Elitismi ja ikärasismi

Home Forums Sekalaista Muut Elitismi ja ikärasismi

 • This topic has 19 voices and 21 replies.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 22 total)
 • Author
  Posts
 • #51761
  äly.kk.ö.
  Member

  Moi. Päätin tulla tänne ränttäämään yhdestä aiheesta, joka minua kovasti potuttaa. Kyseessä on, kuten otsikosta huomaa, elitismi ja ikärasismi. Liian monta kertaa olen lukenut netissä viestejä, joissa sanotaan suurin piirtein näin: "voi PUMPELI kun sitä narutoo piti alkaa tulla suomeks, nyt kaikki 10-vuotiaat wnb-otakut ja ekan vuoden ihQ-japanifaniernut alkaa lukee narutoo ja ihkuttaa sasukee". EI NÄIN. Okei, tiedän, että on olemassa niitäkin, jotka lukevat mangaa vain, koska se on nyt muotia, mutta hei, jokainenhan on joskus harrastuksensa aloittanut. So what, jos on harrastanut mangaa vasta alle vuoden, se ei tee henkilöstä heti "ihQ-japanifaniernua", eivätkä kaikki 10-vuotiaatkaan ole sellaisia. Ehkä suurin osa on, mutta tunnen kyllä sellaisiakin 10-vuotiaita, jotka ottavat harrastuksensa vakavasti ja lukevat muutakin kuin vain Tokyo Mew Mewiä tai Narutoa.

  Joten älkää niin hätäisesti lyökö kenenkään otsaan "wnb-otakun" leimaa vain, koska tämä esim. lukee suomenkielistä Narutoa. Itsekin luen sitä, mutta vain, koska se on halvempaa, ja haluan tukea suomalaisia kustantajia, jotta tänne Pohjolan perukoille rantautuisi lisää laatumangaa. Te, jotka niin hanakasti solvaatte juuri harrastuksensa aloittaneita, kenties pelkästään suomennettua mangaa lukevia henkilöitä, menkää itseenne. Itsekin olette joskus olleet aloittelijoita. Tässä vielä teille hauskahko kaavio ihmeteltäväksi: http://www.sutku.com/2008/03/28/harrastajatyypitys/

  Discuss.

  #51797
  Kyoka8
  Member

  Minuakin ärsyttää tämä ilmiö. Pakkohan tosiaan jokaisen on jossain vaiheessa ollut I-vuoden mangafani. Minusta on hauskaa, että manganluku jne. on nykyään tosi suosittua, eikä kyse ole mistään underground jutusta. Luulen, että sellaiset ihmiset, jotka eivät ole olleet lasten kanssa tekemisissä (nooh, lasken itsenikin vielä lapseksi) sortuvat helpoiten ikärasismiin/elitismiin. Voin sanoa, että olen kuullut jopa 8-vuotiaan suusta todella viisasta puhetta, joka on tehnyt minuun suuren vaikutuksen.

  Luen suomeksi mangaa, koska kivahan sitä on äidinkielellään lukea, kun sitä ymmärtää sataprosenttisesti. Ja mitä Narutoon tulee, niin Sasuke on myös minun lempihahmoni, enkä koe siinä olevan mitään pahaa ; ) Makuasioista ei voi kiistellä, nee?

  Raakuuksista olen sitä mieltä ,että kenties monia lapsi kiinnostaa ne, koska kun he lukevat jotain hurmetta, niin he kokevat olevansa jotenkin aikuismaisempia, ja kehittyneempiä. Voi olla myös niin, että kun kyse on sarjakuvasta, niin raakuudet eivät osaa pelottaa. Mutta kyllä niitä ikärajoja jossain määrin pitäisi noudattaa, heh.

  En voi kuitenkaan viimekädessä väittää olevani täysin synnitön elitismin suhteen. Mangaharrastuksessa en sitä niinkään tunne, vaan muissa asioissa. Ja vaikka tuntisinkin ylemmyyden tunnetta, niin yleensä yritän pitää sen kaltaiset asiat pääni sisällä.

  #51822
  Candy Kitty
  Member

  Muotijuttu, enpä nyt tiedä. Täällä ei ainakaan. Joo, kaupasta saa ja kuka vaan mutta silti. Oon vähän näitä nuorempia ja pidän asiaa vähän syrjässä, en hehkuta koulussa. Ne jotka ovat näitä "aitoja mangafaneja" rupeevat just tätä ihkumarkettimangafaneja. Vanhemmat tyypit, meinaan. Eikä kavereista ja muista tuntemista tyypeistä kovin moni mnagaa lue ja sitä paljon väheksytään ja haukutaankin.
  Joo en ole käynyt kertaakaan fantasiapeleissä ja ostan suomeksi mangaa ihan tuolta kaupasta. Suomeksi luen kun sitä parhaiten osaan ja ylpeä olen että näin vaikeaa kieltä osaan 😀 Ja 14-vuotta( tai 13, vielä ootan 2 kuukautta), lukenut mangaa vasta pari kolme vuotta, aloitin vasta kun se oli suosittua. Tosin monet jotka lukivat sitä muotijuttuna ja me jotka oikeesti siitä tykättiin niin jäätiin. Nyt jo 140 mangaa, ja paljon enmmän lukenut. Joskus on alotettava. Ei sen iän pitäis vaikuttaa, jos joku alottaa 16 vuotiaanaja joku on 13 ja lukenut vaikka 5 vuotta niin jälkimmäistä halveksutaan vain koska se on nuorempi.
  En luokittele ketään mangaharrastajaa, mikäli siitä on oikeesti kiinnostunut. Ja toivon ettei minua luokitella tähän ihqtyypitykseen, manga-kamuistani viimeisenä aloitin ja nyt tiedän silti yhtä paljon tai enemmän kuin hekin. Ei se ikä siinä vaikuta tai harrastamisen aikamäärä. Vaan se kuinka paljon siihen jaksaa paneutua.

  Ja asian vierestä taas kerran. Ihan tiivistettynä: Ei luokittelua minulle kiitos ja mangaa suomeksi tähän käteen. Sen kun huolehditaan omista asioista, ei meille muiden harrastuneisuudet kuulu.

  Tai jotain.

  #51880
  Taiga
  Member

  Ikärasismia ei muuten ole olemassa. Rasismi tarkoittaa rotusortoa eikä kukaan ole niin hullu, että väittäisi tiettyä ikäryhmää roduksi. Ikärasismi-termiä toki käytetään, mutta kannattaa hei ihan oikeasti olla tietoinen sanojen merkityksestä ennen kuin lähtee niitä käyttämään. Googlaan sen teille.

  Minua ärsyttää huomattavasti enemmän se, että omaa harrastusikäänsä ja ostoksiaan pitää korostaa (edellinen viesti esimerkiksi). Okei, olet harrastanut kaksi vuotta ja omistat 45 mangapokkaria, joista 23 on suomeksi, 1 japaniksi ja loput englanniksi. Mitä se minua liikuttaa? Ei se tee sinusta sen parempaa harrastajaa kuin siitä, joka on harrastanut kahdeksan vuotta ja omistaa neljä pokkaria mangaa tai siitä, joka on harrastanut vuoden ja omistaa nyt 400 pokkaria mangaa. Se on kiinni vain varallisuudesta ja omasta kiinnostuksesta.
  Jos kirjoitat foorumeille idioottimaisia viestejä ja käyttäydyt luonnossa kuin idiootti, se vaikuttaa mielipiteisiini (olet siis idiootti). Ei harrastajaikäsi tai se, miten paljon paperia olet kerännyt hyllyihisi. Mutta hei, päteminen kuuluu tiettyyn ikään ja kyllä siitä kasvaa yli tai oppii ainakin hillitsemään itseään!

  Me kaikki olemme ihqutyyppejä ja wannabeitä. Onko sen myöntäminen niin vaikeaa ja pitääkö siitä ottaa niin paljon stressiä? Harrastat asiaa, josta pidät ja sillä hyvä. Näenkö ongelman? En, koska sellainen on vain ja ainoastaan jokaisen omassa mielessä.

  #51922
  Kuroii
  Member

  Niin ja muuten aiheenaloittaja, onko siinä jotain pahaa että lukee narutoa tai tokyo mew mew:iä? 😐

  #51925
  Devilman
  Member

  Yuppie-Chan wrote:

  Niin ja muuten aiheenaloittaja, onko siinä jotain pahaa että lukee narutoa tai tokyo mew mew:iä? 😐

  Eihän hän sitä nyt varmaankaan tarkoittanut, vaan viittasi vain siihen viimekeväiseen "tosi-Narutofanien" aiheuttamaan naurettavaan kalabaliikkiin, jonka varmaan kaikki muistamme. Kyllä sitä kaikki saavat lukea mitä haluavat.

  #51926
  Tiger Claw
  Member

  Yuppie-Chan wrote:

  Niin ja muuten aiheenaloittaja, onko siinä jotain pahaa että lukee narutoa tai tokyo mew mew:iä? 😐

  En ole tämän ketjun aloittaja, mutta teki mieli vastata. Anteeksi. *köh*

  Ei noissa sarjoissa mitään vikaa ole, mutta nämä sarjat ovat vain niin suosittuja (eivätkä myöskään sieltä omaperäisemmästä päästä). Tyypit jotka valittavat "wannabe-otakuista" usein väittävät, että nämä "wannabe-otakut" seuraavat vain suosittuja ja tunnettuja sarjoja (= esim. juuri nämä Tokyo Mew Mew ja Naruto), koska muutkin tekevät niin. Tämän tarkoituksena taas on selvästi pönkittää omaa egoa. Tahdotaan osoittaa muille, että nämä "wannabe-otakut" vain harrastavat massan mukana ja ovat sen takia alempiarvoisia kuin "oikeat otakut" eli nämä valittajat.

  #51965
  manga ai
  Participant

  Joo, onhan toi ihan totta että jokainen on sen joskus alottanu.Ite oon mangaa lukenu noooinn ööö… 2 vuotta.
  Mua ei kai oo koskaan mollattu siittä et oon alottelia, mutta on mulle sanottu et naruto on suomeks ihan surkee ym. mut en mä sille voi mitään et kielipää on ihan surkee, eli on pakko lukee suomeks.

  #52060
  Karasu
  Member

  manga ai wrote:

  mut en mä sille voi mitään et kielipää on ihan surkee, eli on pakko lukee suomeks.

  Mulla on ihan sama "ongelma" 😯

  #52409
  Ni-chan
  Member

  Kyllähän se suuressa osassa Suomea on niin, että manga on muoti-ilmiö ja jotkut sitä lukevat vain sen takia.

  Ei täällä.

  Ikärasismi hiiteen täällä peräkylässä. Kaikki jotka haluaa lukea mangaa/kattoa anime, saa sitä ihan rauhassa tehdä. Nuorin tuntemani manga/animeihminen on oma 8-vuotias pikkusiskoni, joka katsoo Fruits Basketia ja lukee Tokyo Mew Mewiä 😐

  #52472
  Rosegirl
  Member

  Kyllä jokainen saa lukea mangaa/katsoa animea jos siitä tykkää, ikään katsomatta. Siskonikin on vasta 6v. ja oikea japanifani. =)

  #52976

  Itse aloitin vasta kun manga ja anime tulivat muotiin yksinkertaisesti siksi, etten aiemmin tienyt mitään. Se kaavio kyllä pitää paikkansa -monessa muussakin asiassa 😆
  On kyllä inhottavaa, kun ruvetaan syrjimään jonkin sellaisen takia, jolle henkilö ei itse voi mitään ja joka ei aiheuta edes harmia, saatika vaaraa, muille.
  Entä sitten, jos on wannabe-otakuja? Eikös se ole "oikeille" otakuille vain hyväksi? Kun nämä ostavat mangaa ja animea, niitä myös tuodaan markkinoille.

  #56994
  Valkoinenhai
  Member

  Juu tähän iän eiheuttamiin ennakkoluuloihin kyllä törmää todella helposti, jos yhtään pyörii foorumeilla ja tutustuu ihmisiin, jotka ovat olleet hieman pitempään japanilaisessa hengessä mukana.

  Täytyy myöntää, että osittain lukeuduin näihin elitisteihin, jotka katsovat surku-huvittuneina näitä alle kolmetoista vuotiaita otakuja, jotka kertovat olevansa niin syvällisesti kiinnostuneita japanilaisesta kulttuurista, vaikka tosiasiassa lukevat vain sitä yhtä/kahta sarjaa ja pukeutuvat suloisiin lolita-asusteisiin.

  On vaikea sanoa, mistä tämä kaikki on lähtenyt liikkeelle. Voidaan ruveta miettimään sitä, miksi jo täysi-ikäiset anime-elitistit ovat niin vihamielisia uuden sukupolven otakuja kohtaan. Ehkäpä he pitävät sitä jonkinlaisena vallankaappauksena? Tai että he ajattelevat siten, ettei monta rivi mangapokkareita ja yli-ampuva ihQuttaminen kuulu japani-harrastukseen. Se on heidän oma, ahdasmielinen mielipiteensä. Valta ja arvovalta halutaan säilyttää.

  Osasyynä on myös sellainen huvittava lapsenmielisyys ja materia. Tosiaan, kertooko se mangan tai animen määrä otakumaisuuttaan? Entä onko se niin tärkeää olla otaku? Onko tärkeää olla kaikkitietävä elitisti?

  Tosiasia on, että anime/manga/cosplay/musiikki on kaiken ikäisten ihmisten harrastus. Kritiikkiä heitetään toki ikäryhmästä toiseen ja se on jätettävä omaan arvoonsa. Kyllä ne elitstitkin vielä rauhoituu. 😎

  #57013
  Saejima
  Member

  Kaikenlaisia käyttäjiä on ja ikäsiä kanssa.

  Mun mielestä pitäis pelata sellasta "joukkuepeliä", että vanhemmat ja kokeneemmat käyttäjät ottais nuorempia siipiensä alle ja aina auttais ja opettais nuorta jos sitä tarvii.

  Meillä vanhemmilla harrastajilla on se vastuu miten nuoria opetamme kun joku päivä ne on meidän ikäisiä ja sillon heidän on opetettava omia nuoriaan jne, jne…

  Monesti monilla hermo menee nuorien kanssa heti yhden huonon kommentit perusteella (Myönnän itsekkin). Jos niiltä odotetaan täydellisyyttä jo heti näin varhain voi kyllä olla liian suuret paineet. Alku aikana kuuluukin tehdä virheitä ja oppia niistä.

  Eri asia on oppiiko niistä ja kasvaa. Kärsivällisyyttä vaan niin hyvä tulee, mutta myös järkeä voi käyttää kysymyksissä.

  #57047
  Mikila
  Participant

  Minun muistaakseni täällä oli kerra topic, jonka nimi oli ei narutoa Suomeen. Ja syyksi topicin aloittaja oli laittanut juuri sen, että jotkut 10.v. kakarat (mukamas) alkais lukee sitä ja ihkuttaa Sasukea joka paikas. Siel luki kans jotenki näi: "Tekis mieli sanoo niil kakaroil et älkää sitä Sasukee ihkuttako. Ette tiedä, millane siit viel tulee." Tietenkään ne ei tiedä, jos suomijulkaisui vaan seuraa. Olen melko varma, että vähintään jokatoinen mangafani on "ihkuttanut" jotai hahmoa ja jälkeenpäin huomannu, et se on täys p****. (Enkä minä nyt mollaa niitä, jotka pitävät Sasukesta. Silloin kun aloin narutoa seuraamaan minäkin "ihkutin" Sasukea, vaikka nykyään en sitä hahmoa siedäkkään.)

  Sen tosin ymmärtää, kun joitakin 16.v. mangafaneja (jotka on lukenu erityylisiä sarjoja pari vuotta) alkaa potuttaa kun joku 10.v. mangafani, joka on lukenut vasta vaikka kaks viikkoo pari pokkarii Tmm:ää tai jotai muuta suomijulkasuu tulee ja väittää tietävänsä tosi paljon mangasta. Mutta eihän niitä 10-vuotiaita voi syyttää, sillä he ovat vasta lapsia ja saattavat pitää tietämäänsä määrää hyvin isona (älkää nyt 10-vuotiaat ja sitä nuoremmat suuttuko, tämä oli vain esimekki).

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 22 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.