Re: Uskonnollinen/aatteellinen vakaumuksenne?

Home Forums Sekalaista Muut Uskonnolliset/aatteelliset vakaumukset Re: Uskonnollinen/aatteellinen vakaumuksenne?

#42351
Antti-setä
Participant

En vanhana ukkona puutu sen laajemmin keskusteluun. Pari huomiota vain tahdon tehdä, tarkentaakseni (1 ja 3) sekä korjatakseni (2).

1. Toisinaan esim. ristiretket tai noitavainot otetaan esimerkiksi kun kauhistellaan kristinuskon aiheuttamia pahuuksia. Se on kuitenkin aika epäoikeudenmukaista. Kristinuskon opetukset eivät anna tukea väkivallalle, etenkään uskon väkivaltaiselle levittämiselle. Ensimmäisinä vuosisatoina kirkoissa kiisteltiin, onko kristityn lupa edes palvella sotilaana. Tarvittiin monen vuosisadan kuluessa tapahtunut asenteiden muutos ja teologian vääristäminen, jotta päästiin ristiretkiin ja "pyhään sotaan". (Tosin ristiretket olivat monitahoinen ilmiö, eikä niille läheskään aina lähdetty murhanhimosta tms. Moni tahtoi vilpittömästi suojella toisia kristittyjä muslimien pahuuksilta, oikeilta tai kuvitelluilta.)

Mitä tulee noitavainoihin, niitä ilmenee myös ei-kristillisissä kulttuureissa. Lisäksi kirkot eivät olleet se aktiivisin taho Euroopan vainoissa. Yleensä vainot lähtivät liikkeelle ihan siviilien aloitteesta. Etenkin ylemmät kirkolliset tuomioistuimet usein vapauttivat epäiltyjä, eivät tuominneet kuolemaan.

2. Joku edellä vertasi Raamatun kirjojen suullista siirtymistä eteenpäin Rikkinäinen puhelin -leikkiin. En pidä nyt luentoa (vaikka tekisi mieli), mutta tämä on täysin tilanteeseen sopimaton vertaus. Yhteiskunnissa, joissa kirjoitustaito oli harvinainen, osattiin ja osataan yhä välittää tietoa luotettavasti eteenpäin. Vaikka ei uskoisi Raamatun tekstien sanomaan, ei ole erityistä syytä pitää niitä vääristyneinä.

3. Fundamentalismi. Nykyään tätä sanaa käytetään kätevänä tapana leimata ihmisiä. Jos jonkun uskonnolliset näkemykset eivät esimerkiksi hyväksy jotakin mitä minä hyväksyn, voin vain todeta tämän henkilön olevan fundamentalisti ja näin ohittaa kaiken mitä hän sanoo… Mutta oikeastaan on omituista, jos jonkin uskonnon kannattaja leimataan ääriuskonnolliseksi jos hän vain pyrkii noudattamaan uskonsa opinkappaleita ja tulkitsee niitä mahdollisimman "maanläheisesti", arkijärjellä. (Tätä "kirjaimellisuus" usein tarkoittaa.) Älkää siis ikuna käyttäkö tätä sanaa kevyesti! Se yleensä kertoo käyttäjänsä kyvyttömyydestä keskustella tai suvaita eri mieltä olevia.