Ylä-aste

Home Forums Sekalaista Muut Ylä-aste

 • This topic has 35 voices and 61 replies.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 62 total)
 • Author
  Posts
 • #95540
  Kuroii
  Member

  Meen ens syksynä seiskalle, joten jännittää ja on kysymyksiä :’D

  Elikkäs, oon kuullu, että ylä-asteella on ”rennompaa”. Eli ei ihan heti joku valita jos syö esim. purkkaa tai karkkia. Is that true?

  Ja entäs lintsaaminen? TT___TT Onko helpompaa, kun ei ole ”oma ope” opettamassa, vaan on aineopettajat? (Ei, ei, en ole lintsari, kysyn vaan :’D)

  Ja monesta moneen on yleensä koulua? Ja mitä uusia aineita tulee? Ja mulle ei ole ihan selvää, mitä ne ”valinnaisaineet” on.

  Kiitos jos joku jaksaa vastata, ja saa tähän joku muukin kysellä ja puhua ylä-asteesta vapaasti : D

  #95552
  Johanna-chan
  Member

  Okei, no sori en osaa kauheesti auttaa (itekkin meen ens syksynä seiskalle)
  Meiän koulun ylä-asteen opet antaa lintsaamisesta jälkkää, mutta muuta en oikein tiedä… Ja ei siellä näytä sen kummemmin rennompaa olla (meil on jo nyt aineen opet vaik ollaan viel ala-asteel, nii liikutaan jonki veraan ylä-asteel..) Ku opet on tiukkoja..

  #95558
  Kirppu11
  Member

  Aika moni juttu taitaa riippua ihan koulusta, muttah…
  Puolen vuoden kokemuksella voisin sanoa, että täällä on kivempaa ~ :3 Koulussamme on melkein 100 eri luokkaa, joten aluksi ainakin tuntui ihan katastrofaaliselta ajatukselta, että luokkaa pitää vaihtaa joka tunti. Muttah, loppujenlopuksi se olikin ihan helppoa. Luokat muistui helposti mieleen. Täällä ainakin on tunnit joka kerta samassa luokassa, joten muistaminen ei ollut kovinkaan vaikeaa.
  Opettajastakin tietysti riippuu, mutta omasta mielestäni ainakin yläasteella pieniä myöhästymisiä ja vahingollisia poissaoloja ei oteta niin vakavasti. Tietty, jos monta kertaa myöhästyy, niin…

  Luokanvalvoja on mielestäni ihan kiva. Se oppi tuntemaan meidät tosi nopeesti, joten sen kanssa pystyy puhumaan suunnilleen kaikesta kouluun liittyvästä. "Muut" opettajat tosin ottavat ihan yhtä vakavasti työnsä, eli jos LV muka pelkästään vahtisi poissaoloja ja valittaisi lintsaamisesta, sitä se ei todellakaan ole.
  Melko hyvänä juttuna pidän sitä, että ottaa selvää, millainen opettaja on. Jos vaikka ruotsin opettaja pitää paljon viittaavista ja tietävistä oppilaista, kannattaa ainakin yrittää olla sellainen. Jos ekana vuonna tekee vaikutuksen, seuraavina vuosina ei ole niin vaikea päästä opettajan suosioon ~
  Jos muuten opettaja on kiva, ja sen kanssa tulee hyvin toimeen, myös sen opettama(t) aineet tuntuu heti paljon kivemmilta ~

  Meillä on itseasiassa paljon lyhyempiä päiviä kuin ala-asteella.. Ainakin tuntuu siltä. 4. jaksossa (seuraavassa) on joka aamu kahdeksalta kouluun. Maanantaina loppuu yhdeltä, tiistaina kolmelta ja muina päivinä kahdelta. Saksaa opiskelevilla on tietääkseni pari tuntia enemmän koulua, mutta en ole täysn varma, kun en saksan opiskelijoihin kuulu.

  Joo, yläasteella on kyllä rennompaa ~ o// Johtuu ihan siitä, että opettajat on täällä tosi hauskoja ja rentoja tyyppejä. Riippuu tietenkin opettajasta, mikä on sietokyky ja mitä kielletään ja mitä saa tehdä.

  #95559
  SlamDunk
  Member

  No yläasteiden rentous vaihtelee paikoittain. Meillä on tosi rentoa. Aamutunteja voi lintsata pommiin nukkumis-tekosyyllä (silloin saa vain poissaolon), jos ei esim. pysty nousta sängystä univelkojen takia. Niin ei kuitenkaan kannata tehdä, koska putoaa kärryiltä. Itse olen tehnyt niin pari kertaa ja lintsannut musiikin valinnaisen aamutunteja. Ne on sellasta sirkusta ja biisien raiskausta muutenkin uuden opettajan astuttua kuvioihin, niin sillä ei ole niin paljon väliä. Jos lintsaa kesken koulupäivää, niin silloin saa jälkkää ja huonon maineen.

  Karkkia yms. voi syödä tunneilla, jos koulussa ei ole sääntöä kieltämässä sitä. Me ei saada. Limuakaan ei saa juoda enää, koska eräs oppilas joi Mountain Dew -pullosta alkoholia ja oli kännissä tunneilla (she was a real smart one).

  Läksyjen kannalta ainakin meidän yläaste on todella rento. Läksyjä tulee harvoin mitään. Ainoat säännölliset läksyt ovat matikka ja enkku, joista harvoin tulee mitään aikaavieviä tehtäviä. Usein on sellaisia päiviä, jolloin ei ole läksyä ollenkaan.

  Mutta joo. Yläasteiden rentous on niin aluekohtaista, että mitään mun sanomallani tuskin on mitään väliä kellekään. Se riippuu niin paljon opettajista ja koulun henkilökohtaisista säännöistä. Yläasteella (yleisesti) on muuten sitten aika paljon aineita, että kannattaa varautua siihen.
  Meininki on vapaampaa ja koesuma stressaavaa.

  #95562
  Mörkö
  Member

  Nykyisin kun olen lukiossa, tulee toisinaan olo että tahdon takaisin yläasteelle. Ainankin meillä oli aika helppoa ja rentoa siellä. Itse en tainnut juuri ikinä tehdä läksyjä tai lukea kokeisiin, ja yli kasin keskiarvolla pois lähdin. Jälki-istuntoa ei saanut kuin tupakalle menosta, jos siitäkään. Läksyjä oli jonkin verran, mutta ainut opettajistakin joka laittoi kotiin lappusia läksyjen tekemättömyydestä ei koskaan minulle niitä lappuja laitellut. Olin kai sitten hänen jonkinlainen suosikkioppilas.. Joskus sille samaiselle opettajalle suutuin tunnilla, ja kävin huutamaan ja valittamaan hänelle, eikä siitäkään tullut mitään seuraamuksia :’D

  Mutta aivan niinkuin aikaisemmatkin kirjoittajat ovat maininneet, kaikki riippuu koulusta ja opettajista joten yleistäminen ei aina toimi. Ja muutenkin toisilla on helpompi tulla eri opettajien kanssa toimeen, ja joillakin opettajilla on omat suosikkioppilaat jotka pääsevät sitten helpommalla.

  Uusista aineista vielä: Terveystieto ja ruotsi tulevat minulle ainankin ensimmäisinä mieleen yläasteella alkavista aineista, minulla ainankaan niitä ollut ala-asteella. Ja sitten on vielä joitakin valinnaisia, kuten tietotekniikka ja ilmaisutaito esimerkiksi. Valinnaisetkin kyllä taitavat vaihdella hieman kouluttain, isoissa kouluissa enemmän valinnaisia vaihtoehtoja jne.

  #95564
  Candy Kitty
  Member

  No rennompaa on! Meillä oli ala-asteella täys kännykän kielto, nyt sitä sit voi huoletta näprätä kaikilla tunneilla. Kotsan tunneilla niinkin että opettaja näkee. Karkit, limut yms. kiellettiin meillä, mutta ei se ole ketään estänyt niitä tuomasta. Valvonta on ei sii ole niin tarkkaa kuin ennen. Ja luokkien ja opettajien vaihto on kivaa, ei oo sitä yhtä opettajaa selän takana aina kyyläämässä.

  Ja jos joku ajattelee että yläasteella tule vaikeampia asioita, niin se on totta, mutta ei ne kyllä sit enää niin vaikeilta tunnu kun tottuu että aina vaan pyydetään vähän enemmän kuin ennen (meidän kokeet esim. on joskus tosi outoja, ei olis ollut ennen).

  Jälkästä en tiedä kauheesti, en oo ollu yhdessäkään. Ei myöhästelystä mitään tule, ellei sit myöhästele koko ajan. Meillä jälkkään joutuu yleensä vaan koulunalueelta lähtemisestä, ihmiset kun tykkää niin mennä tupakalle.

  Ei tästä nyt kyllä kenellekkää kai apua ole mut kunhan kertoilin 🙂

  #95567
  Nanakin
  Member

  Khyl, rennompaa on. Ei kukaan valita karkin syömisestä, ainakaan jos ei huomaa. Ja lintsata voi, ei ne sanktiot niin vakavia ole. Meidän luokanvalvojakaan ei välitä pätkän vertaa vaikka n. kolmasosa luokasta polttaa. Lähinnä kysyy terveystiedon opettajan toimessa ihan mielenkiinnosta kaikkea tyyliin, miksi alotit, ja pystyisitkö lopettamaan. Käytävillä saa tehdä käytännössä mitä vaan, alkoholi ei oo tietty ihan fiksuin idea koulussa. Ykskin älykkö päätti pamahtaa itsenäisyyspäivänä paikalle kännissä, ja saatiin sitten nauraa aika rankasti kun koulun kolme "kovinta" miesopettajaa jahtas sitä ympäri käytäviä. Mulla on siis uskomattoman rennot opettajat, vaikka on siellä pari rasittavaakin seassa. Ykskin ei vaan pysty myöntämään olevansa väärässä vaikka kuinka hyvin perustelisi. Se vaan alkaa vineemään jostain aivan randomista kun joku on onnistuneesti todistanut sen olevan määly. Mutta ei se tunnelmaa pilaa. Onhan se siis aina aivan pyllystä mennä kouluun, mutta kyllä mä silti mieluummin täällä oon kun ala-asteella. Tänäänkin oli opoa, ja oltiin tunnilla kymmenen minsaa ja lähettiin kotiin, opo oli valvonut koko yön ja sano että se jaksaa jakaa yhen monisteen ja menee sitten nukkumaan. 😛

  Ja ne valinnaiset, valkkaat jossain kohtaa ylä-astetta jonkun aineen, jota sitten on ylä-asteen ajan kerran viikossa. Tai näin ainakin meillä. Valinnaiset on yleensä kieliä tai taitoaineita.

  E: Ja meillä ainakin saa lähteä ruokavälkällä minne huvittaa, ja välillä kesken tunninkin läheiseen kotiin hakemaan bilsan kirjoja. Ja mitä joku mainitsi jotain kaiken vaikenemisesta, voin vakuuttaa että asiat on naurettavan helppoja. Mullakin vois olla joku päälle ysin keskiarvo jos lukisin kunnolla kokeisiin. Vaikka kai sekin on ihan henkilöstä kiinni. Esimerkkinä mainittakoon, että en oo ikinä FyKen tunneilla mukana, lähinnä rasittavan opettajan takia, ja sain silti puolen tunnin lukemisella paremman numeron kuin suurin osa meidän luokkalaisista jotka valmistautui kokeeseen jo paria päivää ennen.

  #95568
  Ayumu
  Member

  Meillä on ylä-aste ja ala-aste samassa koulussa, joten en joutunut vaihtamaan koulua kun siirryin seiskalle. Olen tosin nyt ysilllä.
  En oikein tiedä onko sitä ylä-asteella rennompaa, asiat vaikenee ja läksyjä pitää lukea samaan malliin mitä ala-asteellakin. Meidän koulussa on 9lk:lla myös valtakunnalliset kokeet (joita joka koulussa ei taida olla) enkusta, ruotsista, saksasta (ne jotka sen valitsi valinnaisaineeksi), matikasta, fysiikasta ja kemiasta koko ylä-asteen ajalta. -__-’

  Olen syönyt karkkia maantiedon ja hirtorian tunneilla, eikä siitä ole minulle huomautettu. Viimeksi join myös kahvia kun en kerennyt välitunnilla juoda sitä. Kaikki opettajat eivät tosin tätä hyväksy. Purkkaa saa syödä millä tunnilla vaan.

  Jokaisella on luokalla luokanvalvoja joka on tavallaan "oma ope". Meidän ope on sen verran ankara ettei kovin moni ole lintsannut (ainakaan useasti).

  Ja koulua on 8-14 joka päivä. Muissa kouluissa on suurella todennäköisyydellä eri ajat kuin täällä, saat kyllä oman ajan varmasti tietoon.

  #95572
  Hant
  Participant

  Omasta mielestäni lukio on todella rentoa verrattuna yläasteeseen. 😀

  Meillä oli yläasteella kyllä käytäntö ettei limppaa tai karkkia saa tunnin aikana syödä, plus hatut piti ottaa pois luokassa ja ruokalassa. Välitunteja ei tarvinnut viettää ulkona.
  Kuten mainittiin jo, monet kysymyksistä ovat koulukohtaisia.
  Koulupäivät on vakio, 9-15.
  Kaksi eri ruokailu aikaa ettei tule tungosta.

  Meillä ei "kylille" (s-markettiin, tai muuhun kauppaan) tai lukion "kopille" (tupakointialue) saanut mennä yläasteelaiset. Nykyään siitä annetaan suoraan tuntinen eli jälki-istuntoa.
  Lintsaukset ja poissaolot merkataan ylös ja lukukautena tulee pari kertaa kotiin vietäväksi sellainen open "tarkkailuvihko" johon pitää ottaa vanhempien nimi. Poissa oloista pitää myös pyrkiä ilmoittamaan etukäteen.

  Mutta muuten yläaste on kait rennompaa, hankala sanoa kun en tullut luokkalaisten kanssa juttuun sitten alkuunkaan niin latisti vähän tunnelmaa.

  #95577
  an&ri
  Member

  Voisi sen sanoa olevan rennompaa, mutta meidän koulussa on kyllä muutama vähän rajoittavampi sääntö. Kuten se, että monilla yläasteilla saa olla välkät sisällä, meillä ei saa, koska kuullemma tätä koulua ei oltu alun perin suunniteltu kouluksi -> käytävillä ei ole tilaa kaikille oppilaille.
  Toinen sääntö on se, ettei välkillä saa lähteä koulualueen ulkopuolelle. Johtuu osittain siitä, että koulun vierestä menee junarata jossa on monesti meinannut joku jäädä junan alle.

  Mutta onhan se niin, että kun tulee vanhemmaksi, niin opettajat antavat vähän enemmän vapauksia. Kaikkien koulutehtävien tekoa ei valvota niin tarkasti, kiroilemisesta ei saa jälki-istuntoa, syömään ei ole pakko mennä, ja kun pitää koulupäivän aikana käydä vaikka jossain museolla tai muussa semmoisessa, niin sinne ei enää kävellä parijonossa vaan opettaja sanoo että olkaa siellä siihen aikaan, tässä on osoite.

  Karkkia saa tuoda kouluun niin paljon kuin haluaa, jotkut opettajat eivät tosin anna syödä purkkaa tunnilla, eikä välttämättä sitä katsota hyvällä jos on karkkipussi pöydällä.

  Ei ole niin rentoa kuin voisi olla. Sen takia odotan jo lukioon pääsyä.

  #95611
  Aya-chan
  Member

  //Off ~Ho hooo.. Hantilla oli kyllä niin mainio viesti, että pakko mainita erikseen XD Kylille.. kopille.. Hulvatonta! 😆

  Siispä, yli puolentoista vuoden kokemuksella voi sanoa, että ylä-asteella on PALJON rennompaa, mutta tietenkin se aina riippuu, mikä laitos on kyseessä. Minun ylä-astteellani meno on aina rajua.. käytävällä heitelleen pulloja, roskiksia, välillä jopa ihmisiä.. Oppitunneilla kailotetaan puhelimiin ja ryystetään energiajuomia tai syödään purkkaa/karkkia. ”Väitunteja” ei tavallaan ole, ne ovat enemminkin siirtymisvälitunteja, kun pitää laukata ekasta kerroksesta seitsemänteen -_-” tai toiseen ulkorakennukseen. Kylmä tosiasia on se, että oppitunneilla tehdään kaikkea muuta, kuin pitäisi ja näillä ”tauoilla” (5-45 min) puoli koulua on kulman takana röökaamassa tai lähtee jonnekkin läheiselle bensa-asemalle, kuten ”nesteelle”, mikä tosin paloi tässä äskettöin, tuhopoltto? Kirjojen haku kotoa on sallittua ja wc:ssä saa luonnollisesti käydä paitsi, että monet käyttää sitä hyväkseen ja menee röökaamaan. Lintsaus on aika helppoa, usein menee täydestä, mitä ihmeellisimmät selitykset, jos oppilas esim. minä on suhteellisen luotettava ~~8D *nenä pystyssä*. Jos on esim. kolme päivää poissa tai jopa viikon niin siitä ei tule mitään ihmeellisiä. Meillä on sillä lailla, että huoltajan täytyy kuitata poissaolot, mutta siinäkin on porsaanreikä. Jos pystyy ”hakkeroimaan” huoltajan tunnukset voi valehdella huoltajalle, että koulu alkaa esim. 10 tai myöhemmin ja jäädä kotiin ja sitten laittaa sinne koulun poissaolo juttuun nettiin huoltajan tunnuksilla, että oli kipeänä. Mutta jos jää kiinni niin sitten on kyllä pääpölkyllä. Esim. yksi luokkalaiseni kopioi suoraan netistä pari lausetta tutkielmaansa, jäi kiinni ja hänet meinattiin erottaa koulusta X”D. Liikuntatunneilta on harvinaisen helppoa lintsata. Esim. jos on luistelua tai hiihtoa yms. välineurheilua niin sanoo että välineet jäi kotiin ja pääsee kävelemään jonnekkin. Pitää vain sen kahden tunnin pääästä ilmoittautua koululla >8D.

  ~ Ho hoo, meillä on ainakin tuollaiset kuviot. Kannattaa siis rakentaa luottava suhde sinun ja opettajien välille niin niitä voi käyttää myöhemmin hyväksi! ~~>:D Noh joo.. Ei kannata ottaa minusta mallia, mutta tuossa oli kuitenkin jotain juttua

  #95623
  Kuroii
  Member

  Kiitos vastauksista, everybody~! Ei pelota enään niin paljon. :3

  Ja tosiaan, asia on koulukohtainen, mutta sen tiedän, ettei välkille tarvitse mennä ja välkillä saa olla koulun tietsikoilla :’DD

  Kiitos~

  #95652
  Hant
  Participant

  Aya-chan wrote:

  //Off ~Ho hooo.. Hantilla oli kyllä niin mainio viesti, että pakko mainita erikseen XD Kylille.. kopille.. Hulvatonta! 😆

  Jep! Täällä peräkylillä paikoille vakiintuu hassuja nimiä. 😀

  #95655
  Padonis
  Participant

  Joo yhdyn edellisiin että vaikka lukiosta en tiiä, mutta ala asteeseen verrattuna onn rentoa, puoltoista vuotta käyny jo oon, Jos lähetään siitä et en oo ssemmone perus hissuttelija mut en kyl oo pahimmast pääst mut joo riehun khyl ^^ , Sääntöjä on mut kaikki opet ei välitä ja oppilaat ei välitä, syödää tunneil ja mennää kauppaa, ennnen kaupaan menokin oli sallliituu mut en tiiä oisko joku vaik jääny auton alle tai jtn kosk sit se kiellettii. Aika moni opettaja on ärsyttävä tai ku ei jaksa totella eikä keskittyä, lukuaineis 8.66 jostain syystä -.-

  Olisittepa meijän opon tunneil (ollaan musiikin luokas), ku meil on semmone sijainen nii kaikki pojat riehuu, opettaja sanoo et: no nii ottakaa kirjat esiin. ja me ollaan sillee :Turpa kiinni ku soitan kitaraa!!
  Ja se on sillee jaa jaa. Vähän on kivaa =D , Me ollaan rehtorin mukaan pahin luokka kymmeniin vuosiin.
  Oikeestaan mä sanoisin et oon villeimistä oppilaist mut mul ei oo myöhästymisii ja poissaoloi ja läksyi tekemättä nii oon silleee chillisti. Muutama kaveri on tarkkailu oppilas ja sillee et kerran viikkoo kuraattorille miten viikko meni.
  Mut mä oon onnekas et en ite joutunu siihe, vaik enkun open takii joka päivä häirintä merkintä wilmaa.

  Wilma on siis opplaiden rikosrekisteri(niikuin irc-galleriassakin se yhteisö kertoo) minne opettajat kirjottaa kaikkee paskaa meistä. No mikäs siinä ellei ois tiukat vanhemmat =D

  Kouluun on ihan jees mennä,ei kiusata,koulu menee ok,paaaljon kavereita ja sillee

  Tulipas paljon tekstiä huh ^^

  #95659
  Dents
  Participant

  Ylä-Asteesta en tiedä vielä (menen sinne syksyllä), mutta meilläkin on Wilma. Ihan kiva, kun ei tarvitse raahata Reissuvihkoa mukana.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 62 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.