Saint Seiya

Home Forums Manga Mangasarjat Saint Seiya

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
 • Author
  Posts
 • #47131
  Devilman
  Member

  Saint Seiya (engl. Knights of the Zodiac) on Masami Kurumadan legendaarinen mättösarja 80-luvulta. Yhdessä Dragonballin kanssa SS (käytetään nyt lyhennettä, jota yleensä näkee käytettävän jostain vähän toisesta sanasta) on vaikuttanut ratkaisevasti nykyajan shoonenmätön suuntaviivoihin (eräässä arvostelussa sanottiinkin aika osuvasti kaikkien nykyisten Shoonen Jumpin (taistelu)sarjojen olevan kuin Saint Seiya, vain nynnympiä). Sarja on myös toiminut merkittävänä innoittajana nykypäivän mangakoille, esim. Tite Kubo on eräässä haastattelussa kertonut saaneensa inspiraationsa aseisiin ja taistelukohtauksiin Saint Seiyasta.

  Juonessa riittää monimutkaisia koukeroita, vaikkakin alkuasetelma antaa sarjasta kuvan outoa logiikkaa noudattavana haarniskoitujen kaunispoikien välisenä aivottomana mättönä. Lyhyesti sanottuna Saint Seiya kertoo tarinan Athena-jumalattaren puolesta taistelevien pyhimyksiksi kutsuttujen soturien taistelusta pahuuden voimia vastaan. Sarjan päähenkilöt, viisi "pronssipyhimystä", Pegasoksen Seiya, Joutsenen Hyooga, Andromedan Shun, Lohikäärmeen Shiryuu ja Feeniksin Ikki, saavat vastaansa niin kahtatoista palatsia vartioivat kultapyhimykset kuin muita kreikkalaismytologian jumalia, kuten Poseidon. Eeppisen räjähdysvoimaisilta yhteenotoilta ei siis vältytä, kuten ei myöskään traagisilta kohtaloilta.

  Sarja ei tietenkään kaikkiin kolahda, sen verran naurettavalta touhu välillä voi vaikuttaa, mutta nykyisten isojen toimintahittien faneista voisi hyvinkin olla mielenkiintoista nähdä, mistä niiden piirtäjät ovat aineksia saaneet. Täältä voi lukea muuten hyvän arvostelun, joka saa varmasti kenen tahansa mielenkiinnon heräämään ja antaa edes jonkinlaisen kuvan Saint Seiyan sanoinkuvaamattomasta mielettömyydestä: http://shaenon.livejournal.com/23962.html#cutid1

  #47553

  (Woah, en olisi uskonut löytäväni StS-keskustelua täältä! On meitä hulluja näköjään useampi…)

  Saint Seiyan touhu ON naurettavaa. Naurettavuus – yhdessä täydellisen logiikan puutteen, selittämättömien yhdeniskunvoittojen, tahdittoman pitkittämisen ja päätähuimaavan ylidramaattisuuden kanssa – kuuluu Seiyan perimmäiseen olemukseen. Ei se olisi Seiya, jos se olisi järkevä.
  Suoranaisesta typeryydestään huolimatta sarja on kuitenkin osoittautunut obsessoivaksi. Sen vahvuuksiin kuuluu hehkeää tarinankerrontaa enemmän vahvat ja sympaattiset henkilöt, joihin samaistuminen on helppoa. Tyypillistä on myös lähes kaikkien taisteluiden päättyminen, vaikkakin hyvän voittoon, äärimmäisen traagisesti. Seiyasta löytyykin harvoja oikeasti ilkeitä tyyppejä. Useimmat vastustajat ovat sinisilmäisiä reppanoita, joita sallimus on kohdellut kaltoin ja jotka luulevat hullunkiihkolla toimivansa oikein.

  Kaikki ottelut menevät StS:ssä samalla tavalla; pikku bronzeseinttomme ottaa ensin mojovasti selkäänsä täysin ylivoimaiselta vastustajalta, johon hänen heiveröiset iskunsa tehoavat yhtä hyvin kuin vesi palavaan öljyyn. Sitten bronzeseintto yhtäkkiä voittaa. Toisinaan vastaan tulee oikea superkovis, joka niittää useamman bronzen, kunnes saa tuta vihaisen Ikkin koston yleensä molempien henkien kustannuksella. (Mutta koska Ikki herää henkiin, hänet voi huoletta tappaa yhä uudestaan.)
  Seiyaa ei siis kannata lukea valmistautuessa fysiikan ylioppilaskokeeseen, mutta se tepsii erinomaisesti aivot narikkaan -viihteenä, jonka lomassa saa vuodattaa vaikka kyyneleenkin surkeasti loppunsa kohdanneen "pahiksen" puolesta. Henkilöt pitävät tarinaa koossa, ja on mukavaa seurata heidän kasvuaan, satunnaista oppimistaan ja ideologian muuttumista.

  Animessa henkilöiden vahvuuden voi laskea seiyuuiden ansioksi. Etenkin pääkaarti vetää niin elämää suuremmat tulkinnat hahmoistaan, että katsoja pystyy ylittämään uskottavuuden rajan ja sulautumaan Seiyan ja kumppanien maailmaan. Furuya Toorun Seiya-tulkinnasta kuulee erinomaisesti hahmon kypsymisen itsekeskeisestä kiusaajasta urheaksi oikeuden soturiksi. Vastuu henkisen muutoksen ilmaisusta on kokonaan näyttelijän, ja siinä kaikki päätähdet onnistuvat erinomaisesti. Edesmenneen Suzuoki Hirotakan Shiryuu tihkuu auktoriteettia ja viileää järkeä. Hashimoto Kouichin Hyouga taas on samanaikaisesti ulkoa kylmä ja sisältä silkkaa pullamössöä, ja on aina yhtä palkitsevaa kuulla se hetki, jolloin viileä ulkokuori on murtumaisillaan. Joka suuntaan venyvän Horikawa Ryoun tulkinta herkästä ja hyveellisestä Shunista on niin ikään taiteellinen; jokaisen mielenliikkeen voi kuulla äänensävystä. Aina upea Hori Hideyuki sulattaa sydämet itsensä kahden puolen – karkean elämänkokemuksen ja lempeän veljesrakkauden – vaiheilla tasapainoilevana Ikkinä. Han Keikon Saori kasvaa myös kopeasta ja pikkuvanhasta Mi’ladysta oikeasti kypsäksi ja vastuuntuntoiseksi. Hänen äänensä on puhdasta hellyyttä, mutta siinä on myös vakuuttavaa arvovaltaa.

  (Huomaatte, että voisin jatkaa tätä maailman ääriin.)

  Sivuosien näyttelijäsuorituksista löytyy muutamia muiden yli kohoavia helmiä; mainittakoon esimerkkeinä iki-ihana Shiozawa Kaneto Mu’na, Tanaka Ryouichi Deathmaskina, Tanaka Hideyuki Aioliana, Koyama Mami Shainana, Horie Mitsuko Hildana, Mitsuya Yuuji Mimenä, Mizushima Yuu Budina, Tsuru Hiromi Tethiinä, Yamada Keaton Kaysana ja Nakao Ryuusei Iisakkina.
  Autuutta.

  Mutta tämähän on mangakeskustelu! Takaisin asiaan…

  Kurumadan tyyli on varmasti ajanut monet luotaan etenkin sarjan alkuvaiheessa, kun kaikki vielä näyttävät Jabuilta. Tyyli kuitenkin kohenee ja vakiintuu mukavasti. Etenkin artbook- ja kansitaide on myöhemmin todella näyttävää.
  Ja vaikkei taide miellyttäisikään kaikkea, Kurumada on silti ansioitunut kerronnassaan sen verran, että manga pystyy uskottavaan hahmokehitykseen ilman näyttelijöitäkin. Se on hyvin se!

  Vizin englanninkielisessä julkaisussa on valitettavasti muunneltu joitain nimiä. Deathmask on jostain syystä saanut sensorin punaiset valot päälle ja nimi on muutettu Mephistoksi. (Siis miten tämä voi aiheuttaa ongelmia, jos hävyttömästi itseään esittelevä Misty on OK?) Saori taas on kärsinyt lokalisoinnista, hänen nimensä vaihdettiin joksikin… En muista enää miksi.
  Taivunkin siis ranskankielisten julkaisujen suuntaan, sillä Ranskahan on StS-fanien luvattu maa. Deathmask on kääntynyt muotoon Masque du mort, mutta ainakin se on Mephistoa fiksumpi versio.

  Jos asettaa odotuksensa oikealle tasolle, Seiyasta voi saada irti paljon ja pitkään. Sitä ei tule ottaa liian vakavasti, vaikka se toisinaan ottaakin itse itsensä… Jos nätit naamat, kiiltävät sotisovat, sivukaupalla jatkuvat monologit ja toinen toistaan traagisemmat Kullervo-tarinat jaksavat miellyttää, Seiya voi olla hyvinkin antoisa sarja.

  #97800
  Jugger
  Member

  Haluisin kyllä lukea tän mut mistää ei löydy kaikki vol tai sitten ei löydä netistä. Lost Canvas luin kun kuulin et ei oo juonellisesti mitään tekemistä alkuperästen kanssa ja heti jäin siihen koukkuun.

  #97899
  Devilman
  Member

  Jugger wrote:

  Haluisin kyllä lukea tän mut mistää ei löydy kaikki vol tai sitten ei löydä netistä.

  Kannattaa katsoa siinä tapauksessa animena, sitä pitäisi kyllä löytyä. Animessa on paitsi mahtavat musiikit, myöskin Sangatsu Lionin hehkuttamat loistavat ääninäyttelijät. Yhtä eeppisen sekopäistä menoa kuin mangakin, mutta vain väreissä ja äänellä, kannattaa katsoa!

  #97905
  Jugger
  Member

  Kaippa se pitää sit kattoo animena kun ei muuta löydy kunnolla et voi sit luke nää mut saint seiya sivu/jatko osat

  #97912
  Padonis
  Participant

  Kohta ostan 3 ekaa osaa tätä ja odotukset on kovat,mutta saa nähä sitte mitä tulee, ääninäyttelijöistä tuli mieleen että sen päähenkilön ääninäyttelijä on sama ku Yamchalla Dragonballissa, sehän oli desuconissa viimevuonna ja nimmarinkin sain ^^

  #97961
  Devilman
  Member

  Padonis wrote:

  sen päähenkilön ääninäyttelijä on sama ku Yamchalla Dragonballissa

  Niin on, ja Furuyan roolisuoritus on kyllä aivan loistava. Shunin äänenä ollut Ryoo Horikawa teki muuten myös Vegetan äänen, Hiromi Tsuru (Mermaid Tethys) Bulman ja Kraken Isaacin ääninäyttelijä Ryuusei Nakao oli Freezan äänenä. Eipä tuo kai mikään ihme ole, he kaikkihan ovat aikansa suuruuksia. Niin, ja Cha-La-Head-Cha-Lan DBZ:ssa esittänyt Hironobu Kageyama muuten lauloi myös StS:n kakkosintro Soldier Dreamin.

  #232605
  GingaSeyaKamisama
  Participant

  <p>Tervehdys kaikille, olen nähnyt joskus taannoin koko vanhan Saint Seya – animen mutten tiedä mistä löytää sitä eng. tai sitten puhumattakaan suom. tekstityksillä.. voisiko joku ystävällisesti kertoa minulle ja muille mahdollisille sarjasta kiinnostuneille?</p><p>Kiitos</p>

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.