Psykonomainen sarjajulkistus sekä kisa siihen liittyen

23.5.2017

Lokakuun kieppeillä se hei kuulkaa tapahtuu. Siis se kun Punainen jättiläinen aloittaa sarjan nimeltä Kanshikan Tsunemori Akane eli 監視官常守朱. Jaa et tiedä? No tuolta voit vilkaista. Latentteja(kin) rikollisia siis jahdataan ja sillai. Perustuu animeen nimeltä Psycho-Pass. Jee, kivaa!

Mutta voi! Ei ole ainoastaan kivaa tämä, elämä. Ilmeni nimittäin pulma sarjan nimen suhteen. Joo, yksinkertaisempi (sinä juuri) luulisi, että nimeksi animaation mukaan Psycho-Pass ja siinä se. Vaan ei onnistu, sillä japanilainen kustantaja syystä tai toisesta, tai kolmannesta, ei salli sitä nimeä käytettävän.

No, olisi vielä suhteellisen yksinkertaista vain tekaista mikä tahansa nimi. Mutta. Jos tämä menestyy riittävästi, aiomme korottaa pottia jatko-osilla, joista toinen jatkaa samaa tarinaa ja toinen sijoittuu sitä edeltävään aikaan. Niiden nimet ovat Psycho-Pass 2 sekä Psycho-Pass Kanshikan Koogami Shinya. Niillä on eri kustantaja kuin tuolla ekalla sarjalla. Ja kanshikan on sarjassa käytettävä poliisin virkanimike, joka meinaa valvojaa tai tarkkailijaa. Sellainen valvoo ”toimeenpainijoita” jotka hoitavat likaisen työn eli rikollisten muilutuksen. Akane Tsunemori ja Shinya Koogami ovat henkilöiden nimiä.

…joko nyt nokkeloimmat ovat keksineet, mistä kiikastaa? Aivan! Kivinta olisi panna kaikkien nimiin Psycho-Pass, koska se viittaa animeen joka taas on ainakin jossain määrin harrastajain tuntema. Ja sitä paitsi yhteinen ylänimi toisiinsa kytkeytyville sarjoille ei ole huono vaan päinvastoin oikein hyvä ja tarpeellinen juttu. Mutta PP ei siis käy ekaan sarjaan ollenkansa.

Jotenpa. Täten juhlallisenomaisehkosti julistan alkaneeksi kilpailun ”Mikä lempo uuden sarjan nimeksi”. Parasta olisi, että nimeä voisi jollain kikalla käyttää sarjojen yhdistämiseen. Eli mieti myös tulevia julkaisuja samalla. Jos ei mitenkään onnistu niin tyydymme erilliseen nimeen ja sitten ahkerasti ilmoittelemme, että juu hei nämä ovat samaa jatkumoa kuulkaa.

Toteutuneesta ideasta saapi hienon palkinnon ja muuten hyvästä ideasta ehkä ihan ookoon palkinnon. En totta puhuen vielä tiedä mitä tarjoan, mutta kun firma nyt syyskuussa on muuttamassa kymmenisen korttelin päähän niin työhuonetta pitää tyhjentää. Eli valittavana on iiiso Chi’s Sweet Home -juliste, Nausicaän alkuperäisiä painoarkkeja, metrin mittainen pensseli (Punaisen jättiläisen Antti G:n perintökalleus), turskisti mangaa, hämäriä pieniä oheistuotteita kuten lohikäärmekuulia (muovia, sisällä jokin ylläri) ynnä muuta. Ja tietenkin vielä lisää mangaa. Ja jotain muita alan kirjojakin löytyy. Eiköhän noista saa koottua ketä tahansa miellyttävän setin. No, paitsi jos sattuu voittaja olemaan normaali kunnon kansalainen. Mutta sen verran uskon tämän blogin lukijakuntaa tuntevani, etten pidä sitä kovin todennäköisenä.

Eli antaa tulla! Kiire on, joten mitä pikemmin ehdottelette, sen parempi. En aseta takarajaa mutta vihjaan sellaisen olemassaolosta, jotta voisitte miettiä mahdollisimman kovassa stressissä.

…niin joo, musiikivinkit: Tällä kertaa päätin ihan kiusallani etten kuuntele musaa kirjoittaessani. Mutta jos nyt jotain pitäisi suositella niin aamulla, matkalla töihin tai kouluun, kannattaa kuunnella kappaletta I Never Picked Cotton Johnny Cashin versiona (tietenkin). Pääsee työskentelytunnelmaan kivasti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

12 kommenttia

 1. Pyry

  Oma ehdotukseni olisi Psycho Pass, First movement: Akane
  Toisen osion nimi olisi Psycho Pass, The last movement: Shinya

  Vastaa
 2. Freak93

  Psyyken Passi:Komissario Akane Tsunemori
  Psyyken Passi:Komissario Shinya Koogami
  Psyyken Passi 2

  Vastaa
 3. Tomoki

  Miltä kuulostaisi nimet mallia lopullisessa käännöksessä käytetty poliisilaitoksen nimike + henkilön nimi (/numero 2)? Eli esimerkiksi (laitoksen nimike hatusta heitetty):
  Yleisen turvallisuuden yksikkö: Tarkkailija Tsunemori Akane
  Yleisen turvallisuuden yksikkö: Tarkkailija Koogami Shinya
  Yleisen turvallisuuden yksikkö 2

  Vastaa
 4. Spigu

  Psyykepoliisit (/-etsivät)?
  (Voisi ehkä olla myös Värinvalvojat tai Sävynvalvojat sarjan sisällön tuntien, mutta se ei varmaankaan aukeaisi ei-faneille niin hyvin.)

  Mahtavaa, että tämä sarja käännetään!

  Vastaa
 5. FlyingDutchman666

  Minäkin tahdon lisää Takahashia suomeksi! Lassie, Byakuren no Fang ja Shiroi senshi Yamato nyt ensialkuun. Sitten kestotoiveeni, Leiji Matsumoton Galaxy Express 999 suomeksi myös, kiitos!

  Ja Psycho-Pass sarjalle nimeksi heitän Mielilainvalvojat.

  Vastaa
 6. Antti Valkama

  Tekstiin lisätty boldauksia ja alleviivauksia tärkeisiin kohtiin.

  Vastaa
 7. nawulf

  Kannatan nakanon ehdotuksia.

  PS. Suomentakaa Takahashin Lassie, pliis. :-* ♥

  Vastaa
 8. nakano

  Psycho-Pass = Psyyken valvojat: Akane
  Psycho-Pass 2 = Psyyken valvojat: Shinya

  Vastaa