Home › Forums › Manga › Mangasarjat › Shoonen! › Re: Shonen!
Mitä mitä mitä? Kukaan ei ole maininnut shoonenista puhuttaessa sen (ainakin shoonenmätön) ehdotonta kingiä ja ykköstä, Yoshihiro Togashia! Togashia, jonka sarjat Yuu Yuu Hakusho ja Hunter x Hunter loistavat mielettömillä taistelukohtauksilla, mahtavilla hahmoillaan ja eritoten jälkimmäinen innovatiivisella juonellaan. YYH:n hahmojen välisten kemioiden toimivuus ja henkeäsalpaava, tauoton toimintatykitys tekevät siitä selkeästi tavallista paremman perusmättösarjan ja HxH todistaa, että poikien toimintasarja voi koukuttaa muullakin kuin hyvin tehdyillä ja jännittävillä tappeluilla, ja lisäksi se tietenkin vain paranee kappale kappaleelta (kaikki tosin eivät pidä tällä hetkellä jatkuvasta kimeramuurahais-tarinasta, mutta itseäni se ei ole vielä ainakaan alkanut jurppia. En tosin ole paljoa sitä vielä lukenut…).
Sitten pitää tietenkin mainita 80-luvulta olevat, päätähuimaavan päättömät Saint Seiya ja JoJo’s Bizarre Adventure. StS:stä pitääkseen täytyy olla todellinen mättöfanaatikko, eikä sitä missään nimessä auta ottaa vähääkään vakavasti. Kun nämä ehdot täyttyvät, voi tästä eeppisestä nykyajan shoonenmätön kivijalasta saada rajattomasti hupia. JoJo taas hurmaa luojansa Hirohiko Arakin kahjolla mielikuvituksella ja jumalallisen upealla taiteellaan. Yli 90:n kirjan mitta taas takaa, että tämä hauskuus ei äkkiä lopu. Kasarimangan parissa jatketaan vielä, kun esitellään kaikkien aikojen miehekkäin manga, Hokuto no Ken (tunnetaan myös nimellä Fist of the North Star. Post-apokalyptisessa asetelmassa tapahtuvaa toimintaa traagisilla kohtaloilla ja miehisillä kyynelillä höystettynä. Viholliset paisuvat kuin pullataikina ja räjähtävät verisateen saattelemana riekaleiksi, kun äijien äijä, vuosisadan lopun pelastaja, laupeuden perikuva (paitsi pahisten tapauksessa), Kenshiroo, jakaa oikeutta Hokuto Shinkenillään.
Romanttinen shoonen pitää toki mainita kaiken tappelunmätkeen ohella. Rumiko Takahashi, Mitsuru Adachi ja Masakazu Katsura kuuluvat tämän alalajin mestareihin. Takahashin tarinathan tunnetaankin, Adachi taas on urheilu-, erityisesti baseball-mangoillaan lumonnut lukijoita 70-luvulta saakka, yhtenä rakastetuimpana työnään Touch, jonka animesovitus kuuluu kaikkien aikojen katsotuimpiin Japanissa. Katsuran ecchihtävät työt ovat hankkineet myös paljon suosiota koukuttavilla rakkauskoukeroillaan ja upealla taiteellaan.
Urheiluteema on tietenkin olennainen osa poikainmangaa, edellä mainitun Touchin ohella loistavaa poikien urheilumangaa ovat esim. Youichi Takahashin legendaarinen futismanga Captain Tsubasa, Takehiko Inouen jättimäisen suosittu koripallomanga Slam Dunk ja George Morikawan nyrkkeilyeepos, täydellisen heittopussin kasvutarina varteenotettavaksi nyrkkeilijäksi, Hajime no Ippo.
Toki shooneniin mahtuu vielä muutakin, kirjoitan lisää jos keksin.