Zetman

Home Forums Manga Mangasarjat Zetman

 • This topic has 3 voices and 5 replies.
Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
 • Author
  Posts
 • #67664
  an&ri
  Member

  Joo, nyt esittelen tämänkin. Juoni on hiukan hankalahko selittää, mutta yritetään silti. Tekijä on Masakazu Katsura.

  Zetman, niinkuin monessa muussakin sarjassa, perustuu lähinnä hyvän ja pahan väliseen taisteluun. Tosin vain se, kuka on oikeassa ja kuka ei, ei ole niin itsestäänselvää.

  Sarjalla voisi sanoa olevan kaksi päähenkilöä, tosin toisella on sarjassa keskeisempi rooli.
  Sarjan alussa esitellään nämä kaksi päähenkilöä, Jin/Zet ja Kouga/Alfasz ja heidän menneisyyttään.

  Varsinaisesti sarjan idea on siinä, että oli (tai on vieläkin) joukko rikkaita miehiä ja tiedemiehiä. Heillä oli projekti luoda keinotekoisesti ihmisiä. Tämä ei kuitenkaan onnistunut mitenkään erityisen hyvin, sillä otuksista mitkä he loivat tulikin hirviöitä jotka vain tappoivat, eivätkä monet säilyneet hengissä puoltatoista tuntia pidempään.
  Yhden luomisessa he kuitenkin onnistuivat, ja se oli Zet. Zet on oikeastaan enemmänkin niinkuin ihminen mutta hän on todella vahva, sekä joissakin tilanteissa muuttuu Zetiksi. Hän pitää nimenään Jin:iä, mutta tutkijat kutsuvat häntä Zetiksi.

  Sarjan toinen päähenkilö Kouga on lapsesta saakka ihaillut erästä anime sankaria. Tämän myötä hänelle on kehittynyt kova halu tukea oikeutta, ja olla supersankari, pelastaa ihmisiä etc..
  Kougan perhellä on järjettömän suuri yhtiö, ja he ovat todella rikkaita. Näiden rahojen avulla Kouga alkaa kehitellä erilaisia apuvälineitä joiden avulla hän voi estää rikoksia, ja muita semmoisia. Mutta hän ei tietenkään tiedä, että osa näistä rikoksista ei olekaan ihmisten, vaan näiden hirviöiden (sarjassa niitä kutsutaan nimellä Player) aiheuttamia. Ja koska Jin on usein tappelemassa näiden hirviöiden kanssa, he myös kohtaavat.

  Eräässä vaiheessa sarjaa myös eräs kieroutunut tyyppi laittaa Kougan mielipiteet oikeudesta melkoiseen koetukseen, jossa ei ihmishenkiä paljoa säästellä. Tämän myötä Kouga myös oppii, että "paha" mitä vastaan hän taistelee ei välttämättä ole hänen perhettään kauempana.

  Sarjan edetessä tiedemiehet jotka loivat Jinin yrittävät etsiä tätä käsiinsä, ja onnistuvatkin siinä eräässä vaiheessa. Heillä tietysti on omat suunnitelmansa hänen varaltansa.
  Kouga taas yrittää vieläkin puolustaa oikeutta.
  Jinin ja Kougan menneisyydet liittyvät toisiinsa muutamalla erikoisella tavalla…sillai jännästi, muttei ihan suoraan.
  Jännää.

  Niin, tämänkin esittelyn olisin voinut kirjoittaa vaikka kuinka monella erilaisella tavalla (itse asiassa teinkin niin, mutta aloitin aina uudestaan), ja tämäkin on vain minun tulkintaani. Varsinaisia tapahtumiahan tässä ei esitelty, sillä se meni liian vaikeaksi.
  Eli ihmeessä kannattaa tutustua tähän sarjaan, ja tulkaa kertomaan omia mielipiteitänne.

  Kuitenkin sanon tässä varoituksena ennen kuin luette, että sarja siis on seineniä, ja sisältää taas kohtauksia jotka eivät ole kaikille oikein sopivia. Ja toinen tärkeä seikka on, että sarjassa ei ole huumoria sitten nimeksikään, ja se vain vähenee loppua kohti. Sitä on niin vähän, että voisi sanoa että ei ole ollenkaan. Tässä on vain vakavia ja kieroutuneita vanhoja miehiä.

  #89577
  mimeko
  Participant

  Kuvaus oli varsin sekava, mutta kaikki ilmestyneet chapterit lukeneena ymmärrän hyvin miksi. Sarja ei ole ihan siitä helpoimmasta päästä referoida kattavasti ja selkeästi, ihan hyvän kuvan tuosta aloitusviestistä saa jos minulta kysytään.

  Sarja alkoi Lokakuussa 2002 ja jatkuu edelleen, Japanissa on julkaistu muistaakseni jo kokonaiset 12 pokkaria. Kokonaisuus ei ole niin koukuttava tai "korkeatasoinen" että olisin kiinnostunut ostamaan itse pokkarit kun/jos ne englanniksikin ennen pitkää ilmestyvät, mutta jonkinasteisella mielenkiinnolla tätä silti internetin syövereistä lueskelen. Juonen taso tuntuu pomppivan suurestikin, välillä on suvantovaiheita kun taas välillä lukemista ei malttaisi millään lopettaa, mutta tähän mennessä Katsura on kyllä kaikenkaikkiaan saanut kokonaisuuden pysymään varsin hyvin kasassa ja lukijoiden mielenkiinnon yllä. Uskoakseni.

  Teema on uskomattoman käytetty ja tyypillinen – hyvän ja pahan välinen taistelu – ja näkökulmat ovat, kuten on muodissa, niin kovin "erikoisia" eli asioita kuvataan myös näiden ns. pahisten näkökulmasta. Koko ajan ei ole kuitenkaan täysin selvää sekään, kuka todella on "hyvä" ja kuka "paha", hahmoilla on pohjimmiltaan omat syynsä ja tarkoitusperänsä toimia kuten toimivat. Tahtoisin nähdä lisääkin Playerien välisestä verkostoitumisesta ja ajattelutavoista. Tällainen suhtautuminen aiheeseen on käytettyä ja jopa kliseistä nykypäivänä, mutta minusta se on silti edelleen ihan virkistävää.
  Päähenkilökaartiin kuuluvien Jinin ja Kougan näkemykset tai ainakin toimintatavat eroavat hieman toisistaan, mikä luo mukavaa kontrastia myös tyypillisempää oikeuskäsitystä puolustavien hahmojen välille. Jin on minusta puuduttavan tyypillinen päähenkilö: hyvän näköinen (well, sarjan mittakaavalla), vahva, poikkeuksellinen, synkkä menneisyys, taistelee oikeuden puolesta ja on maailmankaikkeutta järisyttävän cool. En nyt ihan hirveästi innostu. Kougaa taas on ihan viihdyttävääkin seurata. En voi olla automaattisesti yhdistämättä häntä batmaniin – paikoittain traagisilla taustoilla höystetty rikkaasta perheestä oleva lellipoju joka sitten perheen varojen ja teknikkojen turvaamien resurssien turvin alkaa leikkimään supersankaria teknisillä vimpaimilla ja överillä puvulla varustettuna. Mutta minähän pidän supersankarisarjakuvistakin niin kauan kun ne ovat hyvin toteutettuja, joten mikäs siinä: Tämä kun on varsin hyvin toteutettua.

  Sarja kärsii minun näkökulmastani myös joillekkin shounen ja seinen sarjoille tyypillisestä ongelmasta.. Naishahmot jäävät tyhjiksi. Heidän roolinsa sarjassa on punastella, traumatisoitua, toimia vinkuleluina ja uhreina ja muistuttaa lukijaa että "Hei, katsokaa, on täällä naisiakin! Kyllä minä osaan piirtää naisiakin!" and that’s it, mutta en anna tuon enää nykyään kummemmin häiritä itseäni jos sarja kerran muuten on hyvä.

  Piirostyylistä vielä sen verran, että se ei kuulu suosikkeihini eikä nyt ihan hirveästi poikkea massasta, mutta on kuitenkin ammattimaista ja ihan miellyttävää katsoa. Astetta realistisempi tyyli olisi minusta sopinut tähän kenties paremmin sillä se olisi lisännyt groteskiutta ja niin tukenut sarjan muuta fiilistä, mutta kyllä tätä näinkin lukee ihan mielellään. Jos piirostyyli olisi itseäni miellyttävämpää saattaisin jopa joutua ostamaan tämän, joten säästyypä rahaa.

  an&ri wrote:

  Tässä on vain vakavia ja kieroutuneita vanhoja miehiä.

  Ja minä pidän vakavista ja kieroutuneista vanhoista miehistä. Pulisongit olisivat vielä plussaa.

  Tulikin pidempi viesti kuin oli tarkoitus, ihan jees jos joku edes jaksaa lukea.

  #89590
  an&ri
  Member

  kyllä minä ainakin jaksoin lukea, tosi asiallista tekstiä, hienoa.

  Ihan oikeassa olet muuten siinä, että piirrostyyli olisi saanut olla ehkä edes hiukan realistisempaa. Yksi asia mikä minua häiritsi, oli erityisesti nuorten tyttöjen liian yksinkertaisen kauniit kasvot. Mutta tässähän on lähinnä niitä kieroutuneita vanhoja miehiä, joten mitäpä tuosta.
  Naisten vähäinen sisältö on jotenkin ymmärrettävää, sarjan piirtäjän muut sarjat ovat aika pitkälti pelkkää ecchiä, joissa tietenkin naisten tehtävä on vain vilautella pikkuhousujaan minkä kerkiävät.

  oli oikeasti aika melkoinen yllätys että minun ketjuuni oli vastattu. ne kun yleensä lojuvat tuolla ihan viimeisillä sivuilla, kun harvempi näitä esittelemiäni sarjoja tuntee.

  #89593
  mimeko
  Participant

  I see! En ole ko. mangakan taustoihin tai aikaisempiin sarjoihin tutustunut, mutta tuo kieltämättä selittää naishahmojen tyyliä, ecchi sarjoihin – myötähäpeää aiheuttavalla huumorilla ja pantsujen vilauttelulla "mielenkiintoa" ylläpitäviin sarjoihin – on varmasti tottunut piirtämään varsin eri tyylisiä naishahmoja kuin mitä lukijat enemmän juoni- ja hahmovetoisiin sarjoihin usein kaipaavat. Toisaalta kyllä Kouta Hiranokin, entinen hentai piirtäjä, on minusta saanut monista hellsingin naishahmoista oikein mielenkiintoisia ja persoonallisia.. Poikkeuksia on aina.
  Ja kyllä minä niiden kieroutuneiden vanhojen äijien ulkonäköönkin kaipaisin vähän lisää särmää ja oikeasti vanhaa ulkoasua muutaman rypyn ja viiksien lisäksi, jotenkin kokonaisuudessaan pisti silmään miten siloiteltua ja klassisen (jos puhutaan useimpien ihmisten mielikuvista pahasti yleistettynä) "manga tyylistä" piirosjälki oli. Vauhdikasta ja muuten hyvää joten luen mielelläni, mutta turhan siloiteltua kun juonikuvio, teema ja monet hahmot ovat noin rujoja.

  Hyvän ja Pahan taistelun ohellahan käsitellään muitakin teemoja, esimerkiksi sitä, onko ihmisillä oikeus luoda keinotekoisia olentoja ja näiden luojina kohdella niitä kuin esineitä, vaikka olennoille on kehitetty oma ajattelukyky ja jopa tunteet.

  Itsekkin kyllä yllätyin ettei tähän ollut vielä vastauksia, kuvittelin Zetmanin kuitenkin olevan jo sen verran tunnettu sarja vaikkei mitenkään ihQ fanitettu.

  #89608
  an&ri
  Member

  (jäi muuten mainitsematta, että ihan näin muistini perusteella Zetmanin Konoha ja I”S’n Iori ovat hyvin samannäköiset ja muutenkin hyvin samanlaiset. loppuivatkohan ideat kesken tai jotain.)

  Luulisin ehkäpä vähäisen suosion täällä johtuvan siitä, että suurin osa sangatsulaisista on 11-15-vuotiaita (ja paljon tyttöjä), joten ei ehkä sen takia vain monia kiinnosta… jota ihmettelen, sillä seinenhän on yleensä paljon kivempaa luettavaa kuin joku ihana kliseinen shoujo.

  #89617
  Dents
  Participant

  Luen paraikaa sen ekaa lukua. Ja vaikuttaa aika kiinnostavalta, vaikkakin en olekkaan päässyt juoneen kiinni. Jooh, viestitän myöhemmin, kun olen saanut lopullisen päätöksen (kun olen lukenut 4 tai 5 chapua)

  Edit: Ja sain vielä inhota hahmoakin. Se kerjäläisukko, mikä yritti viedä kaiken leivän ja keiton.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.