Kustantajat tuhoavat nettilukemisen

Home Forums Manga Suosikkiäänestykset ja kyselyt Kustantajat tuhoavat nettilukemisen

 • This topic has 21 voices and 44 replies.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 45 total)
 • Author
  Posts
 • #109422
  Jugger
  Member

  Eli kaikki viz ja japanilaiset kustantaja ovat alkaneet poistaan näitä sivuja jotka julkaisee netissä mangaa. Onemanga on ilmeisesti lopettamass näitten uhkailujen takia. Ihmettelen tätä tohua ilman netti en omistaisi yhtään manga enkä varsinkaan yhtään enlannin kielistä kun ei oo mitään missä voi koe lukee ei sitä rahaa viitti heittää hukkaan sais saada nämä kustanjajat saada nokilleen että tajuisivat sen että internetin ansiosta jotku jopa ostavat mangaa. Ite ostan parhaat jos on saatavilla mut nää vissiin tajua sitä.

  #109424
  Dents
  Participant

  Niinpä. Eikö siis nää hiivatin kustantajat tajua, että ilman näitä nettisivustoja en olisi KOSKAAN aikonut ostaa Hunter X Hunteria tai Bakumania? Sehän vain kasvattaa suosiota ennestään, kun voi lueskella vähän netistä. Enkä edes itse lue paljoa, ja sitä paitsi minä "korvaan" sen ostamalla ne kirjat. Sama asia, jos tuhoaisivat kirjastot.

  #109428
  Lisko
  Member

  Siinä mielessä ikävä juttu että on tullut useille tavaksi tutustua sarjoihin netin kautta. Tietysti on niitäkin urpoja jotka eivät viitsi ollenkaan tukea kustantajia vaan lukee kaiken netissä. Mutta itse osasinkin odotella tälläistä joten olen koettanut erilaisia lähestymis tapoja sarjoihin tutustumiseen. Toisten suosittelut ja asian osaavat arvostelut ovat toimineet ainakin minulla hyvin. Eikä se minua haittaa vaikka nyt en voisikaan lukea One Piecen, Naruton ja Bleachin uusimpia lukuja viikottain. Nettistä luvun voisi lopettaakin jos varmimat epä-viruspesät lopetetaan ja vaikeutuu lukeminen.

  #109430
  Southpaw
  Participant

  Ei pahalla, mutta eiköhän tämä mene jo ylireagoinnin puolelle. Vaikka OM nyt kaatuukin niin netistä tulee melko varmasti löytymään sivuja, joilta käännöksiä löytyy ja ainakin itselleni pomppaa OM:n sivuille mentäessä teksti, jossa kerrotaan tästä lopettamisesta ja jossa selitetään että ylläpito yrittää keksiä mahdollisesti jonkun ratkaisun tilanteeseen. Jos ylläpito käyttäytyy fiksusti ja asiallisesti ja neuvottelee kustantajien kanssa, niin en pitäisi mahdottomana sitä, että kustantajat voisi suostua vaikkapa sellaiseen vaihtoehtoon, että joka sarjasta julkaistaisiin netissä vaikkapa vain ekan (tai mahdollisesti tokankin) pokkarin chapterit koelukemiseksi, jotta voi tutustua sarjaan. Toisekseen, niitä fanikäännöksiä tulee melko varmasti löytymään vaikka nuo suurimmat sivut nyt pistetäänkin alas, joten turha nostaa tällaista haloota tästä.

  Ihan ymmärrettävää se minusta ainakin on, että kustantajat (eikä kenties sarjojen tekijätkään) halua julkaista sarjaa netissä ilmaiseksi, ainakaan kokonaan. Eihän normaali kirjojakaan netissä julkaista ilmaiseksi vaa jos joku normikirja nettiin ilmestyy sen saa koneelle tai muuhun laitteeseen ladattua e-kirjana maksua vastaan. Eri asia sitten tekijänoikeuksien umpeuduttua. Ainakin Suomessa tekijänoikeus on muistaakseni voimassa kirjojen kohdalla vielä 50-70 vuotta (en muista tarkkaa vuosimäärää) tekijän kuolemasta ja sen jälkeen se on vapaasti käytettävissä ja sen voi ilman mitään lupia pistää vaikka sähköisenä Projekti Lönnrotin sivuille ladattavaksi e-kirjaksi, jos niin haluaa.

  #109431
  Tamori-san
  Participant

  Eipä liene mikään ihme, että tohon toimeen ovat ryhtyneet. Ei tarvitse kuin katsoa viime vuosien mangan kokonais myyntilukuja niin se selittää jo kaiken. Laskussa ja pahasti…

  Osa syy kanssa miksi porukat lukee netissä mangaa (ainakin itsellä) on kun ei sitä sarjaa juuri pysty ostamaan mistään tai se on vain original-kielenä ja Japanista asti pitäisi tilata. Kodansha kun lopetti sarjojensa julkasemisen Tokyopopissa, ei varmaan tulleet sitä ajatelleeksi että pakottavat fanit seuraamaan sarjoja netistä käsin kun kesken sarjojen vaan lopettivat. Onneksi sentään joitain sarjoja on muut kustannusyhtiöt onnistuneet ottamaan siipiensä alle…

  #109437
  Dents
  Participant

  Sain Juggerin viestistä käsityksen, että useampiakin sivuja yritettäisiin "kitkeä" mutta voinhan erehtyä, kuten aina.

  Juu, ehkä ollaan vähän yli-reagoitu, mutta hiukan kismittää. Tosin, en edes lue paljoa, ja Bakumania näköjään saa fantsusta, tosin varmaan vain maksamalla timanttisia mansikoita…. Toivottavasti joku ratkasu tähän keksitään.

  No, yritän tässä vielä saalistaa joitain sarjoja ja sitten hankkia niitä fantsusta.

  #109438
  deleted
  Participant

  Onhan se nuiden hosti sivujen sulkeminen vähän harmillista, mutta kun ne itse fanikääntäjät tuskin lopettavat hommaansa en ole [vielä] huolissani.

  Mangahelpersin sulkeminen oli tosin isku vyön alle, sillä jotkut fanikääntäjät etsivät ko. sivulta käännettävien mangojensa raakileet. Kyseisen sivun tuleva maksullinen Open Manga systeemi on toisaalta ihan viisas veto, sivun avautumista odottelenkin mielenkiinnolla.

  #109440
  Laorlan
  Member

  Lisko wrote:

  Siinä mielessä ikävä juttu että on tullut useille tavaksi tutustua sarjoihin netin kautta. Tietysti on niitäkin urpoja jotka eivät viitsi ollenkaan tukea kustantajia vaan lukee kaiken netissä.

  Juuri näin. Henkilöitä, jotka lukevat kaiken mangansa netistä on yksinkertaisesti niin paljon, ettei netissä fanien kääntämät chapterit toimi enää "mainoksena". Näiden henkilöiden syihin lukea netistä en nyt kummemmin takerru, jokaisella on oma pää hartioilla ja sitä toivottavasti käytetään. Joillain kustantajilla oli ainakin joskus omilla nettisivuillaan mainoskappaleita julkaistuista sarjoista esim. 1-2 ensimmäistä chapteria kyseisestä sarjasta, jolloin mahdollinen ostaja saattoi testata kolahtaako kyseinen sarja yhtään. Omasta mielestäni se oli hyvä systeemi, koska itse haluan aina lukea vähintään sen yhden luvun jokaisesta sarjasta, ennen kuin päätän ostanko sen. Ei ole kivaa käyttää rahaa näihin ns. "harhaosumiin", jolloin on ostanut kaupasta sarjakuvan, muttei pidä siitä yhtään. Voihan toki lukea sarjojen arvosteluja netistä, lehdistä yms. mutta kyllä se itse lukeminen on kaikista paras tapa tutustua.

  Olen tänään kierrellyt netissä foorumilta toiselle ja kyllä on huvittanut tapa, jolla ihmiset tämän "uutisen" ovat ottaneet vastaan. Kaikenlaista tunnetta löytyy alkaen angstista ja päättyen tappouhkauksiin. Because, as we know it, manga is serious business.

  #109452
  Southpaw
  Participant

  Vielä näin vinkkinä, että yksi hyväksi havaitsemani keino tutustua uusiin sarjoihin on katsoa ensin niiden animeversiot ja sitten sen perusteella harkit tahtooko lukea sarjaa myös mangana. Toki animeversion tarina voi poiketa mangasta paljonkin, mutta ainakin genre on yleensä sama ja useimmat tärkeimmistä tapahtumista ovat sekä animessa että mangassa. Harvemmin shounen mangan pohjalta tehty anime kuitenkaan on yhtäkkiä shoujoa. Itse olen ainakin tehnyt onnistuneita ostopäätöksiä juurikin katsomalla ensin animen ja sitten tutustumalla mangaversioon.

  Verratkamme nyt esimerkkinä vaikkapa Hopeanuolta. Animeversio on tarinaltaan lyhyempi ja sudet puuttuvat animesta kokonaan, mutta pääjuoni on sama kuin mangassa, joten jos on pitänyt Hopeanuolesta animena, voi melko huolettomasti ostaa sitä myös mangana. Sama juttu vaikkapa myös Narutossa, eli jos pidät Narutosta animena, melko varmasti pidät myös mangasta. Tosin Naruton kohdalla asetelma menee vähän päinvastoin eli animeen on lisätty mm. fillerit ja joitakin muitakin kohtia ihan sen oikean tarinan sekaan. Manga voi siis tuntua niiden puuttuvien kohtien takia jotenkin köyhemmältä, jos on ensin katsonut animeversiota.
  Ja näin sivumennen pakko sanoa, että ne filleritkin kannattaa kyllä katsoa vaikka monet niitä dissaavatkin. Itse ainakin repesin monesti siinä jaksossa jossa Inon piti esittää prinsessaa ja Naruto itse juoksi sillä välin pitkin kattoja, se oikea prinsessa ihan raivona perässään. (Se suuttui Narutolle sen takia, kun Naruto meni… ehm… tyhjentämään virtsarakkonsa sen pihalla olevaan lampeen ja niin Naruto sit lähti edelleen sitä rakkoaan tyhjentäen juoksemaan pitkin kattoja prinsessa perässään, sillä välin kun vale-prinsessana toimiva Ino oli ojentelemassa ihan intona kättään sinne katolta valuviin Naruton nesteisiin sillai "oih, täällä sataa. voi kuinka kaunista~") Pitäkää vaan lapsellisena ala-tyylisen huumorintajuni takia, jos haluatte, mutta koko jakso oli niin läppä etten vaan voinut olla nauramatta. 😆

  #109456
  Jugger
  Member

  Sivuja on useampi kytketty pois kuten mangatoshan joka yritti taistella vastaan mut sitten antautu. No kyllä hätä keinot keksii sivuja löytyy kyllä. Noi netti sivut toimivat samalla hyvänä keinona nähdä mitä kannattaa kääntää englanniksi mikä tosiaan menestyy.

  Onemanga kestää viikko sulkeutua tai jotain mut mangatoshan lopetti päivässä kai ne on sit keksineet jotain. Helpoin tapa on serverin siirto.

  Itteä harmittaa eniten tässä et ne sarjat jotka eivät ole niin suosittuja kärsivät tästä.

  #109461
  Dents
  Participant

  Southpaw: Ihan hyvä konsti, tosin kaikista mangoista ei ole animea. Soul Eaterhan on ihan erilainen ja parempi animena kuin mangana (äänet, tarina, jälki ja musiikki)

  No, kuten sanoin, niin voisihan vaikka tehdä, että perustetaan sivut, jossa saa vaikka sarjojen ekan pokkarin chaput lukea ihan maksutta, mutta sitten pidemmälle menemisestä tulisi vaikka joku maksu per pokkari/chapu. Eikös tämä toimisi?

  #109476
  Karkki
  Member

  Dentsin kanssa olisin samaa mieltä tuosta netistä lukemisesta, eli ekan pokkarin chaput ilmaiseksi, jotta saa hieman lukea, olisiko sarja kiinnostavaa lukemista itse lukijalle, ja siitä edes päin pitäisi maksaa sen lukemisesta netissä.
  Itseäni harmittaa hieman, kun nyt ne kustantajat ovat päättäneet, että netistä ei saisi lukea. En lue kaikkia chapuja, vain ne jotka tuntuvat kiinnostavilta, tosin ostan useasti pokkarin suomenkielisenä, koska enkun kieli on vieläkin hieman hukassa…

  #109478
  Jugger
  Member

  itelle ei riitä se eka kirja osto päätökseen. Yleensä pakko lukee loppuun ja sit ostetaan jos on sen arvosta. Toki on näitä kokeilu ostoja.

  #109500
  Devilman
  Member

  Jugger wrote:

  itelle ei riitä se eka kirja osto päätökseen. Yleensä pakko lukee loppuun ja sit ostetaan jos on sen arvosta. Toki on näitä kokeilu ostoja.

  Niinpä, monesta hyvästä sarjasta ei arvaisi, miten hyviä ne ovat vain ekan kirjan perusteella (esim. One Piece). Ja totta kai taso voi myös laskea reippaasti alun jälkeen (esim. Inuyasha).

  Noh, toivottavasti tämä nyt sitten piristää mangan myyntilukuja edes jonkin verran, että koko touhu kannattaa.

  #109502
  Mikila
  Participant

  Jos One Manga ja kaikki muut mun tietämät sivut lopettaa, niin kyllä rajottuu mun mangan ostokin entisestään huimasti. Niinhän se on, ettei useimmat ihmiset osta mangaa tutustumatta siihen ensin. Ei ne anime lehtien sun muiden arvostelut auta, ainakaan mulla. Pidin One Pieceakin ihan surkeana shonen mättönä, mutta kun vaivauduin netistä pari ekaa lukua lukemaan, niin tykkäsinkin ja ostan nyt uusintapainoksia. Yksinkertaista, eikö?

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 45 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.