SnK, SnK, SnK

10.3.2015

 

Tulihan se sitten. Hyväksyntä Shingeki no Kyojin -sarjasta lähettämälleni tarjoukselle. Eli julkaisemme. Kesä- tai heinäkuussa olisi tarkoitus aloittaa, kahdella ekalla osalla yhtaikaa. Katsotaan kumpaan ehditään. (Taiyo Iwaku Moeyo Chaos, Haiyore! Nyaruko-san -> Let’s Dance, Benny Goodman.)

Sarjan nimi on mietinnässä. Attack on Titan on kyllä japanisarjankin alaotsikkona, mutta se ei selvästikään ole japaninimen käännös vaan jokin viileeksi tarkoitettu lisäpala. Tai jos se on käännös niin perijapanilaiseen tapaan huolimaton sellainen. Shingeki no Kyojin viittaa niiden jättien hyökkäämiseen, ei jättien kimppuun käymiseen. Joten siitä emme saa ratkaisevaa apua. Kaikenlaisia ideoita on tullut, mutta kovin pitkälle tulkittua tai hankalaa emme kelpuuta. Vaikka tähän mennessä paras on kyllä ollut Hei, me syödään ihmisiä! Mutta joo, jollain simppelillä kai mennään. Katsotaan mitä tulee. Titaani-termin tahdomme säilyttää sarjassa, osin siksi että fanit lienevät siihen kiintyneet, osin siksi että se on joteskin kivampi termi kuin pelkkä ”jättiläinen”. Vaikka tuokin on totta kai tarinassa mukana. (The Streets of Laredo, Johnny Cash.)

Luotan siihen, että sarjalla on aika monta varmaa lukijaa & ostajaa. Mutta jos haluamme viedä sen varmasti ja kunnialla loppuun ja vielä mahdollisesti tarjota jotakin bonusta joskus, pelkkä vakiofanikunta ei luultavasti riitä. Ja nyt, kaikki te jotka tahdotte sarjan menestyvän Suomessa: hyviä markkinointivinkkejä otetaan vastaan! Millä saamme normaalit kelpo ihmiset huomaamaan SnK:n? Ja kenties jopa kokeilemaan sitä? Siis luettavaksi? Taistelu ratkaistaan ensimmäisinä kuukausina, sillä kun ekat osat ovat poistuneet Lehtipisteistä, uusien lukijoiden haaliminen on huomattavasti vaikeampaa.

Totta kai pohdimme toimituksessakin tätä, pää sauhuten ja alahuuli väpättäen. Mutta ideat ovat tervetulleita. Tosin tv-mainontaa tai muuta kovin kallista on turha ehdottaa. Totta ihmeessä olisi muikeaa mainostaa televisiossa ja joka kadunkulmassa ympäri maata, mutta köyhällä ei ole sellaiseen mahdollisuutta. Budjetti on säälittävä haastava. Mitä edullisia tiedonlevitysmahdollisuuksia keksitte? Miten saadaan huomiota? Voisiko esimerkiksi sarjan faneja hyväksikäyttää fanien kanssa tehdä yhteistyötä jotenkin? (Sora e… joku  chara song Kami nomista.) Kertokaa! Auttakaa! Pliis!!!

Ok, sitten jotakin aivan muuta. Eli iä, iä, Ctulhu fthagn ja niin poispäin. Lähetin taannoin Japaniin tarjouksen yhdestä pokkarillisesta H.P. Lovecraftin novelleista tehtyjä tarinoita. Jos kelpuuttavat, julkaistaan joskus syksyllä. Ei, tämä ei liity mitenkään Nyarukoon ja kumppaneihin. Sori. Muista suunnitelmissa olevista uutuuksista mainittakoon ne pakolliset Takahashi-pokkarit. Yksi tai kaksi vielä tänä vuonna. Julkaisukelpoiset lyhyet setit alkavat käydä vähiin, joten fanit arvannevat mistä voisi olla kyse. Minä en kerro nimiä, ihan kiusallani. (Sweet Mystery, Guardian.)

Seuraava tapahtuma jossa myyskentelemme mangaa on Tampere kuplii. Jos esimerkiksi Kani nimeltä Mulko jäi ostamatta, siellä saapi. Ostaa. (Remember, Saint Seiya.) Ja Aron morsiamia myös. Chi’s Sweet Home 9 on sekin valikoimassa. Tosin sitä löytyy juuri nyt Lehtipisteistä, joten turha odottaa. Osta seuraksi Mopsi tuli taloon, joka on saanut koirabloggaajilta sangen myönteisen vastaanoton. Esmes täällä. Ja täällä. Ja täällä. Ja täälläkin (no joo, ei ole blogi kyllä, mutta älä viitsi nipottaa). Ja osta myös Koirasoturi Gamu jota emme vakaville koiraharrastajille uskalla lähettää. Osta. Osta. Osta. Osta!! Ole niin kiltti.

Tampereella tavataan! Tai raastuvassa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

14 kommenttia

 1. teriderp

  Ei ehkä vielä niin ajan kohtaista kysyä kun Attack on titanki vasta ollaan julkasemassa suomeks, mut julkasettehan myös kyseisen sarjan lisäosan No regretsin suomeks joskus vaikka pääsarjan päättymisen lähestyessä??? :3 Ja ite tykkäisin ennemminki et sen kirjan nimi ois toi Attack on titan eikä vaan pikkuotsikkona (tosin tehän sen päätätte, ostan sarjan kummiskin). Ja joku juliste ois ihan parasta tai kirjanmerkki, tosin silleen että ne ois esim: kirjan välissä eikä niinkään sivuna kirjassa, koska ite en ainakaan kehtas sitä siitä leikata D: Viel suurimmat kiitokset, sil oon oottanu tätä sarjaa suomeks jo yli vuoden ja meinasin jo alkaa kerätä sitä englanniksi, mut onneks en kerenny alottaa. :3 piristi päivää!

  Vastaa
 2. Azdrerios

  Olisi aivan mahtavaa jos pystyisitte laittamaan johonkin tulevaan Bleach pokkariin 1000 vuoden sota -story arc aiheisen julisteen.

  Vastaa
 3. Antti Valkama

  Kiitän ajatuksista! Kuten uutissivullakin nyt näkyy, päätimme tosiaan säilyttää virallisena alaotsikkona alkuperäisen alaotsikon ”Attack on Titan”. (Hyvä idea, RituPepper!) Ja Titaanipäiväksi on tarkoitus järjestää kaikenlaisia SnK- eli AoT- eli TS-kokoontumisia harrastajien kanssa.

  Vastaa
 4. Joni P.

  Voikukkaolento: En tiedä kuinka kauan olet japanilaisia sarjakuvia harrastanut, joten en tiedä oletko asiasta kuullut, mutta ideoitasi on kyllä Suomessa toteutettu. Esimerkiksi juuri Sangatsu on julkaissut sarjaa nimeltä Vartijat ja siinä tekijät ovat suomalaisia mutta vaikutteissa on paljon japanilaista. Myös muiden maiden ”mangatyylistä” sarjakuvaa on julkaistu. Esimerkiksi aikanaan Pauna Media julkaisi monia eri nimikkeitä. Mukana oli ihan kivojakin ideoita, mutta syystä tai toisesta kaikki kokeilut ovat loppuneet. Tai en tiedä Vartijoiden tapauksesta, mutta sitä on kotimaisena tuotoksena vaivannut epäsäännöllinen julkaisutahti. Kokeilujen päättymisten takana on nähtävissä mokia eri syitä ja ainakaan laajamittaisesti kaupallista kokeilua aivan äkkiä ei tule. Tämä näin lukijan arviona.

  Mutta tähän loppuun SnK:ta ummikoille-ideoinnin Somen valjstus 3: Idea oli niin itsestään selvä että ihan unohtui. Kaupasta ensimmäiset Titaanikemujen osat huomanneet ja niistä kuvia someen tägänneet henkilöt osallistuvat arvontaan jossa voi voittaa kaikkea kivaa titaaneihin liittyvää. Esimerkiksi rajoitetusti teetettyjä oheistavaroita.

  Vastaa
 5. Voikukkaolento

  En tiedä onko tälläistä ideaa jo joskus esitetty (varmaankin on jo useammat kerrat), mutta kun tuolla mainittiin että ”julkaisukelpoiset lyhyet setit alkavat käydä vähiin” tuli mieleeni, että eikö voisi olla mahdollista julkaista suomalaisia manga-tyylillä piirrettyjä sarjakuvia? Sellaisia ei nimittäin juurikaan näe ihan tavallisten kauppojen lehti- ja kirja-osastoilla. Eihän se tietenkään ole nyt täysin sama asia kuin aito japanilainen manga, mutta kyllähän täältä meidän koti Suomestammekin löytyy varmasti mahtavia sarjakuvien luojia. Ja on niitä manga-sarjoja muissakin maissa tehty, mutta niitä nimitetäänkin yleensä vain sarjakuviksi. Niitähän voisi julkaista ihan omina pokkareinaan, tai tehdä useiden eri piirtäjien luomia kokoelmia.

  Erittäin moni varmastikkin, itseni mukaan lukien, haaveilee pääsevänsä piirtämään ihka oikean sarjakuvan joka julkaistaisiin. Ongelma vain on, että Suomessa on melko hankalaa päästä mitään julkaisemaan kun ei tiedä miten se homma toimii ja pelkää että julkaisijat heittävät tuotoksesi suoraan roskiin, koska eivät ole nähny koskaan nimeäsi.

  Tiestyti tälläisen Suomi-mangan tuottamisessa on omat riskinsä, kuten että löytyy vain piirtäjiä joiden piirrosjäli heittelee tai tarinassa ei ole keskenäistä punaista viivaa. Olisi se kuitenkin mukavaa nähdä joskus paikallisen lähikaupan kirajahyllyssä, tavallisen näköisen manga-pokkarin kannessa joskus joku nimi kuin Jorma-Pekka Jokuherra.

  Vastaa
 6. Smalderhalderfan

  Voisiko se nimi voisi olla ”Titaaneja turpaan” tai ”Titaanien hyökkäys”.
  kivaksi tiedoksi tämmönen jännä, että nimi Attack on titan on Mangakirjoittaja Isayaman itse päättämä englannin kielinen versio. 😀

  Extrana voisi olla kiva saada alkuperäis snk-anime piirtäjien epävirallisia virallisia kuvia mitä ne piirtää noista hahmoisa eri asuissa, koska on yksi sivusto missä (ikävä kyllä vain) Japanilaiset pelaa näillä hahmoilla ja pukee ne erilaisiin asuihin joista parhaat valitaan ja piirretään. Et ne ois aika kiva. 😀

  Vastaa
 7. Antti Valkama

  Kiitos ideoista! Lisää, lisää! Ja muistakaa liittyä uutissivulla julkistetun Titaanipäivän tukijoukkoihin!

  Kääntäjänä on mm. Black Lagoonista ja Resident Evilistä tuttu Antti Kokkonen. Toimittajana Suomen toistaiseksi pitkällisimmän mangantoimitus-uran tehnyt Janne Suominen.

  Vastaa
 8. RituPepper

  Jes! Tässä ehti jo odottaa~ 😀 Musta ois hyvä pitää se ’Attack on Titan’ edes jonkinsortin alaotsikkona, kun sehän on se nimi mistä sarja tunnetaan! Jos vaikka kaupassa törmää sarjaan ja on esim. tumblr:ssa kuullut niin suuremmat todennäköisyydet on ostaa, kuin että nimi olisi joku ’Jättiläisiä tapellessa’… (Huono esimerkki, anteeksi >.>)

  Mutta
  Markkinointiehdotus voisi vaikka olla jossain lehdessä mainostus! Itse päätin ostaa ensimmäisen mangani, kun Shugo Charan mainoksen näin lemmikki lehdessä hamsteripäiväkirjojen vieressä :’D Toki lehden pitäisi olla muu, hahaha…

  Ja boonukset kuulostavat tosi hienolta! Varsinkin julisteet… *Q* Värisivuja on aina ihana hiplata ja katsella. :’DD Paperinukke ja kirjanmerkit kuulostaa kivalta, kivaa olisi jos ne toteutettaisiin laittamalla pokkarin väliin eikä sivuna! Itse en ainakaan raaskisi silloin leikata irti xd Tai ainakin jälkeenpäin jäisin katselemaan sen jättämää jälkeä. 😀

  Vastaa
 9. Joni P.

  Kyllähän minä arvasin, ettei SnK:ta kannattanut alkaa englanniksi seuraamaan.Mukava uutinen! Joko kääntäjää on mietitty kuinka pitkälle?

  Mitä tulee markkinointiin, niin tässä kaksi ehdotusta. Ja ihan vakavissaan minä, myös tuon jälkimmäisen:

  Somen valjastus 1: Mainetta ja kunniaa sille joka Twitterissä/Instagrammissa tms esittelee sarjalle itse hankkimansa uuden lukijan.

  Somen valjastus 2 (lisänä reaalimaailmaviba!): Titaaniksi pukeutunut henkilö markkinoi sarjaa tavallisen väen joukossa. Mukana myös mangan lukijoille kilpailu. Mikäli tietää pyytää kuvaa itsestään ja titaanista somen nurkkiin, saa tästäkin jotain kivaa itselleen. Eli mainetta, kunniaa, kahvilippuja…

  Ideat on vapaasti käytettävissä, jos ette parempaan kykene.

  Vastaa
 10. FlyingDutchman666

  On ollut mielessä, että ovatkohan japanilaiset tarkoittaneet Shingeki no Kyojinin alaotsikoksi Attack of Titan, mutta jossakin vaiheessa ”of” ja ”on” ovat menneet sekaisin.

  Vastaa
 11. Zetsubou

  Hienoja kirjanmerkkejä ei ole ikinä liikaa, joten olisivat omalla kylkiäistoivelistalla. Paperinuketkin voisivat olla nastoja.

  Ehdottaisin nimeksi ”Jättihälytys!” tai ”Lääkäri, jääkärit ja jätit” (jälkimmäinen koska Erenin isä).

  Vastaa
 12. Antti Valkama

  Vielä sen verran lisäinfoa, että sarja ilmestyy Sangatsu Mangan logolla varustettuna.

  Vastaa
 13. Antti Valkama

  Ai niin. Jos keksimme kirjoihin jotakin pientä bonusta, mitä se voisi olla? Joskus juliste, varmaan, mutta sitä ei voi tehdä usein. Mitä muuta? Riittävätkö värisivut? Kirjanmerkkejä, paperinukkeja?

  Vastaa