Shoonen, Shounen vai shonen?

Home Forums Sekalaista Muut Shoonen, Shounen vai shonen?

 • This topic has 9 voices and 8 replies.
Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • Author
  Posts
 • #92888
  Lejo
  Participant

  #92894
  Fieri
  Member

  Shoonen sanasta en oo kuulukkaa mut mä luulen että japanilaisetn äyttää eniten Shonenia

  #92895
  Hant
  Participant

  Yksi syy tälle sanan monimuotoisuudelle on o-kirjaimen päällä oleva tooni. Eli pitkää äännettä tarkoittava viiva, jolloin sana kirjoitetaan shōnen, mutta koska useimmat eivät osaa merkkiä tehdä, he kirjoittavat sen sanalla shonen, jättäen merkin pois.
  Jos haluttaisiin kirjoittaa sana ilman toonia, olisi se parempi laittaa muotoon shounen. Toinen versio shoonen tulee taas siitä että kirjoitetaan sana yksinkertaisesti pitkällä o:lla, vaikka itse kyllä suosittelen joko shonen tai shounen sanaa jos ei toonin kanssa kirjoita.

  Esim. peli ōkami -> "oikeasti" tulisi kirjoittaa Ookami (susi) jos ei käytetä toonia, se ei siis ole nimeltään "okami", mutta tämänhän voi ottaa myös turhana pilkunviilauksena.

  Googlettamalla vastaus löytyy myös tuolta… 🙂 (mm. juuri noita eri kirjoitus vaihtoehtoja Shōnen-sanalle)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sh%C5%8Dnen

  #92896
  shiRO
  Member

  Hepburn-järjestelmässähän oikea kirjoitusasu olisi tosiaan shōnen, mutta koska tuo on hankala kirjoittaa suoraan näppäimistöllä, niin itse ainakin suosin ō:n merkitsemistä oo:na. Se on varsinkin meille suomalaisille yksinkertainen ja selkeä kirjoitusasu; englantia äidinkielenä puhuville tuo taas kaiketi aiheuttaa hieman hankaluuksia, koska siellähän normaalisti kaksois-o lausutaan pitkänä u:na (esim. moose, choose jne.). Suomalainenhan lausuisi tavallisesti sanat shoonen ja shounen aivan eri tavalla, ja näistä shoonen on ääntämiseltään lähempänä oikeaa.

  Shoe wrote:

  Uskoisin kuitenkin, että tuota shounen -muotoa voitaisiin käyttää Japanissa yleisimmin..

  En usko että Japanissa kovin paljon tuota romajisoitua versiota käytetään, missään muodossa.

  #92902
  Shoe
  Member

  Itse käytän mieluten sanaa shounen. En tiedä, mitä versiota käytetään yleisesti Japanissa, mutta itse tykkään käyttää shounen -versiota. Shoonen -versiota en ole koskaan edes nähnyt missään, ainoana vain nuo shounen ja shonen. Joskus tulee kyllä käytettyä shonen -versiotakin.

  Ja minähän en tuota tooni-juttua osaa käyttää – yllätys yllätys – joten tyydyn shouneniin. Uskoisin kuitenkin, että tuota shounen -muotoa voitaisiin käyttää Japanissa yleisimmin..

  #92914
  Kyoka8
  Member

  Shounenia minäkin käytän. Tavumerkeillä kirjoitettaessa kyseinen sana on tuossa muodossa, mutta lausutaan, että shoonen. Eli tavallaan muoto ’shonen’ on eniten väärin.

  #92917
  Dents
  Participant

  Shounen on se yleisin. Shoonenia en käytä, shonen on kyllä joskus tullut kuultua.

  #92928
  Devilman
  Member

  Shōnenia käytän jos viitsin ō:n jostain kopsata käyttöön. Jos en, niin sitten shoonen tai shounen, molempia tulee käytettyä suunnilleen yhtä paljon, kai. Shonen nyt ei ole mieleen ihan vain siksi, että se yksinkertaisesti on väärin. Pitkä o on kyseessä, ja ainakin suomenkielisessä translitteraatiossa sen on mielestäni näyttävä.

  #95175
  Aivastus
  Member

  Ite käytän shounen – termiä. Se kuulostaa omaan korvaani parhaalta :}

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.