Totuus kulissien takaa: Miksi emme heti paikalla julkaise Shingeki no kyojin –sarjaa! Kuvaliite!!

Joo, Takahashia piisaa. Weed ja Hopeanuolen uusintakierros, taidekirja, Weed Gaiden, Fang. Me olemme nöyriä kansan palvelijoita ja tarjoamme sitä mitä kansa tahtoo. Toisinaan. Mutta Resident Eviliä, Verenhimoisia vintiöitä ja Rock Leen ninjatarinoita ei varsinaisesti vaadittu. Tuli vaan mieleen että niistä voisi joku tykätä. [Musiikki: ”All for One”, Stryper.] Ja varmaan tykkääkin. Samoin Neiti Koume, tiikeriraita on vissiin suomalaisyleisölle koko lailla tuntematon, tai oli tähän saakka. Tuskin myöskään Maaginen suklaapuoti oli kovin monelle tuttu.

Ja nyt se suuri kysymys: ”Miks te ette julkase kuulisii sarjoi vaan jotain ihan noubadijuttui?!?” Kas, hyvä kysymys. Vastaan.

1. Maineen lisäksi julkaistavan sarjan pitäisi olla sopiva meitin julkaisuohjelmaan. Siis muiden sarjojen seuraksi. Samaan aikaan ei voi olla menossa esim. pelkkiä piiiitkiä poikiensarjoja. Koska juuri nyt menossa ovat One Piece, Naruto ja Bleach, emme vähään aikaan ole aloittaneet vastaavia megashonensarjoja. (Naruto ja Bleach lähestyvät loppuansa ja kummankin julkaisu hidastuu, joten tilanne on muuttumassa.)

2. Tunnettuus ei välttämättä tarkoita sitä, että kansa on valmis ostamaan suomijulkaisua. Jos tuhat hakee netistä XYZ-mangaa ja/tai XYZ-animea ilmaiseksi, ryhtyykö sama tuhat myös ostamaan XYZ-mangaa jos se tulee myyntiin lähimarketiin? Ei ryhdy. Kuinka moni sitten? En tiedä. Kunpa tietäisin.

3. Koska mangakansan tuki ei ole taattu juttu, tarvitaan myös normaali-ihmisiä. [”Go! Go! Maniac” soi nyt.] Niitä jotka satunnaisesti lukevat tai voisivat lukea myös mangaa. Heille ei sarjan maineikkuus merkitse kovin paljoa. Olennaista on se, tarttuuko heppu/heputar kioskilla pokkariin ja selaako ja jos selaa niin ostaako ja jos ostaa (ja lukee) niin jääkö koukkuun ja jatkaa lukemista (ja ostamista). Ensivaikutelmalla on siis tärkeä osa. Sen vuoksi suhtaudun epäillen esimerkiksi Shingeki no kyojin -sarjaan, joka kyllä on varsin koukuttava mutta ei selattaessa tee piirrosjäljellään kovin hyvää vaikutusta. Joku kenties esittää vastalauseen: ”Mutta eikö se, että niin moni suomalainenkin on tykästynyt sarjaan, todista, että kyllä sitä tulee luettua!?” Toisaalta joo. Mutta sillä, viitsiikö käyttää hetken aikaa lukeakseen ilmaista mangaa netistä ja sillä, viitsiikö käyttää aikansa lisäksi myös rahaansa lukeakseen mangaa painettuna, on eroa.

4. Osan ehdokkaista karsii pois se, että vasta alkaneita sarjoja ei ole mielekästä ryhtyä kääntämään. Esimerkiksi Nanatsu no taizai vaikuttaa varsin kiinnostavalta poikainsarjalta ja on saanut ihan hyvän vastaanoton Japanissa. Tähän mennessä sitä on ilmestynyt kuusi osaa. Jos nyt ryhtyisimme julkaisemaan sarjaa, saisimme japanilaisten jukaisutahdin pian kiinni ja sitten joutuisimme odottamaan uusia osia aina epämääräisen ajan. Vaikka julkaisu Japanissa jatkuisi tauotta, julkaisu Suomessa olisi parhaimmillaankin epäsäännöllistä. Ja jos Japanissa tulisi taukoja, ne vaikuttaisivat suoraan myös tänne. Ja tähänastinen kokemus kertoo, että epäsäännöllinen julkaisu ja pitkät tauot vähentävät uusien osien myyntiä. Näin kävi mm. Fullmetal Alchemistille, joka sentään oli alkujaan hitti.

[Johnny Cashin “I’m So Lonesome I Could Cry”.]

No, tuossa tuli jotakin. Sopii kysellä tai kommentoida jos tahdotte lisää.

Muuta: Desucon Frostbite helmikuussa. Olemme siellä myyskentelemässä. Ja se muuten on näillä näkymin ainoa tapahtuma jossa enää myymme Sugar Sugar Rune -sarjaa. Oikeuksien halti(j)a Japanissa vaihtuu ja sopimuksemme päättyy. Ainakin Urumin nettikaupasta vielä taitaa saada, ja jos jossakin kaupassa on myymättömiä hyllyssä lojumassa.

Ja vielä pahoittelut: Bleachin ja Soul Eaterin julkaisupäivät muuttuivat. Jälkimmäisen osalta viime Anime-lehdessä ollut tieto vanheni sillä välin kun lehti oli painossa. (Sori, P.U.) Tuoreimmat tiedot täällä.

…ai niin, se kuvaliite. En hyvistä yrityksistä huolimatta osannut liittää tähän kuvaa. On se hienoa kun systeemi on paljon älykkäämpi kuin käyttäjä, mutta ei suostu neuvomaan tyhmempäänsä kuin ilmoittamalla että ”ei onnistu”. No, kyllä se blogiarkiston listassa pienellä näkyy, minun upea ladontakokeiluni. (Pitäisiköhän antaa latojille potkut ja hoitaa hommat jatkossa itse? Säästäisi rahaa…)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

12 kommenttia

  1. Beldarius

    Urheilumanga saattaisi kiinnostaa lukijoita. Niitä ei Suomessa juuri näe, mutta esim. Prince of Tennis -sarja on ilmestynyt kokonaisuudessaan Yhdysvalloissa ja osa animesta jopa dubattiin. Initial D on myös suurimmilta osin ilmestynyt (33/48 osaa), mutta Tokyopop menetti oikeudet sarjaan.

    Lähes kaikista urheilulajeista on olemassa mangaa, mutta jostain syystä jääkiekosta ei ikinä löydy mitään. XD

    Vastaa
  2. palloinen

    Tosiaan, kuten mirieh kirjoitti, voisi olla mielenkiintoista käydä sivuillanne, jos markkinoisitte mangaa visuaalisesti edes toisinaan. Etenkin jonkun työntekijänne valitsema ruutu, sivu tai kuvan osa voisi olla hauska etusivulla tai julkaisulistan yhteydessä. ”Mitä tuossa sarjan X seuraavassa osassa oikein tapahtuu?” Vai onko niiden kuvien lisääminen niin vaikeaa kaikkialla?

    Itse käyn täällä lähinnä etsimässä perustietoja, joita tarvitsen mangalistauksen päivittämistä varten ja joita Lehtipisteistä ei löydä (lähinnä uudet julkaisut ja joskus julkaisutahdin muuttuminen tai viivästykset ja niiden syyt). Muuten tuskin tulisi käytyä. Sääli sinänsä, sillä näitä on ihan hauska lueskella.

    Vastaa
  3. Nova

    Itse kuulun siihen varttuneempaan väkeen.
    Ja yleensä heillä rupeaa olemaan kirjahyllyssä kaikenlaista (lue tila vähissä).

    Itse ratkaisin ongelman siirtymällä E-kirjoihin, mutta ongelmaksi jäi että
    Suomalaista Mangaa ei tällä hetkellä julkaista sähköisessä muodossa
    (joten käytännössä Suomalaisen Manga kirjojen osto putosi nollaan).

    Onko kenelläkään tietoa onko suunnitelmissa alkaa julkaisemaan Mangaa myös E-kirja muodossa?

    Vastaa
  4. mirieh

    Oletteko kartoittaneet mitenkään ketkä teidän pääasialliset kuluttajat ovat?

    Luulisi, että vanhemmilla kuluttajilla on varaa ostaa mangaa. Itsekin mieluusti ostan, jos tulee jotain kiintoisaa vastaan. Ongelmana vain on, että en käy markettien lehtihyllylla, en seuraa suomenkielisiä foorumeita enkä lue animelehteä, joten en saa mistään kuulla mitä on julkaitu tai ollaan julkaisemassa.

    Pienenä kritiikkinä ei teidän sivunnekaan auta asiaa ollenkaan. Ne eivät mainosta minulle mitään, ne eivät kerro minulle mitään. Missä ihmeessä on lista kaikista sarjoista mitä olette julkaisseet? Miksi tulevat julkaisut on tylsänä listana (ja miksi niitä ei ole etusivulla)? Manga on visuaalista ja sitä pitää markkinoida visuaalisesti. Olette kuitenkin kustantaja, minusta voitte ihan hyvin laittaa ISOJA kuvia etusivuille sarjoista, joita julkaisette. Miksi kuvittelette, että ihmiset tulevat sivuillenne? Lukemaan tätä blogia vai? (ihan hyvä syy, mutta itse tulen katsomaan, mitä sarjoja te julkaisette.. tai ainakin yritän löytää jostain infoa mutta aika heikkoa :p)

    Coneissa olette aina todella hyvin edustettuina ja sieltä itse asiassa ostankin aina vinon pinon mangaa. Sielläkin voisitte ihan hyvin laittaa julisteita esille sarjoista mitä myytte (uusista ja vanhoista). Teillä alkaa olemaan niitä niin paljon, etten kaikkia huomaa kun pyörin pisteellänne. Onneksi Frostbitessä myyjä suositteli yhtä uutta sarjaanne sen perusteella mitä ostin. En minä muuten sitä olisi edes huomannut.

    Tiedän, että olette pieni kustantaja, mutta sitä suuremmalla syyllä laittakaa nyt edes nettisivunne ajantasalle ja sellaisiksi, että ihmiset saavat tietoa miksi olette olemassa. Onneksi sentään muutitte fooruminne järkeviksi. Aiemmin en edes pystynyt rekisteröitymään, koska ”olethan ihminen” -kysymykset olivat liian vaikeita 😀

    Oliko muuten Emma-sarjan menekki huono? Ette ole samantyyppisiä sarjoja julkaissut enää sen jälkeen. Shojoakaan en ole pahemmin huomannut.. Tosin tämä bias voi johtua siitä, ettei kukaan halua kertoa minulle mitä mangaa Suomessa myydään..

    Entä miksi Suomessa ei julkaista yhtään urheilu-mangaa? Suomessa kuitenkin harrastetaan paljon erilaisia lajeja, joten eikö esimerkiksi jokin koripallo, jalkapallo tai lentopallo sarja olisi ihan hyvä valinta shonen sarjaksi kuten Slam Dunk tai Haikyuu?

    Pahoitteluni, että tästä viestistä tuli aivan liian pitkä.

    Vastaa
  5. Ginga fan

    Aiotteko te siis julkaista Shingeki no kyojin ( Attack on titan) Mangan ?

    Vastaa
  6. nakano

    Eikö hyvä strategia olisi julkaista hyviä sarjoja, joista ei ole kilpailua (Ivrea tosin näyttää olevan erimieltä ja julkaisee ensikuussa suositun Madokan)? Hopeanuoli ja Weed ovat tällaisia. Englanniksi ei saa, fanikääntäjät eivät ole aktiivisia ja vaikka olisivat, niin muistaakseni laatu ei ole kovin kummoista.

    Tai sitten sarjoja, joita edistätte englantiversiota nopeammin (Sherdock). Toisaalta suomiversiot ovat edullisempia kuin englantiversiot, joten skanlaatiot lienevät pahempi kilpailija. Toisaalta saattaa olla, että joskus sarja on ensin todettu skanlaatioiden kautta sen verran hyväksi, että suomiversio halutaan hyllyyn.

    Sitten on englantijulkaisuita, joita ainakaan itse en syystä tai toisesta välttämättä halua. Esim.
    – Battle Royale (Juonea on muuteltu eli ei vastaa mangakan alkuperäistä tarinaa/visiota.)
    – Lone Wolf & Cub (Aivan liian pieni manga-formaatti. Näin oli ennen omnibus-julkaisua, jota olen päätynyt keräämään.)
    – Adolf (Muuten hyvä julkaisu, mutta peilattu…)

    Sitten lisää kysymyksiä pohdittavaksi ensi blogia varten ja perässä omat veikkaukset vastauksista:

    * Miksi ette julkaise (riittävästi) klassikoita (Leiji Matsumoto ja Osamu Tezuka)? Veikkaus: Vanhahtava piirtotyyli, joten ei tartu kaupasta helposti mukaan. Materiaalia ei toimiteta digitaalisesti.
    * Miksi ette julkaise seineniä? Veikkaus: Kokeiltu, mutta shounen myy paremmin.
    * Miksi Suomessa ei julkaista yhtään samurai-mangaa? Veikkaus: Suomesta ei ehkä löydy riittävästi kiinnostuneita lukijoita / parhaimmat saa jo englanniksi.

    Vastaa
  7. Antti Valkama

    Fairy Tail on yksi harkinnassa olevista. Ennemmin tai myöhemmin pitäisi aloittaa uusi pitkä tai pitkähkö poikainsarja… Siitä kyllä olen tietoinen, että suht moni lukee sekä luku kerrallaan netistä että myös suomeksi kun pokkari ilmestyy. Tämä hyvä meillekin. Eikä ilman netin maksutonta (vaan ei ilmaista) animea ja mangaa täällä Suomessa pahemmin olisi mangabuumailtu. Joten netti on sekä tukija että kilpailija.
    …niin tosiaan, latominen vie aikaa. Olkoon.

    Vastaa
  8. Inuka?

    Vapaa-ajallanne kuitenkin keräätte arvokasta tietoa… eikun! Siis! Syystä yksi (ja ehkä neljäkin) ei varmaan myöskään käsittääkseni ainakin jossain vaiheessa aika haluttua Fairy Tailia ole toistaiseksi tarjottu hyllyille?

    Jjjja syyhyn kaksi kommentoin seuraavaa: itse luen netissä mangaa, kyllä, mutta sellaisia sarjoja, jotka joko haluaisin hyllyyni, mutta jotka ovat hävyttömän kalliita englanniksi tai niitä ei löydy muualta kuin sieltä kaukaa idästä. Sitten luen myös sellaista, jota yhtä lailla ostan (olen vain kärsimätön, koska kyllä loppupeleissä manga on parhaimmillaan käsissä, ei ruudulla!). 😀 Ymmärrän kyllä, että kaikki eivät sitä tee…
    (ja peeäs, komppaan tuota SnK.n piirtotyyliasiaa: anime on visuaalisesti todella kaunis, mutta mangaa olen vilkaissut ja ajatellut siitä vähän muuta, mikä on harmi, sillä juonellisesti sarja on mielenkiintoinen.)
    (ja peepeeäs: jos antaisit latojalle potkut, mihin katoaisi vapaa-aikasi? 8′) )

    Vastaa
  9. Antti Valkama

    Normaaleiksi laskemme ne jotka eivät käy coneissa mutta silti saattavat lukea mangaa. Näitä tapauksia on havaittu jonkin verran. Valtaosa todisteista on ns. aihetodisteita tai toisen käden tietoa… Tilastovaikutus on siis vain pääteltävissä. Sarjakuvanlukijoita on joka tapauksessa huomattavasti enemmän kuin keskivertomangalla ostajia, minkä voimme johtaa siitä tosiasiasta että on sarjiksia joita myydään rutosti enemmän kuin mangaa.
    Tuo viimeinen kysymys oli kyllä aika hävytön. Emme tietenkään vakoile! (Ei ole resursseja.)

    Vastaa
  10. Eclipseye

    Minua kiinnostavat nämä ns. normaalit ihmiset. Mistä tiedät, että heitä on olemassa ja miten paljon he vaikuttavat tilastoihin? Vakoiletteko lukijoitanne???

    Vastaa
  11. Antti Valkama

    Silkkaa huijausta kaikki. Et kummiskaan oikeasti kuuntele noita biisejä!!!

    …no niin, innostuisikohan joku muukin kommentoimaan, kun minä aloitan?

    Vastaa