Ammattikoulu vai lukio?

Home Forums Sekalaista Muut Ammattikoulu vai lukio?

 • This topic has 46 voices and 68 replies.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 69 total)
 • Author
  Posts
 • #94116
  Lisko
  Member

  Siis ammattikoulu vai lukio ? Kumpaan olette menossa tai kumman kävitte. Jos ammattikoulu minne alalle, tai jos lukio niin mihin ? Ja yleistä keskustelua "paremmuudesta" ja muusta sellaisesta.

  Itse olen vahvasti menossa ammattikouluun. Miksi ? Koska minulla alkaa olla jo vaikeata lukea kokeisiin, ei ole siunattu lukupäällä, tai saati sitten lukiossa jossa alkaa taso nousta –> kyllä, menen aika lailla sieltä missä aita on matalin. Ja seppä alalle vielä olen menossa. Onhan tässä aikaa mietiskellä… Mutta sitten tulee kysymys, metalli vai puu, ja se on kinkkinen. On kumpikin valinnaisena niin eiköhän loppu kasin ja ysin aikana saa vaakaa jommalle kummalle kallistumaan =D

  Molemmat siskoni käynyt lukion ja äiti koittaa kovasti saamaan minutkin sinne… Minulla EI OLE mitään lukiota vastaan vaan olen jotenkin selvästi ammattikouluun menossa. Toki mieleni saattaa muuttua, mutta tuskin…

  Itseäni hirvittää kovasti sellainen että lukio haukkuu ammattikoulun ja toisin päin. Ja ammattikoulussa alojen välinen kisailu. Siskon poikaystävä (käynyt ammattikoulun, levyseppä) ja veljeni (käy ammattikoulua, sähkö) haukkavat koko ajan toisten aloja. Sitä on sitten kiva kuunnella…

  Tästä "Vs." meiningistä on myös kappale jossa toiset haukkuu toisiaan. Ei sillä että minua kiinnostaa kappale, mutta joku saattaa kokea kappaleen kiinnostavana. Amis Vs. Lukio Onhan siinä jotain faktoja mutta aika lailla ihan päätöntä settiä…
  ///Kappaleessa kovaa kieltä paikoitellen, varoitin ainakin, vaikka jälkikäteen xD

  ————————

  Teidän vuoronne =D

  #94120
  !plue!
  Member

  No mää aijon mennä ammattikouluun. Vaikka pärjään koulussa hyvin, et taida vain jaksaa sinänsä mennä lukioon. Tuntuu niin turhalta mennä lukioon. Ei mun varmaan tarvii mennä. Vaikka keskiarvo oli jotain 8.4. Mutta saatanhan mä mennäkin sinne, jos mieli muuttuu. Mähän oonkin vasta seiskalla niin turha vielä sitä hätäillä.

  Ja siitä alasta. Mä aijon mennä semmoseen kouluun jossa opiskellaan joksikin leipuriks tai sellaseks. On tosi kiwwaa leipoo mutta en kyllä tiiä oonko hyvä siinä. Mutta se ala kiinnostaa mua. Se on meilkein ihan sama onko mulla mikä tahansa ala. Kunhan en oo tyhjäntoimittaja XD

  #94122
  Dents
  Participant

  Ammattikoulu vai lukio….voisiko joku antaa tietoa näistä, niin sitten voin päättää.

  #94126
  Monninen
  Member

  Mä aion ehdottomasti mennä lukioon. Miks? Koska mä haluan hyvän koulutuksen ja silleen. Enkä myöskään tiedä mitä haluisin tehdä.
  Mutta sen mä tiiän, että mä meen johonkin semmoseen työhön, missä on pitänyt käydä lukio ja silleen.
  Mä meen varmaan ihan tähän meidän kaupungin lukioon. Ja mä oon ollu varmaan jostain 4. luokasta asti ihan varma että mä meen lukioon, joten mä oon myös asennoitunut siihen, että mä myös meen sinne >8DDD
  Ja mun arvosanat riittää sinne ihan hyvin. Nostan mun bilsan takasin 9:iin nii keskiarvo on suunnilleen 9. 8D
  Ja nyt meni jaaritteluks XD

  #94128
  Lisko
  Member

  Yleisesti, yläasteen jälkeen tuleva koulu. Yksittäin Wikistä

  Ammattioppilaitos (arkikielessä ammattikoulu tai amis), on toisen asteen oppilaitos, joka tarjoaa ammatillista peruskoulutusta. Opinnot ovat laajuudeltaan kolmivuotisia ja johtavat ammatilliseen perustutkintoon. Tutkinnon suorittanut on hakukelpoinen ammattikorkeakouluihin sekä yliopistoihin joillekin opintolinjoille, joskin suurin osa tutkinnon suorittajista siirtyy työmarkkinoille tai toiselle ammattikoulun linjalle.

  Osassa ammattikouluista voi suorittaa perustutkinnon yhteydessä myös ylioppilastutkinnon ns. kaksoistutkintona, jolloin opiskelu kestää yleensä neljä vuotta. Tällöin osa opinnoista korvataan lukion oppimäärään sisältyvillä pakollisilla kursseilla.

  Ammattikoulussa opiskeluun kuuluu sekä teoriaa että käytäntöä. Teoreettiset opinnot jaottuvat pitkin opiskeluaikaa ja ne painottuvat alalle olennaisiin tietoihin. Esimerkiksi kielissä opiskellaan oman alan sanastoa. Kolmen vuoden opiskeluaikaan sisältyy noin viisi kuukautta työssäoppimista alaan liittyvissä työtehtävissä.

  ————-

  Lukio on Suomessa toisen asteen oppilaitos, jonne on mahdollista pyrkiä suoritettuaan oppivelvollisuuden. Lukiokoulutuksessa on mahdollista osallistua ylioppilastutkintoon ja siten lukiosta valmistutaan ylioppilaaksi. Lukio antaa valmiudet jatkaa opintoja korkea-asteella (yliopistot ja ammattikorkeakoulut) ja lukion oppimäärään perustuvissa ammatillisissa erikoisoppilaitoksissa.

  ———

  Ammattikoulusta lötyi hirveästi mutta lukiosta taas… Mutta auttoiko yhtään Dents ?

  #94129
  shiRO
  Member

  Ihan kannattaa eri vaihtoehtoja harkitsevien miettiä aikaisempaa koulumenestystään. Jos koulunkäynti sujuu, niin lukiohan on oiva vaihtoehto jatko-opinnoille. Toisaalta jos sattuu olemaan niin onnekas, että oma ala on alkanut jo hahmottua peruskoulussa, niin ammattikoulu kannattaa silloin tietenkin valita. Kaksoistutkinto, eli sekä ammatti- että lukio-opintojen suorittaminen, on myös tässä tilanteessa vaihtoehto, jota kannattaa harkita vakavasti. Kannattaa muistaa, että lukio-opinnot eivät ikinä anna valmiutta työelämään, vaan jatkokouluttautuminen on melkeinpä välttämätöntä.

  Jos koulunkäynti ei kiinnosta ja suju, niin lukiota ei kannata harkita. Työtaakka ei todellakaan helpota siellä, ja kolmea vuotta ei kannata opiskella vain saadakseen huonot arvosanat ylioppilaskirjoituksista. Jos jokin ala kiinnostaa, niin kuten aiemmin sanoin, ammattikoulu on selvä valinta. Jos alaa ei taas ole ja lukio ei houkuttele, niin opinto-ohjaaja auttaa varmasti mielellään tässä, siihen kun kerran on palkattukin.

  Välivuotta ei kannata edes harkita. Tuskin ketään innostaa vuoden tauon jälkeen palata opiskelemaan, ja se taas on hyvin vahingollista tulevaisuuden kannalta. Kolmas vaihtoehto ammattikoulun ja lukion rinnalla on sitten työssäoppiminen, joka on varmasti joillain aloilla ihan varteenotettava vaihtoehto. Se ei kuitenkaan ole niin monipuolista kuin opiskelu, joten kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja pitkään ennen kuin tällaiseen päätyy.

  #94130
  Lisko
  Member

  !plue! wrote:

  Ja siitä alasta. Mä aijon mennä semmoseen kouluun jossa opiskellaan joksikin leipuriks tai sellaseks.

  Veljen koulussa on kokki ala (en ole kysellyt että onko lepominen ja ruuanlaitto erikseen, ja tietääkö se edes…) niin niillä on siellä tosi hyvät ruuat kun ne tulee sieltä kokki alalta =D

  #94132
  Dents
  Participant

  En ole kyllä varma. Katson sitten ysillä, mutta tässä tilanteessa harkitsisin ammattikoulua.

  #94134
  Lisko
  Member

  Dents wrote:

  Katson sitten ysillä

  Opossa aletaan jauhamaan aiheesta kasilla, saa apua eikä täydy itse kaikkea tutkia =D

  #94137
  Dents
  Participant

  Jaa. No se onkin mukavaa, kiitoksia Lisko =D

  #94140
  an&ri
  Member

  Lisko wrote:

  Yleisesti, yläasteen jälkeen tuleva koulu. Yksittäin Wikistä

  Ammattioppilaitos (arkikielessä ammattikoulu tai amis)……………..

  …………………….Ammattikoulusta lötyi hirveästi mutta lukiosta taas… Mutta auttoiko yhtään Dents ?

  Lyhyesti ja ytimekkäästi tuo sanotaan niin, että amiskasta opiskellaan ammattiin ja lukiossa sivistytään ja syvennetään opittuja asioita tulevia opintoja varten.

  Itse olen menossa lukioon. Ei ole mitään semmoista ammattia mihin haluaisin ja johon voisi opiskella amiskassa. Meinaan opiskella fyysikoksi/lääkäriksi/opettajaksi (tai luultavasti kaikiksi noiksi), ja niihin tarvitsee aika paljon tietoa ja osaamista.
  Lukiovaihtoehtoja on kaksi. Toinen on tosi moderni (olikohan joku Suomen tai jopa Euroopan (vaikea kyllä uskoa, tosin en ole ollut sisällä siellä) modernein), siellä on saunatkin ja kaikkea muuta hienoa, tasokasta opetusta ja silleen. Toinen taas vanhanaikainen ja komea rakennus, olikohan viimevuonna lehdessä että joku Suomen 3. parhain lukio. Keskiarvo sinne vaihtelee 9.jotain-7.jotain vuosittain. Siellä on kaikkea muutakin hienoa.
  Valinta on (yllättäen) vaikea.

  #94147
  Miru-Chan
  Member

  Olen nyt lukiossa toista vuotta, ja juuri kun tuntuu että rytmi alkaa sujua(koeviikkoihin luku yms) pitääkin jo alkaa miettiä minne lukion jälkeen. Onneksi pystyy valitsemaan OPOn kurssin, tulee asiat edes vähän selkeämmiksi. Ammattia en vielä tiedä, mutta suuntaudun luultavasti taide alalle tai luonnontieteeseen, kerta taide ja biologia/maantiede kiinnostavat tällä hetkellä eniten. Niin, olen mie jonkun verran täällä lukiossa sivistynyt ja numerot ovat olleet aika hyviä verrattuna siihen että yläasteella luin kokeisiin tyyliin pelkän puolituntisen ruokavälkän ajan.

  #94154
  Kyoka8
  Member

  Lukioon olen menossa, ja se on ollut selvää varmaan ala-asteelta lähtien. Olen hyvä koulussa, ja on mahdollisuudet päästä suht. moneen paikkaan. En myöskään keksi yhtään, että mitä haluaisin tehdä. Vanhempani varmasti kyllä oudoksuisivat, jos yhtäkkiä haluaisinkin amikseen. Ei sillä, että minulla mitään amiksia vastaan olisi, mutta tuntuu oudolta, jos joku tietää jo yläasteen jälkeen, että haluaa vaikka ryhtyä esim. putkimieheksi 😉

  Tampereelle aion lukioon. Monia vaihtoehtoja löytyy, mutten vielä ole ihan varma. Tykissä (Tampereen Yhteiskoulun lukio) ja Rellussa (Tampereen lyseon lukio) on jo tullut käytyä tutustumassa. Ensimmäiseen ei keskiarvo ihan kyllä riitä, ja jälkimmäinen ei tuntunut minun paikaltani. Tammerkosken lukio ja Klassillinen lukio vaikuttavat lupaavilta ainakin tällä hetkellä.

  Tuo yhteishaku lähestyy koko ajan, ja olen oikeastaan todella huolissani sen suhteen. Opossa puhutaan ties mistä välitodistuksista ja pääsykokeista, ja kaikki tuntuu todella monimutkaiselta ja sekavalta..

  #94181
  Blackbeard
  Participant

  Tähän piti jo eilen illalla vastata, mutta…

  Eli itse päädyin lukioon. En todellakaan osannut päättää suoraan ammattia peruskoulun jälkeen, ja lukio avaa muutenkin vielä lisää mahdollisuuksia. Lisäksi olen varsin tiedonjanoinen, joten lukio tuntui luonnolliselta ratkaisulta. Peruskoulun päättötodistus oli sen verran hyvä, että sain periaatteessa päättää mihin kouluun menen. Päädyin sitten ilmaisutaito painotteiseen laitokseen. Ihan tyytyväinen olen, jostain muusta koulusta olisin ehkä valmistunut paremmin arvosanoin, mutta valintani rento ilmapiiri ja ei niin tarkka kuri miellyttivät. Tosin se kuri oli aika opettajakohtaista. Vaikka se hemmetin ’taiteilijailmapiiri’ välillä ärsyttikin.

  @Kyoka8; Eikos Klasussa ja Tykissä ole aikalailla yhtä korkea keskiarvo vaatimus? Ja tykkiin muuten saa käsittääkseni ihan hyvin lisäpisteitä jos on harrastustoiminnasta kasallinen suosituksia. Kavereni jakoituivat aikalailla Tammerkosken ja Sampon välille. Sammosta ei heillä tainnut olla oikeastaan mitään huonoa sanottavaa, enkä Tammerkoskestakaan muista oikeastaan muita ongelmia kuin melko vähäisen osallistuja määrän fysiikan lukemisessa.

  #94187
  Nanakin
  Member

  Ite oon menossa lukioon, eli varmaan Sampoon. Pitää vähän petrata numeroita, mutta kyllä se onnistuu kun vähän panostaa. Ellei keskiarvoraja sitten pongahda kattoon just tänä vuonna. Ei mulla oikeestaan muita vaihtoehtoja ole, ei jaksa muut innostaa. Eli Sampoon siis, jos vaan keskiarvo riittää, ja kai se nyt riittää. Jos näyttää muutaman kuukauden päästä siltä ettei riitäkään, niin ehkä sitten harkitsen vaihtoehtoja uudestaan.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 69 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.