Rautajätti (Iron Giant)

Home Forums Sekalaista Tv ja elokuvat Rautajätti (Iron Giant)

 • This topic has 3 voices and 4 replies.
Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • #116203
  Kawamaru
  Participant

  Rautajätti (alkuperäinen nimi Iron Giant) on Warner Brosin elokuva vuodelta 1999.

  Elokuva kertoo pojasta, Hogarthista, sekä avaruudesta tulleesta suuresta metallisesta miehestä. Kun Hogarth pelastaa sähköjohtoihin sotkeentuneen jättiläisrobotin, tämä kiintyy poikaan. Näin alkaa koko elokuvan läpi kestävä luja ystävyys.
  Rautajätti on menettänyt muistinsa eikä vaikuta tietävänsä lainkaan, kuka on tai mistä tarkkaan ottaen on lähtöisin. Poika opettaa lapsenmieliselle ja tietämättömälle robotille monia asioita, muun muuassa sen, että tappaminen on paha asia ja ase tappaa. Vaikka robotti ilmaisee, ettei halua olla ase, se vaikuttaa reagoivan voimakkaasti aseisiin puolustautumalla, mikä alkaa tuottaa ongelmia.
  Koska suuri robotti pelottaa ihmisiä, poika päättää pitää hänet piilossa. Hiljalleen kuitenkin Selittämättömien ilmiöiden osaston työntekijä, etsivä Kent Mansley, alkaa päästä vihille jättiläismäisestä robotista ja aikoo saattaa tämän päiviltä. Lopulta tilanne riistäytyy käsistä sotajoukkojen tulittaessa robottia, ja robotti menettää itsehallintansa ja siitä tulee täydellinen sotakone.

  Elokuva katsottavissa suomiäänillä täältä.

  #116204
  Kawamaru
  Participant

  Nyt sitten tietopohjaisen aloitusviestin jälkeen kerron oman mielipiteeni.

  Rakastin tätä elokuvaa jo pikkulapsena, ja tämä onkin yksi nostalgisimmista elokuvakokemuksistani lapsuudestani. Tämä oli hyvin mieleenpainuva ja erikoinen, ja kiitän sitä että tämä näytettiin Suomessa televisiossa.

  Mielestäni idea, sen ympärille rakennettu juoni ja toteutus kaikki toimivat erittäin hyvin. Elokuva on ulkonäöllisesti onnistunut ja idea on hyvä. Juonellisesti elokuva on rakennettu hyvin, se oli selkeä ja sisälsi sopivasti kaikkea, se ei ollut täyteen ahdettu rusinaperunapommi mikä pilaa elokuvan helposti. Elokuva sai minut sekä nauramaan että itkemään.

  Tämä herätti myös ajatuksia. Elokuvan sisällössä on totuuden siemen: luultavasti ihminen toimisi oikeassakin tilanteessa täysin samoin. Kaikki, mikä näyttää pelottavalta ja vaaralliselta, sisäistetään vaaralliseksi ja se on pakko tuhota. Elokuvan lopussa kyllä järki alkoi pelata ja armeija oli onneksi jo laskemassa aseensa, kun se kirottu etsivä Kent meni pilaamaan kaiken (*murisee*). Itkin koko elokuvan lopun ajan ja anelin jotain itkuisella muminalla, vaikka tiesin että kyllä Rautajätti menee pysäyttämään sen ohjuksen omalla kustannuksellaan. Niin epäreilua, että hänen piti korjata jonkun toisen tekemä suuri vääryys. Kamalaa. Kiitos kuitenkin sille, että tässä viitattiin siihen, että Rautajätti ei kuollut lopullisesti.

  Suosittelen tätä elokuvaa lämpimästi kaikille. Onnistunut ja hyvä kokonaisuus, ja edelleen yksi suosikkielokuvistani <3 (kunpa tämä löytyisi DVD:nä…)

  #117423
  Cadmium
  Member

  Elokuva ei ole niin tuoreessa muistissa, että osaisin kirjoittaa laajemmin asiasta (todennäköisesti palaan myöhemmin kirjoittamaan lisää), mutta sanottakoon sen verran, että Rautajätti kuuluu lempielokuviini. 🙂

  Juoni on hyvä, hahmojen väliset suhteet uskottavia ja lämpimiä ja lisäksi hauskat kohdat on rytmitetty upealla tavalla (Hogarthin ruokarukous on ehkä yksi hauskimmista elokuvakohtauksista ikinä :D). Ja onhan tässä sitä sanomaakin, jota ei onneksi alleviivata liikaa.

  Harmillista, ettei elokuva saanut ilmestyessään tarpeeksi suosiota. Nykyään tosin moni tuntuu löytäneen sen, mikä on vain hyvä asia, sillä Rautajätti on melkoinen helmi elokuvaksi.

  Kawamaru, jos yhä etsit elokuvaa DVD:llä, niin cdon.comista näyttäisi löytyvän. Itsekin ostin oman Rautajätti-DVD:ni sieltä viime kesänä. 🙂

  #117427
  Dents
  Participant

  Oh, Rautajätti. En ole koskaan nähnyt tätä leffaa kokonaan, mutta jonkin verran kyllä tullut katsottua kun on sattunut tulemaan. Ite asiassa muistankin tästä vain alun kun Hogarth pelastaa jätin, sen kohdan kun pojat leikkivät lelupyssyillä (ja Rautajätti muistaa aseen olevan väärin), ja ihan lopun.

  Loppu on maailman epäreiluin, kun Rautajätti joutuu omalla kustannuksellaan estämään suuren vääryyden tapahtumisen, jonka joku toinen on aiheuttanut. Onneksi aivan lopussa näytetään, että Rautajätti ei olekkaan kokonaan mennyttä.

  Mun on pakko katsastaa tää elokuva kokonaan, toivottavasti löydän jostain.

  #117536
  Kawamaru
  Participant

  Dents wrote:

  Mun on pakko katsastaa tää elokuva kokonaan, toivottavasti löydän jostain.

  Aloitusviestissä on linkki elokuvaan, sen voi katsoa sieltä =3

  Cadmium wrote:

  Kawamaru, jos yhä etsit elokuvaa DVD:llä, niin cdon.comista näyttäisi löytyvän. Itsekin ostin oman Rautajätti-DVD:ni sieltä viime kesänä. 🙂

  Ei hitsi! Tietenkin nettikaupassa! Äiti ei suostu ostamaan sieltä xD Noh, ehkä suurella suostuttelulla joskus… =’D
  Tosiaan, miksiköhän tämä elokuva ei ole saanut kovin paljoa mainetta vaikka se olikin niin hyvä? Muistelen kyllä, että se olisi näytetty jopa 3-5 kertaa televisiosta, mutta voin olla väärässä. Sitä paitsi, satuin kai aina tuurilla telkun ääreen juuri silloin kun elokuva tuli, yleensä kun en kamalasti telkkaa katso =’D

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.