Re: Uskonnollinen/aatteellinen vakaumuksenne?

Home Forums Sekalaista Muut Uskonnolliset/aatteelliset vakaumukset Re: Uskonnollinen/aatteellinen vakaumuksenne?

#47661
Jaylie
Member

pikku-oRkki wrote:

94Riko wrote:

Luin joskus alkuvuodesta Barack Obaman äidin kirjoitusta, joka kirjoituksen mukaan valitsi eri uskonnoista kaiken minkä halusi, ja "sekoitti" . Pidin paljon siitä ajattelutavasta, mutta toinen juttu voisiko sitten itse tehdä niin.

Musta tolle on useitakin termejä, mutta yks on ainakin uskonnollinen pluralismi, mikä tarkottaa moniarvoisuutta. Eli nimenomaan sellanen ajattelutapa, missä otetaan aineksia ja vaikutteita useasta eri uskonnollisesta suuntauksesta tai uskonnosta.

Mun mielestä toi ajattelutapa on omalla tavallaan ihan viehättävä, mutta toisaalta jotenkin – itsekäs. Tai siis, siinä vähän niin kuin ’luodaan oma uskonto’; kaavitaan kermat päältä/parhaat palat ja ympätään ne yhteen. Itsestäni ainakin tuntuisi ristiriitaiselta ajatella, että kaikki uskonnot ovat oikeassa. Ei se mielestäni onnistu, koska on monia opillisia eroja, jotka ovat ristiriidassa keskenään ja siten toisensa poissulkevia. Mutta jos ihminen itse kokee rauhaa itse laatimassaan uskonnossa, niin ei kai siinä mitään. En vaan ymmärrä, miten sen voi kokea luotettavana ja vakaana, jos ainoa pohja, mille perustaa, on oma mieli ja mielenmukaisuus.

Nii ja eikö oikeestaan kävis termi synkretismikin toisaalta joka viittais sitten taas enemmän uskontojen oppiin eli esim. kristinuskoon liitettäis vaikka buddhalaisuuden ajatus sielunvaelluksesta.