Pitkä tie kuningaskunnan sydämiin

Aluksi: Kingdom Hearts on Square Enixin pelisarja, jonka ensimmäinen osa ilmestyi 2002. Sarja jatkuu yhä; tuorein peli julkaistiin 2020. Pelejä nimitetään toimintaroolipeleiksi, joten toimintaroolipeleistä lienee kyse. Square Enix tunnetaan erityisesti pelisarjoista Dragon Quest ja Final Fantasy. Itse vartuin DQ:a pelaillen, ja juuri äskettäin havaitsin, että vuonna 1988 ilmestyneestä kolmosesta on tulossa paranneltu versio! Pahus, pitääkö tässä hankkia Switch… Krhm, takaisin asiaan. KH-pelien erityispiirre on se, että niissä seikkailevat kaikenkarvaiset Disney-hahmot. Eikä ole mitenkään jokapäiväistä, että Disney-megakorporaatio sallisi toisten firmojen käyttää hahmojaan suht vapaasti. Ykkösosassa päähenkilö Sora saa kumppaneikseen mm. Akun ja Hessun, ja sitten säntäillään yhden animaatioleffan maailmasta toiseen ja tavataan niin Aladdin ja Ariel kuin Ihmemaan Liisa, ja vielä Pahatarkin. Myös Final Fantasyn hahmoja tulee vastaan.

 

No, KH-peleistä ryhdyttiin Japanissa pian vääntämään myös sarjakuvaa. Ensimmäinen kirja ilmestyi jo 2003. Sangatsu Mangahan aloitti Dragon Ballin samana vuonna. (Tai oikeastaan Kust. Oy Kolibri, ja Sangatsu jatkoi piakkoin, mutta se on toinen stoori.) Miksi siis emme julkaisseet KH-sarjoja jo aiemmin? Alkuun siksi, että kaikkea muutakin oli ihan tarpeeksi. Mutta jossain vaiheessa tuumin, että mitäs jos kokeilisi Aku Ankan luvatussa maassa mangaa, jossa seikkailevat Aku ja kumppanit.

Ensimmäistä kertaa kysyin Kingdom Heartsin julkaisuoikeuksia Disneyn Euroopan-konttorista vuonna 2011. Piiiitkän odotusten ja muistuttelujen jälkeen sain vuonna 2014(!) tietää, että ei ny onnaa ”due to administrative reason”. Tulkitsin vastauksen niin, että koska Disney-kama Suomessa vaikutti olevan pitkälti Sanoman heiniä, mahdollisesti yksinoikeudella, niin edes japanilaista sarjakuvaa ei muille kustantajille sallita. Toinen vaihtoehto on se, että porukalla piisasi töitä muutenkin, eikä tästä ollut luvassa niin rutkasti rahaa, että kannattaisi vaivautua. Kuulostaa ehkä kummalta, mutta ei se mahdoton vaihtoehto ole. Pokemonin kohdalla meille näet todella aluksi sanottiin ”ei” juuri tästä syystä. Ja asia tehtiin kyllä selväksi. Olimme liian pieni toimija ollaksemme kiinnostava.

Aika kului. (Kuten se useimmiten tuppaa kulumaan, meidän kulmilla ainakin.) Pari vuotta sitten sain eräänä kauniihkona työpäivänä kuulla, että myös Tammi alkaa julkaista Disney-kirjoja. Ilahduin ja selvitin, ketä voisin kiusata KH-projektilla. Just niitä samoja tyyppejä kuin viimeksikin… Tällä kertaa sain periaatteessa positiivisehkon vastaanoton, mutta aikaa kului vielä. Viime vuonna tuli vihdoin vahvistus: Juu, sopii julkaista Kingdom Heartsia!

Kaikenlaista pientä viivästystä ja selvittelyä on mahtunut matkaan tuon vahvistuksen jälkeenkin. Mutta viimein ollaan siinä tilanteessa, että uskalsin julkistaa päivämäärät. Julkaisemme siis aluksi ainakin seuraavat sarjat:

Kingdom Hearts Final Mix (3 osaa, perustuu ekaan peliin)

Kingdom Hearts Chain of Memories (2 osaa, perustuu pelisarjan toisena julkaistuun peliin)

Kingdom Hearts 358/2 Days (perustuu spin off -peliin, jonka tarina sijoittuu pelien Kingdom Hearts I ja Kingdom Hearts II väliin)

Jos kysyntää riittää, jatkamme Kingdom Hearts II -sarjalla. Kuten näkyy, pelien nimet vaihtelevat, eikä kakkonen tule heti ykkösosan perään. Kakkosen ja kolmosen välillä näkyy olevan peräti viisi peliä… Mutta joku asiantuntija osannee kertoa tästä aiheesta enemmän. Minä tyydyn mangaan.

Että sellaista. Muunkin muin mangakansan kosiskelemiseksi kirjat julkaistaan hivenen perusmangaa suuremmassa formaatissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

9 kommenttia

 1. Antti Valkama

  Ensimmäinen julkaisu eli Kingdom Hearts Final Mix 1 on lehtipisteissä vielä tämän kuun ajan. Tarkat myyntipaikat voi katsoa täältä:
  https://www.lehtipiste.fi/kirjat-ja-pokkarit/sarjakuva-albumit/manga/918313.html

  (Kohta ”Katso lähimmät” jne.)

  Sen jälkeen tulee tilalle osa 2, sitten 3. Ja seuraavaksi alkaa Chain of Memories. Ja niin edelleen. Kirjoja saa niiden ilmestyttyä myös kirja- ja sarjiskaupoista. Melko hyvä lista löytyy tältä sivultamme:
  https://www.sangatsumanga.fi/mangainfo/mista-mangaa-saa/

  Vastaa
 2. Pr11mus

  Nyt pitää uteliaana jo kysyä että mistä voi ostaa nää KH:n mangat ollu pienestä asti pelien iso fani nii olis kiva jos ei lukemisen takia, nii ihan vain koristeeks hyllyyn hankkia.

  Vastaa
 3. EveNeko

  Aivan mahtava juttu että Kingdom heartsista tulee suomenkieliset versiot ja odotan innolla 358/2 days- mangaa! Toivottavasti Kingdom heartsin suosio kasvaa Suomessa mangaversion ansiosta

  Vastaa
 4. Karhu

  Laitetaanpa korvan taakse, niin menee ostoon nuo! Aivan mahtavaa kuulla tästä!

  Vastaa
 5. Ankvisti

  Mielenkiintoinen uutinen! En ole vuosiin lukenut mangaa, mutta nyt kesäloman viimeisinä päivinä sain vihdoin aikaiseksi tutustua attack on titan animeen. Yllätyin positiivisesti ja kun huomasin lehtihyllyssä kappaleen ”titaanien sotaa” oli sitä ihan pakko vähän selata ja loppusivuilla vilahtanut KH-mainos houkutteli minut Sangatsun sivuille. Nyt täytyy tosissaan harkita josko sitä jälleen lähtisi tienestejään sijoittamaan mangakaupoille! Viime kerrasta on yli vuosikymmen aikaa 🙂

  Vastaa
 6. Kettukarkki

  Itselläni on 2 saakka mangat englanniksi, mutta en ole löytänyt Birth By Sleepiä mistään! Kuulemma 3 on tulossa. Toivottavasti ihmiset innostuvat tästä kovin niin päästäisiin niihinkin asti. 🙂

  Vastaa
 7. Antti Valkama

  Hienoa, että KH kiinnostaa! Zeldakin on harkinnassa, mutta myös siinä esteet ovat olleet teknisiä (eli vaikeus saada tietyiltä vastuutahoilta vastauksia).

  Vastaa
 8. KH-fani

  Olen ihan puulla päähän lyöty tästä uutisesta! Voiko olla todellista, että lempipelistäni julkaistaan mangaa suomeksi?!

  Hyllystäni löytyy jo Final Mix saksaksi (tosin saksankielen taitoni on vuosien varrella ruostunut, etten varmaan enää osaisi lukea niitä..) ja Chain of Memories englanniksi, mutta ehdottomasti hankin niistä suomijulkaisut, kun ilmestyvät! Ihanaa, että julkaisuaikeet ulottuvat myös 358/2 Days:iin, ei tarvitse metsästää sitä ulkomaisista kirjakaupoista 😀 Itse pelikin on julkaistu vain Nintendo DS:lle niin en ole koskaan päässyt pelaamaan tuota.

  Toivottavasti kysyntää riittää ja voitte julkaista koko KH pelikirjon mangat! Iso kiitos tästä ja pitkäjänteisyydestä Disneyn kanssa 🙂

  Vastaa
 9. Ketku

  Kuulostaa mielenkiintoiselta että pistän harkitaan.

  Kun tämä on videopeliin perustuva manga niin tässä voisin yhden toiveen esitää vastaavasta sarjasta.

  The Legend of Zelda mangat jotka Akira Himekawalla nimellä oleva kaksikko on tehnyt. Osia on kyllä monta mutta ei ehkä olisi niin pakollista kaikkia julkaista kun monet pelit on sovitettu vain yhteen manga pokkariin ja 2 vain on kahden pokkarin sovituksena. Ainoa poikeus on tuore Twlight Princessin manga versio jossa on ainakin 4 osaa ja se jatkuu yhä, mutta en usko siitä tulevan kauhean pitkä ja kuten sanoin, kaikkien julkaiseminen ei olisi niin pakkolista kun monilla osilla ei ole niin isoa jatkovuuta.

  Vastaa