Home › Forums › Piirtäminen › Mangan aloitus & välineet
- This topic has 11 voices and 21 replies.
-
AuthorPosts
-
27.2.2009 at 16.59 #47731OtokoParticipant
Hoi!
Haluaisin kysyä kaikilta niiltä, joilla on mangan teosta jotain haisua:
1. Miten kannattaa aloittaa?
2. Miten käytetään rastereita?
3. Mistä niitä saa ostettua? (rastereita)
4. Minkälaisella kynällä mangaa kannattaa piirtää, jos haluaa lähteä tekemään asioita oikean mangakan kantilta (esim. G kynät, vai mitä ovatkaan…) Vai käyttävätkö kaikki tusseja?
5. Minkälaista ja kokoista paperia tarvitsee?6. Aloitetaanko mangan piirtäminen (esim. miten oikeat mangakat tekevät) vain tyhjälle paperille, johon tehdään ruudut, vai tehdäänkö siihen ensin jotain mittauksia jne.
Numeroin kysymykset jotta vastaukset voisi antaa tarkemmin ja helpommin.
27.2.2009 at 17.41 #47739VarjostajaMemberJotain haisua? No itse teen näin:
1. Aloitan suunnittelemalla tarinan, hahmot ja luonnostelen paperille minikokoisia sivuja, joihin piirrän jonkinlaiset laatikot, joihin piirrän hahmot tikkuukkoina ja puhekuplat sinne minne pistäisin täysikokoisessa versiossa ja saatan kirjoittaa joitain muistiin panoja sivulle siitä mitä sivulla pitäisi tapahtua, jos myöhemmin en saa selvää piirroksistani. Tämän jälkeen teen täysikokoiset luonnostelut A4 kokoiselle tulostus paperille, minkä jälkeen rupean viimeistelemään hommaa ja lopulta tussaan ja kumitan, jolloin homma on periaatteessa valmis ellen tee vielä jotain tietokoneella.
2. Ei hajuakaan. Olen tosin viimeaikoina miettinyt samaa.
3. Sekin olisi kiva tietää, vaikka taidan itse tehdä sen tietokoneella, kun saan tarpeeksi selville.
4. Olisi hauskaa kokeilla jotain kunnon kynää siinä hommassa, mutta itse olen joutunut tyytymään tiimarin tusseihin.
5. Itse en käytä tulostuspaperia kummempaa paperia. Koko taas on A4 luokkaa.
6. Itse katson ruuduille jonkin tietyn etäisyyden paperin reunasta, minkä jälkeen rajaan alueen ja teen ruudut ja niin edes päin.Oliko apua?
27.2.2009 at 17.50 #47743OtokoParticipantHienoa, olen itse tehnyt kaiken juuri samalla tavalla kuin sinäkin… A4 kokoista tulostuspaperia käytän, ja tusseilla piirrän. Luonnokset teen tietty ennen itse kunnon sarjakuvan piirtämistä. Tietääkseni netistä voi sitten tilata ja koota itselleen jonkinmoisen mangan omista piirroksistaan, jos vaikka parisataa sivua pitkä taideteos valmistuu.
Lähinnä tässä aiheessa tarkoitan oikeaa mangakan tyyliä tehdä mangaa, jos joku sattuisi tietämään aiheesta. Mutta saahan ja pitääkin täällä omista manganteko kokemuksistaan/tavoista kertoa.
Minua kiinnostaa nuo erikoiskynät ja rasterihommat, joita yleensä mangoissa käytetään.
27.2.2009 at 18.05 #47746susihulluMember1. Ensinmäisenä kannattaa aloittaa hahmoista ja luonnostella ne paperille eri asennoissa. Eikä kannata tehdä mitään hirveän monimutkaisia hahmoja. Omien kykyjen mukaan. Ajatellen nyt sitä että hahmo/t pitää piirtää useampaan kertaa paperille kuin kerran.
Tekemisen aloitan vain ruutu ruudulta kun olen suunnitellut sen päähäni ensin ruutujen järjestyksen. Toinen tapa on myös piirtää luonnos ensin toiselle paperille ja sitten käydä tekemään varsinaista. Olen kokeilut tuota, mutta se on ärsyttävän hidas.
2. En käytä rastereita ollenkaan.
3. -||-
4.Jokaisella on oma tyylinsä tehdä, joten mikään ei ole "oikea". Itse käytän eri paksuisia tusseja.
5. A4 on ihan sopiva. Hmmm… Riippuu ihan kuinka paljon olet valmis tuhlaamaan rahaa paperiin. Hyvät "manga" paperit maksavat 4-10 euroa ja yleensä niissä on vain 12 kpl tai hiukan enemmän paperia. Huonommat paperit, eli tuiki tavallinen kopiopaperi maksaa noin 7 euroa ja yksi arkki sisältää 100 kpl paperia. Joten kannattaa miettiä, että onko se laatu nyt niin tähdellistä paperin kanssa. Mutta itse käytän kopiopaperia, vaikkei parasta olekkaan.
6. Itse aloitan tyhjälle paperille ilman mitään mittauksia. Mitä nyt katson että viiva menee suoraan…EDIT// Niin ja täs olis tälläinen hyvä linkki: http://vincered.net/ladattavat/sarjistuto.html
28.2.2009 at 11.02 #47758OtokoParticipantNo, nyt varmistumme taas yhä useamman käyttävän A4 kopiopaperia ja tusseja. Hyvä etten ole ainoa…
Sivustolla oli mahtivinkkejä, ja asiatekstiä piisasi. Pienen tutkimuksen jälkeen päätin, etten ala ostamaan rastereita (ehkä joskus ostan ja kokeilen, jos siitä sittenkin jotain tulisi.) rankan hinnan vuoksi. Ja tietokoneella rasteroimista on suositeltu.
Eilisiltana kasasin itselleni ison pinon A4 kopiopaperia ja tusseja. Tänään harjoittelin ruutuja ja seuraavaksi olisi vuorossa itse tarinan kirjoittaminen – tämän jälkeen luonnosversio, ja sitten piirtäminen… Kaverin kanssa aloitetaan mangan piirtäminen ihan tosissaan, nääs. : )
Vihjeeksi mangatyylistämme: One Piece ja Naruto on lähellä sydäntä. Kuitenkin teemme myös hyvin erilaisia piirroksia ja pyrimme kehittämään omaa tyyliämme.
Tavoite on saada vähintään 1-2 mangaa vuodessa valmiiksi. 1 manga sisältää 150-200 sivua. Eikä sitten tehdä mitään söhräystä vaan panostetaan joka kuvaan hiki niskassa.
28.2.2009 at 12.49 #47774susihulluMemberOtoko wrote:
Eilisiltana kasasin itselleni ison pinon A4 kopiopaperia ja tusseja. Tänään harjoittelin ruutuja ja seuraavaksi olisi vuorossa itse tarinan kirjoittaminen – tämän jälkeen luonnosversio, ja sitten piirtäminen… Kaverin kanssa aloitetaan mangan piirtäminen ihan tosissaan, nääs. : )
Tuosta tarinan kirjoittamisesta… Kannattaa tehdä vain lyhelmä koko sarjakuvan juonesta eli: alku, keski kohta ja lopuksi tietysti huippu kohta, sekä loppu. Pieniä kohtia ei siis kannata käydä kirjoittamaan. Sillä yleensä juoni muuttuu jossakin kohtaan tai piirtäjä saa "loistavan" idean ja tahtoo tunkea sen tarinaan mukaan. Itselleni usein käy näin. Mutta muista jos keksit jotakin "hienoa" lisäsystä sarjakuvaan kesken kaiken tee se niin että se sopii sarjakuvan juonen ja lopun kanssa…
Niin ja ruuduista myös!! Älä ikinä, IKINÄ ala tunkemaan yhtä paperia liian täyteen pieniä ruutuja joista ei sitten tiedä yhtään mistä pitää lukea. Ruutujen kuin puhekuplien järkevä järjetys on tärkeä osa sarjakuvaa. Ei vain kuvat.
Enköhän taas ole saarnannut tarpeeksi… Ja kysellä saa toki lisääkin jos haluaa, neuvon mielelläni. ^^
28.2.2009 at 14.44 #47785OtokoParticipantKyllähän nuo perustiedot ovat olleet aina mukana. Mutta voihan noista jollekin muulle olla apua. Ei tämä ole ensimmäinen kerta kun alan mangaa tekemään : ) Tarinaa kirjoitan heti alkuun n. 30 sivua… oma tyylini on väännellä sitä matkan varrella useaan otteeseen, ja loppua ei näy – tarkoitan, vähintään 5 mangaa siitä saa. (about 1000 sivua)
Jooh, tuo ruutujen koko… teen sen yleiseen tyyliin, eli A4 kokoiselle paperille suht isot ruudut jne. Sitten kun haluaa koota mangan vaikka pokkari kokoon, se vain pienennetään niin kuin oikeat mangakat tekevät.
Joskus piirtämistäni sarjakuvista sain negatiivista palautetta ruutujen pienestä koosta. Kun vähän enemmän perehdyin asiaan, tajusin etteivät kaupasta ostettujen mangojen sivut ole sen kokoisia kun niitä ollaan piirtämässä. Hommaa on aika paljon, kun ruudut ovat isompia. Mutta itse tykkään piirtämisestä, paljon.
E: onko kukaan muuten tehnyt manga pokkarien kansia? Ne kuvat jotka on värillisenä. Ne vissiin maalataan, puuvärjätään?
28.2.2009 at 16.41 #47795susihulluMemberEn ole koskaan tehnyt, mutta uskoisin että niitä nyt voi tehdä melkein miten vain: tusseilla, puuväreillä, koneella jne.
10.3.2009 at 14.23 #48451KitiChanMembertuo linkki tuolla jossain tämän viestin ylä puolella…. Kuka jaksaa luke niin …….vetisti tekstiä? en minä ainakaan.. olen kyllä itekki monesti meinannu tehä sarjakuvan, mutta se jotenkin tyssää ennen ku eka sivu ees loppuu…-..-” mutta kyllää mää vielä joku päivä mangaa väännään… 😉
10.3.2009 at 15.14 #48463susihulluMemberKitiChan wrote:
tuo linkki tuolla jossain tämän viestin ylä puolella…. Kuka jaksaa luke niin …….vetisti tekstiä? en minä ainakaan.. olen kyllä itekki monesti meinannu tehä sarjakuvan, mutta se jotenkin tyssää ennen ku eka sivu ees loppuu…-..-” mutta kyllää mää vielä joku päivä mangaa väännään… 😀
11.3.2009 at 16.54 #48530KitiChanMembersusihullu wrote:
KitiChan wrote:
tuo linkki tuolla jossain tämän viestin ylä puolella…. Kuka jaksaa luke niin …….vetisti tekstiä? en minä ainakaan.. olen kyllä itekki monesti meinannu tehä sarjakuvan, mutta se jotenkin tyssää ennen ku eka sivu ees loppuu…-..-” mutta kyllää mää vielä joku päivä mangaa väännään… 😀
Niin voi…. Mutta lukeminen ei oo oikeen mun juttu….. :::: D
12.3.2009 at 14.08 #48570MichiruMember1. Miten kannattaa aloittaa?
-suunnittelemalla, niinkuin täällä onkin jo sanottu. Hahmot, tarina yms. Kannattaa myös kirjoittaa kaikki tarinaan liittyvät idea johonkin etteivät ne unohdu. Tarinaa kannattaa myös pyöritellä tarpeeksi kauan mielessä että huomaisi sen heikkoudet (ettei kesken piirtämisen huomaa miten typerä se oikeasti on)2. Miten käytetään rastereita?
-Riippuu rasterista. Itselläni on jotain kaverilta saatuja tarrarastereita joiden käyttötapaa en ole vielä varsinaisesti selvittänyt. Mutta osa rastereista kiinnitetään raaputtamalla(?). Itse käytän lähinä tietokoneella laitettavia koska ne eivät maksa mitään3. Mistä niitä saa ostettua? (rastereita)
-Suomalaisessa kirjakaipassa olen nähnyt, tosin valikoima on aika pieni ja ne ovat kalliita.4. Minkälaisella kynällä mangaa kannattaa piirtää, jos haluaa lähteä tekemään asioita oikean mangakan kantilta (esim. G kynät, vai mitä ovatkaan…) Vai käyttävätkö kaikki tusseja?
-Se on vähän tottumus kysymys. Itse en pidä G-teristä, koska ne tuppaavat "halkeamaa" ja mustetta alkaa tulla liikaa. sen sijaan suosittelen Saji-terää (tunnetaan myös nimellä spoon-terä), se on G-terää napakampi ja sillä saa tehtyä pieniä yksityiskohtia paremmin.5. Minkälaista ja kokoista paperia tarvitsee?
-Taas tottumus kysymys. Jotkut käyttävät A4 kokoista, joillekkin riittää A5 ja jotkut tarvitsevat A3 kokoa. Paperin laadusta en voi sanoa mitään koska itse käytän normaalia kopio paperia.6. Aloitetaanko mangan piirtäminen (esim. miten oikeat mangakat tekevät) vain tyhjälle paperille, johon tehdään ruudut, vai tehdäänkö siihen ensin jotain mittauksia jne.
-Miten itse haluaa sen tehdä. Itse rajaan ensin n. 1.5 cm paperin reunoista ja sitten piirrän ruudut. Suosittelen myös ensin tekemään storyboardin jolle on suunniteltu sivujen ulkoasu etukäteen (mieluiten monen sivun ettei sitten tule eteen seinää kun ei saakkaan mahdutettua kaikke tarvittavaa yhdelle sivulle)14.3.2009 at 9.29 #48690AnonymousInactive1. Miten kannattaa aloittaa?
– Tarinan suunnittelu alusta loppuun ja sitä kautta hahmojen luominen ovat tärkeimmät asiat sarjakuvan suunnittelua aloitettaessa. Mikäli alkaa vain heti piirtämään, eikä käytä aikaa juonen kunnolliseen miettimiseen, tulee mitä luultavimmin vastaan tilanne, jossa et tiedä enää mitä tarinassa pitäisi tapahtua. Myös sivujuonten ja muiden vähemmän tärkeiden tapahtumien sijoittelu pääjuonen sekaan on hankalaa, mikäli niiden osaa tarinassa ei ole mietitty alusta alkaen.2. Miten käytetään rastereita?
– Rasterit ovat tarramaisia, osittain läpinäkyviä kalvopapereita, joissa on joko rasteripistekuvio, viivakuvio tai mikä tahansa tekstuuri. Rasteripaperia leikataan haluttuun muotoon (esim. vaikka varjostuksiksi tai vaatteen tekstiilikuvioksi), irrotetaan taustapinta (kuten tarroissa) ja liimataan sitten kiinni paperiin. Kun rasteri on saatu sopivaan kohtaan, se hinkataan kiinni paperiin niin, että se ei enää irtoa. Useimmiten nykyään mangan tuotannossa käytetään yhä kasvavissa määrin kuitenkin tietokoneella tehtyjä rasteripintoja. Sarjakuvien rasteroimiseen löytyy nimenomaan siihen tarkoitukseen kehitettyjä maksullisia tietokoneohjelmia, joissa on valmiina kymmenittäin erilaisia rastereita, ja joihin voi halutessaan lisäksi skannata ja lisätä omia rasterikuvioitaan. Valitettavasti näitä ohjelmia ei taida Suomen markkinoilta löytyä.3. Mistä niitä saa ostettua? (rastereita)
Rastereita myydään yleensä A4-arkeissa tai hieman isompikokoisissa arkeissa, ja nykyisin niitä saa Suomessakin joistakin erittäin hyvin varustelluista kirjakaupoista sekä joistakin taidetarvikeliikkeistä. Valikoimat ovat kuitenkin tavattoman rajalliset, ja riippuvat yleensä täysin kaupasta. Yksityiset kirjakaupat ja taidetarvikeliikkeet saattavat ottaa valikoimiinsa rastereita, mikäli niitä kysytään tarpeeksi, mutta uskon, että ketjuliikkeet, kuten vaikkapa Suomalainen kirjakauppa, eivät voi lisätä valikoimaansa erityistarvikkeita halutessaan, koska joka myymälässä tulee olla yleensä samat tuotteet.4. Minkälaisella kynällä mangaa kannattaa piirtää, jos haluaa lähteä tekemään asioita oikean mangakan kantilta (esim. G kynät, vai mitä ovatkaan…) Vai käyttävätkö kaikki tusseja?
Mangaa voi piirtää juuri sellaisella tekniikalla kuin itse haluaa, mutta yleisimmin tekotapa taitaa olla se, että aluksi tehdään luonnokset esimerkiksi lyijykynällä, sen jälkeen tussataan työ ohutkärkisellä tussikynällä tai piirtämiseen tarkoitetulla mustekynällä ja pullomusteella (esim. G-pen, joka on tietynlainen mangapiirtäjien suosima mustekynän terä). Lopuksi luonnostelujäljet poistetaan. Erittäin tarkkaan ja siistiin jälkeen pyrkivät ammattilaispiirtäjät voivat käyttää tussaamisen apuna valopöytää, jolloin he laittavat luonnospaperin alta valaistun himmeälasisen laitteen päälle, ja siihen päälle varsinaisen tussauspaperinsa. Tällöin lyijykynäjälkiä ei tarvitse kumittaa pois, vaan niitä käytetään ainoastaan apuna tussaamisessa, sillä ne kuultavat valon avulla läpi paperista. Lisäksi jotkut mangapiirtäjät voivat käyttää piirtämiseen myös tietokonetta, jolloin jälki on selkeää ja helposti muokattavissa.5. Minkälaista ja kokoista paperia tarvitsee?
Kuten edellä jotkut ovat jo sanoneet, paperi voi olla juuri sen kokoinen, kuin itse haluat. Mikäli haluat tehdä sarjakuvan, joka periaatteessa voitaisiin myös julkaista, kannattaa käyttää suhteessa isompaa paperikokoa, kuin minkä kokoiseksi haluaisit työsi printattavan. Eli jos haluaisit tehdä vaikkapa A5-kokoisen pokkarin, voisi olla hyvä käyttää itse piirtämiseen vaikkapa A4-kokoista paperia. Tämä on kuitenkin täysin itsestäsi kiinni. Usein mangapiirtämisessä työ skaalataan lopuksi tietokoneella vähintään pienemmäksi 80%:iin alkuperäisestä, koska pienennys tekee piirosviivoista kauniimpia ja vähemmän rosoisia. Nyrkkisääntö voisi olla, että työtä on aina helppo pienentää, mutta suurentaminen on erittäin hankalaa, mikäli halutaan hyvää jälkeä. Paperin laatu riippuu sitten siitä, millaisia välineitä käytät. Usein tavallinen piirustus- tai kopiopaperi käy ihan hyvin lyijykynien ja tussikynien kanssa, mutta jos käytät vaikkapa musteterää ja pullomustetta, tussipiirtämiseen tarkoitettu hieman liukkaampi ja sileämpi paperi voi olla parempi vaihtoehto. Tällöin musteterä liukuu paperilla nätisti, eikä töksähtele ikävästi ja aiheuta rumia söhryjä viivaan. Itse käytän Schoellershammerin "Markerpapier" -paperia, joka on tarkoitettu tussipiirtämiseen. Se sopii hyvin myös väritykseen tarkoitetuille tusseille, esim. Copic-tyylisille tusseille. Kyseistä paperia löytyy aika monesta kirjakaupasta ja taidetarvikeliikkeestä.6. Aloitetaanko mangan piirtäminen (esim. miten oikeat mangakat tekevät) vain tyhjälle paperille, johon tehdään ruudut, vai tehdäänkö siihen ensin jotain mittauksia jne.
Tunnen ainoastaan yhden japanilaisen mangapiirtäjän, joten en ole varma, mikä on yleinen käytäntö. Tämä mangapiirtäjä kuitenkin käyttää omalta julkaisijaltaan (Maagaretto- tyttöjen mangalehti) käyttöönsä saamiaan suurinpiirtein A3-kokoisia mangapiirustuspapereita, joissa on valmiina sinisellä värillä marginaalit, eli sivun reunarajat, sekä leikkuuvaramerkinnät. Lisäksi paperissa on apuviivoja ja paikat piirtäjä merkinnöille, esim. sivunumeroille tai muille huomautuksille. Nämä kaikki merkinnät ovat paperissa sinisellä värillä, koska kopioinnissa sininen väri ei tulostu. Lopputuloksessa apuviivat siis eivät näy, vaan pelkkä mustalla piirretty jälki toistuu tulosteessa. Mangapiirtäjien papereita ei valitettavasti Suomesta taida saada, joten itse tyydyn yleensä tekemään marginaalit ja leikkuuvaramerkinnät viivottimella ja lyijykynällä. Teen myös viivottimen avulla ruutujaon, jotta ruudut olisivat varmasti suorassa.Tulipa pitkä posti. Toivottavasti saat näistä vinkeistä ainakin jotakin apua. 🙂
22.4.2009 at 17.10 #51337OtokoParticipantArigatoo gozaimasu kaikille vastauksista. Tässä varmistuu koko ajan enemmän ja enemmän siitä että tavan tussit ja A4 on paras vaihtoehto mangan tekemisessä.
Oma mangani on nyt päässyt luonnos-piirto vaiheeseen. Kun skannaan tussattuja kuvia koneelle, jostain syystä mustat kohat näyttävät hieman törkyisiltä eikä aivan mustilta, miltä niiden pitäisi näyttää.
3.5.2009 at 7.25 #52002shillerMemberOma mangani on nyt päässyt luonnos-piirto vaiheeseen. Kun skannaan tussattuja kuvia koneelle, jostain syystä mustat kohat näyttävät hieman törkyisiltä eikä aivan mustilta, miltä niiden pitäisi näyttää.
– Sama ongelma 😡 -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.