
  Posts
 • #43611

  Olen miettinyt, kun niin moni ihminen sanoo, ettö vaikka piirtäis miten über hienoja kuvia, niin jos on niitä tehdessään katsonut mallista, se tarkoittaa ettei osaa piirtää… Minun mielestä tuo on typerää! Eihän kaikki osaa piirtää hyvin vaikka katsoisikin mallista O.o

  Otin asian esille, sillä itse olen lähiaikoina ruvennut piirtämään kovasti, ja mielestäni ihan hyviäkin piirrustuksia. Ja aina kun näytän jonkun piirrustuksen jollekin, ensin ollaan ihan että "vau" ja sitte heti ekana kysytään "katoikko mallista?" !!! Kun sanon että katoin, sitä ollaan että "mjaa, no sitte…" o.O

  Mitä mieltä te olette? Onko se niin muka, että kuka vain osaa, jos kahtoo mallista? Tai että se joka kahtoo mallista, ei vaan osaa piirtää? ……
  Minusta ei kumpikaan pidä paikkaansa, mutta kyllä tässä alkaa itsetunto laskeen, ja alan kohta ihteki uskoa, etten osaa piirtää, koska katon mallista! :/ Ja siinä kesti aika kauan, ennen ku aloin uskoon, että osaan piirtää :s

  PS: En edes yleensä tee samanlaista kuin mallissa. Katsoin vain kuvanhahmon perusidean, ja alan piirtään. Kyllähän moni huippupiirtäjäkin tekee niin usein… 👿

  #43614
  mimeko
  Participant

  Ei kannata liioitella.

  Kyllä minunkin arvostukseni kuvaa kohtaan laskee, jos se on mallista – olennaisena juuri se, että jos kuva ei ole mallista, idea on oma. Haastehan on juuri siinä, että keksii jotain omaa ja hienoa, ja osaa toteuttaa sen niin että on tunnetta mukana – tämän vuoksi huomaan lähes aina milloin kuva on mallista "kopioitu" ja milloin jotain omaa. Kun kuva on mallista, on se helposti jäykkä, siitä puuttuu kokonaan se fiilis. Kuvassa on kuitenkin ideaa ja se on teknisesti taitava, mutta sitten viiva on epätasaista ja seassa on ihan amatöörimaisia mokia. eli jälki on ristiriitaista eikä omanlaista. Tämän vuoksi arvostus laskee.

  Jos taas kuva on "täysin oma", on se hienompi kuin kopioitu vaikka tekijä ei teknisesti olisikaan aivan yhtä taitava: kuvassa on kuitenkin oma fiiliksensä, kunhan perusasiat ovat kohdallaan.

  Mallista piirtäminen on kuienkin hyödyllistä mm. harjoitellessa ja uusia asioita opetellessa, muttei kannata juuttua pelkästään siihen vaan pyrkiä yhtälailla kehittämään myös omaa silmää ja mielikuvitusta ; ) piirtäminen on loppujenlopuksi kuitenkin paljon muutakin kuin nähdyn kopioimista.

  #43624
  susihullu
  Member

  Itse harvoin katson mallista mitään… Mutta kyllä sitä joskus tulee jos oikein laskaksi vetäydyn tai ei ole mitään inspiraatiota piirtää omasta päästä, mutta haluaisi silti piirtää jotakin.
  Ja vähän riippuu miten on mallinsa ottanut. Onko kopioinnut kuvan suoraan vai käyttänyt sitä vain apuna jonkin asennon kanssa ja siintä käynnyt itse työstämään. Itselläni ei kyllä saa mitenkään samanlaista, alan aina vääntää jotakin omaa kuvaan ja asentokin muuttuu valtavasti kerta heitolla.

  Toki suoraan mallista piirtäminen vaatii taitoa, mutta samalla myös kertoo että tekijällä ei ole halua, viitsimystä tai tarpeeksi mielikuvitusta tehdä omasta päästään ja siirtää sitä paperille. Tai syy voi olla niinkin yksinkertainen että piirtäjä ei luota omiin piirrä-itse kykyihinsä. Miten lie? Mutta tämä on vain yksi teoria. Toki jotkut kuten minä piirrän huvikseen tai tylsyyttäni mallista. Tosin jos näin tekee ja julkasiee X kuvan netissä niin siintä kannattaa mainita mistä on ottanut mallia, ettei tule myöhemmin valitusta ja viellä parempi olisi jos pystyy kysymään kuvan alkuperäiseltä tekijältä luvan mallista piirtämänsä kuvan julkaisuun. Kaikki eivät nimittäin anna.

  #43632
  Sakata
  Participant

  Mun mielestä osaa piirtää hyvin vaikka katsoisikin mallista. Se on sitten eriasia jos piirtää läpi.
  Mä piirrän joskus mallistakin, mut yleensä ilman mallia. Osittain siksikin että kun piirrän mallista niin alkaa raivostuttaa kun se ei näytä yhtään mallilta..

  #43634
  Sakata
  Participant

  Tuli muuten mieleen että tarkotatko että mallista jonkun muun piirustuksesta vai ihan vaikka jossain ulkona maisemakuvaa? Nimittäin jos piirrät jonkun toisen piirustuksesta/sarjakuvasta niin silloin se on kyllä ihan eriasia. Mielestäni kuitenkin jos piirrät jostain esim. elävästä ihmisestä mallista kuvaa niin se on aika vaikeaa.

  #43709
  Maxex
  Member

  Itse piirrän todella usein mallista! Ja minusta siinä ei ole mitään pahaa! En ole vielä kovin ´hyvä piitämään,olenkin vielä nuori,mutta kyllä mallista piirtäminenkin auttaa, osaan itse paremmin mallista kuin ilman..ja sen ansiosta olen kehittynyt piirtämään myös ilman mallia.

  #43730
  Kyoka8
  Member

  No, minusta mallista piirtämisessä ei ole mitään pahaa. Siinä taidotkin kehittyvät, toisin, kuin läpipiirtämisessä. Mallista piirtämisen myötä olen kehittynyt paljon piirtämisessä. Selailen erästä taidekirjaa vähän väliä ja poimin sieltä mielenkiintoisen näköisiä yksityiskohtia, joita sovellan niitä monessa tulevassa piirrustuksessa. Piirrän silloin tällöin kirjojen kansia mallista, ja vähän muutakin. Minun mielestäni mallista piirtäminen ei ole välttämättä kovinkaan helppoa, sehän riippuu paljon siitäkin, että millaista kuvaa piirtää 😉

  Minä en pidä muiden piirrustuksia yhtään sen huonompina, jos ne on mallista piirretty.

  #43745
  Varjostaja
  Member

  Mielestäni mallista piirtämisestä on hyvä aloittaa ja kun on saanut siitä tottumuksen on helppo piirtää ilman mallia. Pari vuotta sitten piirsin kovasti Inuyashaa mallista, minkä jälkeen opin piirtämään Inuyashan ilman mallia. Myöhemmin sitten rupesin erikoistumaan enemmän itse keksimiini hahmoihin. Mutta mallista piirtämisestä voin sanoa että kyllä se taito on sekin!

  Lisäys: Nykyään jos piirrän mallista, katson vain miltä hahmon pitäisi näyttää ja piirrän sitten saman hahmon eri tilanteeseen ja asentoon. Parin yrityksen jälkeen onnistuin mielestäni hyvin Narutonkin piirtämisessä.

  #43749

  no jossain piirtokoulussakin piirretään ensimmäinen VUOSI pelkästään mallista jotta viiva paranee ja tajuaa miten mikäkin nivel ja muu menee yms. itsekkin näin aloittelijana piirrän mallista, mitään kamalia moka nyt ei ole päässyt käymään, omaakin on ollut parissa työssä, jätän pois jotain tai lisään sinne jonkin jutun yms. ja kohta lopetan mallista piirtämisenkin

  #43792
  Nicohaku
  Member

  Itse saatan käyttää jostakin hankalasti piirrettävästä hamosta mallia, mutten piirrä sitä samassa asennossa samalla tavalla. Käytän mallia apuna vain jos en oikeen osaa piirtää hahmoa ulkoa.Nykyään en oikeestaan piirrä suoraan mallista koskaan.

  #43816
  Michiru
  Member

  Tämän asian takia saan aina jokaisesta tekemästäni kuvasta kommentin "ihan kiva, mutta tekisit välillä jotain omaa"

  Moni tuntuu olevan sitä mieltä että valokuvien mallintaminen (muotokuvia etc. tehdessä) on älyttömän helppoa, senkun piirtää mitä näkee. Näin väittäjillä on joko synnynnäisesti älyttömän hyvä silmä/käsi yhteistyö tai he eivät ole itse edes kokeilleet asiaa.

  Minusta on ihan okei ottaa mallia valokuvista, koska se kehittää teknistä osaamista mikä taas johtaa siihen että jonain päivänä ehkä osaat piirtää realistisen näköisiä ihmisiä ilman valokuvia.
  Mutta voidaanko muotokuva piirtämistä verrata siihen että kopioit jostain manga pokkarista jonkun kuvan? En ole kokeillut tätä mutta luulisin kyseisen homman olevan paljon helpompaa, sillä sarjiksilla on useimmiten ääriviviivat mikä helpottaa huomattavasti kuvan tekemistä.
  Valokuvista täytyy itse etsiä valon ja varjon kohdat, mikä ei ole helppoa, ja sitten vielä siirtää ne kynällä paperille. Yhden muotokuvan tekeminen viekin helposti kuusi tuntia (en usko että kukaan käyttää näin paljon aikaa sarjakuvista kopioidulle kuvalle)

  Kantani johtuu kuitenkin siitä että itse en piirrä juurikaan mitään muuta kuin muotokuvia valokuvien pohjalta, mikä ei muuten ole helppoa vaan äärettömän aikaa vievää ja palkitsevaa hommaa.

  #43832
  Haru_
  Participant

  Mä oon sitä mieltä, että mallista piirtäminenkin on taito, siinä missä ilman malliakin piirtäminen.

  Mä ite en osaa piirtää mallista ollenkaan (tulee himo aina lisäillä kuvaan kaikkee omaa xD). Jos saan keksiä kaiken omasta päästäni, niin piirtäminen sujuu huomattavasti paremmin. :p
  Mun sisko taas piirtää mallista tosi hyvin, mutta muuten se ei sit piirrä niin mahtavasti. Pidän häntä silti tosi hyvänä piirtäjänä. ^_^

  Ja sit viel mallista piirtäminen, ja mallia ottaminenki on ihan eri asia! Jos ottaa mallia jostain kuvasta, ei tarkota et ois sen huonompi piirtäjä kun muutkaan. Kai kaikki joskus ottaa mallia jostakin, vai..? :mrgreen:

  #43835
  The Vegito
  Member

  Hmm… Omasta mielestäni mallipiirroksissa ei ole mitään pahaa. Pienempänä piirsin lähes aina mallista, sillä olin niin huono keksimään asentoja hahmoille sekä taustoja.
  Nykyään tulee kylläkin piirreltyä enimmäkseen omia hahmoja ja yritän kehittyä paremmaksi piirtäjäksi harjoittelemalla erilaisia asentoja, ilmeitä ja taustoja käyttäen apuna omia hahmojani.
  Huomaan toisinaan edelleenkin piirtäväni mallista, mutta näin tehdessä iskee valtava himo alkaa lisätä kuvaan jotain yksityiskohtia, vaikkakin vain jotain pientä.
  Kun en vielä omia hahmojani pahemmin piirrellyt katsoin mallia jostakin tunnetummasta, jo tehdystä hahmosta, ja yritin sitten tätä piirtää erilaisiin asentoihin sekä eri ilmeiden kera ja se auttoi kyllä paljon piirustustaitojen kehittämisessä.

  #43868
  Spingu
  Member

  Itse en ikinä katso mallista, koska arvostan omaperäisyyttä ja itseltäni tulee koko ajan uusia ideoita töihin, vaikken mikään huippupiirtäjä olekaan. 😆

  #43995
  Tiituli83
  Member

  ai että katsonko mallista!? no kyllä katson 😕

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 102 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.

Yksi kommentti