Re: Paras/parhaat mangaka?

Home Forums Manga Suosikkiäänestykset ja kyselyt Paras/parhaat mangaka? Re: Paras/parhaat mangaka?

#43735
Devilman
Member

Naoki Urasawa täytyy minunkin mainita, Monster on jotain käsittämättömän nerokasta, jännittävää ja ainutlaatuista (20th Century Boysia en juuri ole onnistunut lukemaan, mutta toki tarkoitus olisi). Urasawan tarinankerrontakyky on kuin toisesta maailmasta, mistä esimerkkeinä ovat tiukat juonenkäänteet ja usein jopa puistattava mysteerimeno. Hahmotkin ovat Urasawan vahva puoli monipuolisuutensa takia, esim. Tenman ollessa itse laupeus, Johann on pahuuden ruumiillistuma. Mutta niin kuin Blackbeardkin jo teki sen selväksi, Urasawa on mestari.

Gō Nagai, herra, joka on mangoissaan rikkonut lähestulkoon kaikkia mahdollisia tabuja 60-luvun lopulta saakka, on yksi merkittävimmistä mangakoista ikinä. Hän toi shōnen-mangaan rankan yhteiskuntakritiikin Harenchi Gakuenissa, raakaakin raaemman väkivallan Devilmanissä, aloitti Mazinger Z:lla 70-luvun alussa jättirobottibuumin ja loi perustan taikatyttösarjojen muodonmuutosteemalle Cutey Honeylla. Nagain sarjat eivät ole kaikkien mieleen seksin- ja väkivallantäytteisyytensä takia, eivätkä ne suurimmaksi osaksi ole juonellisesti mestariteoksia, mutta Devilman tekee poikkeuksen armottomalla, synkällä tarinallaan, jonka lopussa kaikki langat punoutuvat yhteen lähes Urasawan taidolla.

Kentarō Miura, eeppisen Berserk-sarjan luoja, vakuuttaa kerta toisensa jälkeen raivoa huokuvalla tarinallaan ja yksityiskohtaisella, lumoavalla taiteellaan. Kirjoittamassani Berserk-ketjussa riittää vielä syitä sille, miksi niin Miuraa arvostan.

Mitsuru Adachi on urheilumangan (erityisesti baseball-mangan) suurmies, mutta valitettavasti hänen työnsä ovat länsimaissa kovin vähän tunnettuja, englanniksikaan ei ole käännetty kuin lyhyiden tarinoiden kokoelma Short Program. Italiaanoja taas on tosin hemmoteltu miehen koko merkittävimmällä tuotannolla… Adachin piirustusjälki on sinänsä yksinkertaista ja hahmot ovat sarjasta toiseen aika samannäköisiä, mutta nämä piirteet sopivat hänen herttaisiin ja elämänmakuisiin sarjoihinsa, joista parhaimpana esimerkkinä Touch, jonka animesovitus on muuten aina rankattu korkealle sijalle, kun japanilaisten kaikkien aikojen suosikkianimeista on tehty listausta.

Jonkinlaisia kunniamainintoja antaisin vielä esim. parhaimmalle kolmelle shōnenmätön tekijälle, eli herroille Eiichirō Oda (joka onkin ansaitusti jo saanut ylistystä tässä ketjussa), Yoshihiro Togashi (Yuu Yuu Hakusho, Hunter x Hunter) ja Hirohiko Araki (JoJo’s Bizarre Adventure, mättöä kreiseimmästä päästä).