Re: Top-10 mangat

Home Forums Manga Suosikkiäänestykset ja kyselyt Top-10 mangat Re: Top-10 mangat

#51463
Pote-wolf
Member

Olisi aivan liian vaikeaa ruveta vääntämään top kymppiä lukemistani mangoista, koska olen lukenut noin viittäkymmentä eri sarjaa, joiden järjestys vaihtelee alituiseen, joten rustaan top viitosen ja annan lisäksi viisi kunniamainintaa. Huom. Nämä ovat siis suosikkini tällä hetkellä, lista vaihtelee.

1. Blade of the Immortal: Rakastan historiallisia mangoja ja aivan erityisesti feodaaliajan Japaniin sijoittuvia melko realistisesti sitä kuvaavia kertomuksia. Ja aika suuri osa sarjan viehätyksestä perustuu sen piirustustyyliin, joka on realistisempi kuin useimmissa muissa mangasarjoissa ja vähän luonnosmainen. Minusta se on henkeäsalpaavan kaunista ja sopii hyvin sarjan tunnelmaan. Ja hahmot ovat pieniroolisintakin sivuhahmoa myöten niin eläviä. Tarina on kiehtova ja mukaansatempaava. Ainoa huono puoli on englanninkielinen julkaisu, jossa on ruudut järjestelty uudelleen vastaamaan länsimaista lukusuuntaa. Tämäkään ei tosin häiritse paljoa, ja käännös on kuitenkin melko hyvä ja pokkarin alussa on selityksiä. Eli ei se enkkujulkaisukaan mitenkään huono ole, toivoisin vain kovasti tätä sarjaa suomeksi, hinta kun on melko suolainen englanniksi ja olisihan se muutenkin mukavaa lukea lempisarjaansa omalla äidinkielellään. :3

2. Monster, jossa Saksaan muuttanut japanilainen lääkäri Tenma pelastaa esimiehensä määräyksiä uhmaten pikkupojan hengen, koska tämä oli sairaalajonossa ennen vaikutusvaltaista poliitikkoa. Tästä pojasta, Johanista, kasvaa tarinan "hirviö", murhaaja, jonka todellinen pahuus paljastuu kunnolla vasta tarinan avautuessa. Sarjassa on paljon sivujuonia, jotka kytkeytyvät sarjan edetessä pääjuoneen. Kun pääsee uppoutumaan syvemmälle tarinaan, jännitys kasvaa juuri sopivasti – en kyennyt päästämään kirjaa käsistäni, ennen kuin olin lukenut sen. Niin, ihan loistava sarja. Tämän sarjan haluan ehdottomasti lukea myös suomeksi.

3. Planetes
Aika lyhyt (vain viisi pokkaria), kovaa scifiä edustava sarja, joka kertoo avaruuden roskakuskeista. Piirrostyyli on omasta mielestäni sarjaan sopiva, keskivertoa realistisempi piirrosjälki (kuten tuntuu olevan kaikissa suosikkimangoissani). Älkääkä nyt antako aiheen hämätä, aika syvällinen sarja on kyseessä. Hahmot eivät edusta mitään mangan arkkityyppejä, vaan heillä on realistisia unelmia ja tavoitteita, aivan kuten kenellä tahansa. Lopetus on yksi parhaimmista mangan historiassa ja sarja sisältää myös yhden ainoista, omasta mielestäni oikeasti koskettavista rakkaustarinoista mangassa.

4. Gunnm
Tämähän on ilmestynyt suomeksikin, mutta silti taitaa olla melko tuntematon tapaus suurimmalle osalle tällä foorumilla viihtyvistä, vai olenko väärässä? Noh, sarja kertoo kyborgityttö Gallysta, jonka pään kyberfyysikko Ido Daisuke löytää kaatopaikalta ja rakentaa tälle uuden vartalon. Ido haluaisi tehdä Gallysta kauniin, mutta Gally tekee omat valintansa ja ryhtyy palkkionmetsästäjäksi. Tässä viehättää itseäni ehkä eniten synkän dystopistinen tulevaisuudenkuvaus. Loistava sarja loistavalla kyberpunk -taiteella varustettuna. :3

5. Yotsuba&!
Tämä viides sarja listallani onkin kaikille tuttu Yotsuba&!, tuo rakastettava hyvän mielen sarjakuva. Tästä ei ole sen enempää sanottavaa, kuin että lukekaa sitä. Se ei ehkä ole maailman parasta mono no awarea, mutta taatusti se saattaa hyvälle tuulelle. Siksi lisäsinkin sen listalleni viidenneksi, ikään kuin vastapainoksi kaikelle synkkyydelle. Ja onhan se muutenkin ihan mahtava.

Kunniamaininnat: Nausicaä, Lone Wolf and Cub, Maison Ikkoku, Eden ~it’s an endless world!~ ja vaikka Hellsing.

…äh, taas jäi ulkopuolelle niin monia mahtavia sarjoja, esimerkiksi Berserk. ;________;