Uskonnolliset/aatteelliset vakaumukset

Home Forums Sekalaista Muut Uskonnolliset/aatteelliset vakaumukset

 • This topic has 51 voices and 146 replies.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 147 total)
 • Author
  Posts
 • #42163
  pikku-oRkki
  Member

  En tiedä, mistä tämä aihe putkahti, mutta ajattelin, että se voisi olla ihan mielenkiintoinen 🙄 .

  Eli: Onko teillä erityistä, uskonnollista/aatteellista/filosofista/jotainmuuta, vakaumusta?
  Olisi mielenkiintoista kuulla, ja erityisesti jos täältä löytyy kirkkoon kuuluvia, niin olisi kiinnostavaa kuulla että mihin kirkkoon.

  Täällä tosin on keskimäärin tosi nuorta porukkaa, joka ei ole välttämättä näitä asia vielä ehtinyt kovin syvällisesti pohtimaan, mutta katotaan nyt mitä tästä tulee.

  Itse olen aktiivikristitty ja kuulun Vapaakirkkoon. En tiedä miten paljon tiedätte Vapaakirkosta, mutta vastailen kyllä jos jotakuta kiinnostaa. Vanhemmat on aina kuulunut siihen, niin minäkin sitten sitä kautta..
  No katotaan jos lisää myöhemmin, mutta nyt keskustelua! olkaa hyvä

  #42165
  mimeko
  Participant

  "Uskonnolliseen yhteiskuntaan kuulumaton".

  En ole ikinä kuulunut kirkkoon, kiitos vanhempieni. Eivät altistaneet minua lapsikasteelle, vaan jättivät päätöksen minulle itselleni. Rippikoulua en käynyt, enkä näin ollen siis kuulu tai ole ikinä kuulunutkaan kirkkoon. En muutenkaan ole minkään uskonnon "kannalla", vaikka uskonnoista olenkin kiinnostunut yleisellä tasolla. Sanoisin että olen ateisti. Aatteiden puolesta minussa on ainakin satanistin piirteitä, mutta en kuitenkaan ole satanisti – ja painottaisin tässä välissä, että satanisti ei todellakaan tarkoita saatananpalvojaa: en usko mihinkään kristillisiin juttuihin kuten taivaaseen tai helvettiin, enkä näin ollen myöskään Jumalaan tai saatanaan.
  Spiritismi ei kiehdo – yhtenä syynä etten usko siihen, toisena etten kuitenkaan lähde kieltämään minkään olemassaoloa ilman perusteita vaikken siihen itse uskoisikaan, enkä usko että on kovin fiksua alkaa ryppyilemaan hengille.

  Aatteistani ja periaatteistani en osaa oiken kertoa… suoraan sanottuna minulla ei ole mitään ylväitä aatteita tai hienoja moraaliperiaatteita joita niin tärkeinä pidetään. Voin tehdä luultavasti mitä vain ilman että "moraali" tai "omatunto" tulevat tielle, esteinä ovat lähinnä käytännön ongelmat koska olen useimmiten melko viitsimätön. Simppelisti voisin ehkä kuvata aate&ajatusmaailmaani sanomalla, että se on… epävakaa ja lievästi kaoottinen.

  #42179
  Sun Summer
  Member

  Itse en ajatuksellisesti kuullu mihinkään uskontoon, mutta paperillisesti olen Suomen evankelis-luterilainen. Myös perheeni ja oikeastaan lähes koko sukuni on myös. Mutta itse en oikein kuuluu kyseiseen uskontoon ajatuksiltani. Rippukuolukin meni minulta ohi, vaikka sukuni vanhemmat henkilöt hieman siitä närkästyivät. Mutta kun oli päättänyt, että en mene, niin minä en mennyt. Ja mikä minua kyseisessä uskonnossa eniten risoo, ovat tietyt rasistiset asiat raamatussa. Saman sukupuolten rakkaus on helvetillistä ja nainen ei saa olla kirkonjohtaja eli pappi. Näin raamattu sanoo, mutta itse olen täysin eriämieltä kyseisistä asioista. Ja muutenkin olen luoteeltani ihminen, joka ei voisi olla jonkun uskonnon mukaan elävä. Siinä menisi vapaus tehdä asioita ja elää. Haluan itse päättää mitä teen! Mutta kuulun vielä kirkkoon, mutta uskon, että tulevaisuudessa tulen eroamaan siitä. Mutta en arvostele ihmisen rodun, uskonnon tai ajatusmaailman pohjalta. Ihmiset jotka arvostelevat on rasistisia ja rasisti on asia, joka on hyvin, hyvin harmillista. (Kokemusta on) En tarkoita sitä, että jokaisen kanssa pitää olla ystäviä, vaan voi olla erimielisyyksiä ja ihmisiä joista ei pidä. Mutta niitä ei saa ajatella ala-arvoisesti! Nekin ovat vain ihmisiä kuten sinäkin, olkoon ihminen tumma tai vaalea ihoinen, kristitty tai juutalainen, homo tai hetero!

  Itselläni on myös vakaumus, armeiaan en mene oppimaan tappamaan, jota siellä opetetaan. Sanovat muut mitä sanovat. Siviilipalvelukseen ole siis menossa. Tämäkin on asia, josta olen ollut lähes aina samaa mieltä, lapsesta asti. En ole koskaan leikkinyt mitään sotaleikejä tms., kosa mielestäni ne eivät olleet mukavia. Myös sotaelokuvat kuuluvat inhokkeihini. Ja sen tässä yhteiskunnassa huomaa, että sota ei ole oikeastaan auttanut mihinkään. Mielestäni sota ei ole edees oikea ratkaisu mihinkään. Mutta tämä on vain minun mielipiteeni.

  Ja vielä sellainen asia, joka on ehkä hieman offia, mutta itse uskon jonkin verran henkimaailmaan. Tai en tiedä uskonko, mutta se kiehtoo minua kovasti. Itse olen katsellut lukuisia dokumentteja aiheesta ja lukenut kirjoja aiheesta myös. Nettissäkin olen lukenut aaveista yms. muista henkimaailmaan liittyvistä asioista. Siitä kyllä avautuu hyvin kiinostava aihe alue. Mutta en itse ole kyllä mitenkään taikauskoinen, vain kiinostunut taikauskoon liittyvistä asioista. Myös erillaiset magiat ovat kiinostavia asioita. Kuten Lumimies, ufot ja Lochnesin hiriviökin… Eli olen hieman tällainen yliluonollisista asioista kiinostunut miehen alku.

  Tuli varmaan hieman tönkkö viesti, mutta minua ei olla lahjottu hienoilla kirjoittamisen taidoilla. Ja olen myös hieman huono perustelemaan kantojani… Myös sanavarastoini on suppea. Harmi… mutta ei voi mitään, kyllä minä olen ihan hyvin pärjännyt elämässäni näillä minun taidoillani!

  //Muokkailin tota ensimmäisen kappaleen loppua, ettei viesti kuulostaisi ihan siltä, että vihaisn ihmisiä, jotka ovat uskonnollisia. Sillä en todellakaan vihaa! Uskonto on oma henkilökohtainen asia.

  #42183
  Tooku2
  Member

  Ite en nyt osaa sanoa, kristitty olen (tai siis joo mut on kastettu jne.) tai sellasta, mut kirkossa en käy ku pakon edessä, eli lähinnä koulun syys- ja kevätkirkot+häät ja hautajaiset. Virsiä en laula, ihan siitä syystä, etten ala laulamaan mistään mihin en usko pätkän vertaa.

  Ja olipa tuossa torstaina olikos se nyt joulukirkko vai syyskirkko mutta kuitenkin, kun alko ahdistamaan kirkossa oleminen, jos ei muuten niin apostolisen uskontunnustuksen aikana. "Uskon isään kaikkivaltiaaseen" ja hitot, en _todellakaan ala mitään sellasta lausumaan.
  Lasken itteni jonkunmoiseks ateistiks, ja olis kait tarkotus yrittää siirtyä ET:seen kuudenneksi luokaksi, koska uskonnonkirja vaihtuu takaisin vanhaksi ja sehän on tosiaan täynnä Jeesus sitä, Jeesus tätä, Jumala sitä, Jumala tätä. Ei kiitos, ei mulle.
  En usko Jumalaan, en oo iltarukousajan jälkeen uskonu. Ja että Jumalalla olis suunnitelma jokaiselle ihmiselle? Eipä ole mulle. Että se suojelee ’lapsiaan’? Eipä suojele mua eikä mun ystäviä, meihin kohdistetaan väkivaltaa ja pilkkauksia. Ja jos on kerran olemassa ’korkeampi voima’, miks maailmassa tapahtuu niin paljon vääryyksiä? Mä en käsitä. Joten uskon johonkin ihan muuhun ku Jumalaan, uskon mieluummin jopa tyynyihini. Ne sentään on olemassa, ne voi nähdä, niihin voi koskea, niitä voi halata. Niihin voi lohduttautua, niihin voi itkeä, niihin voi nauraa.

  Mun täti ja setä ei kuulu nykyään enää kirkkoon, oisko ne kääntyny toiseen uskontoon vai muuten vaan eronnu, en muista. Ne kyl selitti täällä jokunen aika sitten käydessään miun vanhemmille siitä uskostaan, ku isän vanhemmat ja muut siskot oli puhunu heistä pahaa kun eivät jouluakaan vietä, ja epäilivät ettei ne vaan halua ostaa heille lahjoja tai vastaavaa. Loput sukulaisista onkin sitten kirkkoon kuuluvia, ja serkku laulaa seurakunnan kuorossakin.

  Et sillee. Perustelut ei mitään parasta luokkaa mut ihan sama. 8′)

  (Ja näin offina, teen Valtterit ja käyn riparin sit ajallani vaan taloudellisista syistä.)

  PS. Itte oon kiinnostunu Buddhalaisuudesta ja Shintolaisuudesta, jännää eiks vaan. Ja jos ne sit joskus, kun saan niistä enemmän tietoa, ei sytytä, oon sit ateisti. Jes.

  #42190
  Kitekat
  Member

  … Hävettää lukea näitä vanhoja viestejäni… Olin varmaan jossain super-feministi-ateisti-tilassa, kun näitä olen kirjoitellut. Lisäksi kielioppi oli surkea.

  #42196

  en kuulu kirkkoon ja minua nimitetään ateistiksi…minulla ei ole ongelmaa paitsi et tunneilla on muutama täys…no hyppäsin aiheesta typeriin ihmisiin

  #42209
  onigumo
  Member

  Uskonnollinen vakaukseni on olematon. En siis kuulu mihinkään ja en jaksa uskoa mihinkään jumalaan tai vastaavaan. Ja en kuulu mihinkään uskonnolliseen yhteisöön tai vastaavaan. Uskonnoista vihaan eniten ääriliikkeitä, jotka manipuloivat ihmisiä ja ottavat valtaa poliittisiin asioihin. Esimerkki : Muslimiterroristi mies -> Hän saa paikan paratiisistä 72 neitsyen kanssa, jos uhraantuu "pyhässä sodassa" eli toisin sanoen räjäyttää itsensä ilmaan tietoisena asiasta. =>Koraanin mukaan oli itsemurhan motiivit tai olosuhteet mitkä tahansa niin tekijä joutuu suoraan helvettiin. Eivätkö terroristi tunne pyhää kirjaansa vai onko heidät niin aivopesty? (Pahoittelen, että pelkästä miehestä esimerkki, mutta en tiedä mitä naiset saavat teosta luvailluksi palkkioksi..)
  Hyväksyn esimerkiksi evankeliumi-luterilaisuuden ja en näe siinä kauheasti pahaa ellei lasketa arvoja, jotka eivät salli välttämättä kaikkea. Esim ennen naisppeus. Seurakunta tekee hyvää työtä ja on se hienoa, että se auttaa ihmisiä mm.diakonejen välityksellä ja voisin maksaa kirkollisveroa, koska ei se pahaan tarkoitukseen mene. Seurakunta ei ole paha, mutta esim. Kristilliset tapahtumat voisi jättää pois lapsilta, koska se ei ole mielestäni oikein kuulua kirkkoon,jos kuuluu lapsikasteessa kirkkoon. Huomasin nimittäin hiljattain, kun olin joulukirkossa koulunpuolesta (Kuulun normaaliin uskononopetuksen, vaikka en kuulu kirkkoon.) virsikirjan jakaja, että ihmiset eivät ottaneet niitä juuri ollenkaan. Se kai kertoo, että he ovat kirkkoon kuuluvia, mutta eivät usko ja ovat lapsikastettu siihen.
  Muista suuntauksista kannatan sellaisia, jotka ovat ihan järkeviä, eikä esim. fasistisia järjestöjä. En ole sitoutunut mihinkään ja ajattelen kaiken puhtaasti järjen kannalta hyviä ja voisivat ihan oikeasti toimia. Kommunismi oli hieno ajatus, mutta ei se voi toimia, jos kaikki saa näennäisesti samaa palkkaa. Esmerkkejä miksi ei toimi: Tavallisissa tehtaissa ei tehty välttämättä töitä ja palkka juoksi. Muita rikkeitä oli juopumus työpaikalla ja muu vastaava. Puolue eliitti sai samaa palkkaa näennäiseti, mutta sai etuina esim. Loisto rantalomia ja muuta vastaavaa. Mies, joka teki kovasti töitä, mutta ei kuuluntut puolue eliittiin sai niin paljon palkkaa kuin , vaikka naapuri, joka juopotteli töissä ja ei saanut mitään aikaaan. Onko tämä oikein? Ta miehellä oli tuttava, joka teki yhtä paljon töitä, ja miehen lailla kannusti muita töihin, mutta sattui paikallisen puolue virkailijan silmiin ja nousi ns.mallityöläiseksi ja oli puolue eliittiä. Onko tämäkään oikein?
  Tässä esimerkkejä miksi en kannata tälläisiä. Fasismi on taas ajatusmaailmaltaan todella lapsellista ja ei siinä ole järkeä ajatuksenä, että on alempiarvoisia, koska he kuuluvat toiseen rotuun. Pasimfismiä en kannata, koska armeija on hyödyllinen ja ei ihminen yksinkertaisesti todennäköisesti lopeta sotimista äkkiä. Feminismi on ihan hieno ajatus, kunhan pysyy maltillisena. Ei se ole oikein, että nainen on alempi vaikka tekisisi enemmän töitä kuin mies, eikä voi vaikuttaa asiaan. Tietysti ääripää, että miehet ovat sikojaja heidät on hoidettava hengiltä. Ei ole suositeltava.
  Siinä arvomaailmastani hiukan

  #42223
  mimeko
  Participant

  Tällä kertaa ei mainittavaa asiaa, mutta kunhan viittaan tuohon onigumon tekstiin… suurelta oosin muistuttaa omia arvomaailmojani ja mielipiteitäni, ja jos joku säikkyi viestin pituutta niin suosittelen kuitenkin lukemaan: ihan mielenkiintoisia näkemyksiä järkevästi perusteltuina.

  Sen verran mainitsen, että Kristinuskon lapsikaste on ääliömäistä. Miksi pakottaa ihmiset lapsesta asti mukaan siihen, eikä jättää päätöstä heille itselleen? Kunnioitan toisten uskontoja olivat ne sitten mitä hyvänsä (kunhan pysyvät harjoitustavoiltaan etc. lain rajoissa), ja minusta on törkeää oikeasti uskonnollisia ihmisiä kohtaan, että toiset esimerkiksi kuuluvat kirkkoon, mutta ovat mukana silkalla "hällä väliä" meiningillä. Tosin kirkkokaan ei tunnu tajuavan millaisen pellen on "itsestään" viime vuosina tehnyt… samoin yhteiskunnan taipumus aivopestä nuoria kristinuskoon on inhottavaa – ala-aste käydään läpi raamatun myyttejä/satuja eikä mitään muuta, yläasteella on "pakko" mennä rippikouluun, koska se on vanhenemiseen kuuluva riitti eikä enää niin vahvasti uskonnollinen, pelkkä kiva leiri… erityisesi tuo rippikoulu juttu tavallaan loukkaa, sillä toiset vain menevät sinne koska 1. se on kiva leiri opiskelua lukuunottamatta ja 2. konffiksen jälkeen saa lahjoja. sitten riparin jälkeen vaan erotaan kirkosta… mutta en tiedä, jokaisen oma päätöshän se on vaikkei sillä nykyään monilla nuorilla ole enää mitään tekemistä uskonnon kanssa.

  #42228
  Kyoka8
  Member

  Olen aina halunnut pysyä mahdollisimman neutraalilla kannalla, enkä oikein tiedä mihin uskoa, mutten haluaisi sanoa olevani ateisti. Tässä on muutamia ajatuksiani tästä aiheesta:

  Olen sitä mieltä, että Raamattua ja Jumalaa (tai uskontoja yleensä) ei pidä ajatella niin konkreettisena asiana, että pilven päällä istuu mies, jolla on valkoiset vaatteet tvs. Ymmärrän hyvin, että kirkossa istuminen ei kiinnosta (ei itseänikään) lapsia/nuoria. Ja jos joku sanoi, ettei usko sanaakaan mitä Raamatussa lukee, niin eikö esim. "kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan" ole ihan hyvä neuvo?

  Minusta uskonto on todella henkilökohtainen asia, ja pidän typeränä mennä huutamaan, että minä en usko mihinkään jumalaan, ja kaikki uskonnot on sontaa. Kukin uskokoot mihinkä haluaa.

  Vanhassatestamentissa on tosiaan joitakin todella syrjiviä ja vanhoillisia opetuksia. Siinä tosiaan sanotaan, että homo-seksuaalisuus on kiellettyä, ja sanotaan vakavasti sairastuneita ihmisiä (esim. spitaalisia) saastaisiksi. Uusitestamentti taas on hyvin toisenlainen, ja paljon suvaitsevampi.

  Raamattuun myös liittyy jos jonkinlaisia mysteereitä, joita ei olla pystytty selittämään, vaikkapa kielillä puhuminen, ihme parantuminen ja stigmatisaatio.

  Joitakin uskontoja todella vierastan, esim Islamia, jossa naiset joutuvat käyttämään huntua ja avioliitot järjestetään.

  #42235
  Kitekat
  Member

  Aaa… sait minut potemaan huonoa omatuntoa Kyoka8… 🙁
  (minä olen se joka ei usko Raamattuun)
  Mut oot oikeassa: jokainen uskokoon mihin tahtoo ^^
  Sehän on jokaisen henkilökohtainen asia.

  Ja on kyl Raamatus joitai hyviikii opetuksiiki… … …

  #42255
  Fieri
  Member

  Olen uskonnoton jotenkin en oikeastaan tiedä o_o” Isäni on kasvatettu muslimiksi mummi Jehovan todistaja ja äiti uskonnoton. Syttyis melkonen soppa joten tuota en usko mihinkään vaikka uskon että jumala on olemassa. En usko evoluutioon ja en käy kirkos. (Oikeastaan on tullut jo kirkosta traumat kiitos Trinity Bloodin… 😀 Semmonen.

  #42268
  pikku-oRkki
  Member

  :mrgreen:

  #42316
  Kitekat
  Member

  Kagura-chan: Voi sinua raukkaa 😥 Minäkin luin ala-asteella Witch:iä ja tykkäsin siitä ihan hirveästi. En voisi edes kuvitella miltä sinusta tuntui sinä hetkenä kun sinun kummisi tuli haukkumaan sinua… (ja sinä olit vasta jotain 7-8 vuotias) Mutta sinun kummisi on pakko olla joku superuskovainen/moralisti, jos väittää Witch:iä saatananpalvojien tuotteeksi. (Eihän Witch:in hahmot edes näytä miltään "pahoilta")

  #42317
  pikku-oRkki
  Member

  No niin, nyt uus yritys, kun on aikaa keskittyä.

  Kitekat wrote:

  (esim. "Nainen vaikenee seurakunnassa"-kohta on kuulemma älykköystäväni mukaan ihan oikeasti Raamatussa)

  Ihan totta, se löytyy 1. Kor.14:34 ("Nainen vaietkoon seurakunnassa"). Jokainen voi uskoa tästä selitysmallista mitä tahtoo, mutta kun kuulin sen, niin mun mielestä se oli ainakin ihan mielenkiintoinen näkökulma tuohon lauseeseen: Kokouksissa naiset ja miehet istuivat yleensä erillään, eli naiset yhdessä osassa tilaa ja miehet toisessa. Ihan luonnollista siis, että naisilla (joilla harvoin oli aikaa kotitöiden ohella tavata ystäviään) jutustelu ja juoruilu intoutui vähän liiankin kovaksi, kun supussa olivat. Tämä taas häiritsi kokouksen pitämistä, joten tämän takia Paavali kehotti naisia vaikenemaan seurakunnassa, antamaan muille rauhan kuunnella jos ei itse pystynyt keskittymään, ja kysymään sitten miehiltään kotona mitä seurakunnassa oli opetettu. Kyseessä ei siis ole kielto sille, että naisella ei olisi lupaa avata suutaan seurakunnassa tai esittää omia mielipiteitään. Mutta tietenkin, kun lauseet irroitetaan kontekstistaan ja niiden kirjaimellinen merkitys halutaan toteuttaa fundamentalistisesti, ei hyvää seuraa.

  onigumo wrote:

  Koraanin mukaan oli itsemurhan motiivit tai olosuhteet mitkä tahansa niin tekijä joutuu suoraan helvettiin. Eivätkö terroristi tunne pyhää kirjaansa vai onko heidät niin aivopesty? —
  —-Hyväksyn esimerkiksi evankeliumi-luterilaisuuden ja en näe siinä kauheasti pahaa ellei lasketa arvoja, jotka eivät salli välttämättä kaikkea. Esim ennen naisppeus.

  Terroristit ovatkin osa ääriliikettä, ja on tyhmää leimata kaikki muslimit ja koko islam tämän vähemmistön takia. Kyseessä on todella fundamentalistinen suuntaus, jos siinä turvaudutaan terroritekoihin jotta saavutettaisiin uskonnon mukaisia tavotteita ja jos teko ylipäätään oikeutetaan uskonnolla. Luultavasti ongelma on juuri siinä, että terroristit kuvittelevat tuntevansa pyhän kirjansa vähän liiankin hyvin.

  Termi on "evankelis-luterilaisuus", ei "evankeliumi-luterilaisuus" 😆

  #42328
  Kitekat
  Member

  pikku-oRkki: Aaa… mul ei ollu aavistustakaa, et se lause pohjautuis tommosee juttuun… 😐 (taisin kirjottaa ihan päin mäntyä koko sanan)

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 147 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.