Siilikala

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 149 total)
 • Author
  Posts
 • in reply to: One Piece #230106
  Siilikala
  Participant

  Jaaha, on täälläkin taas elämää ilmeisesti. Tulenpa siis tunkemaan tännekin taas vaihteeksi.

  Hauroraa ihmettelin itsekin aluksi hieman, mutta ei se nyt lopulta ole kauhean korviinsärähtävää kun ottaa aiemmatkin suomennokset huomioon (esimerkiksi Vaakku, onko se nyt muka sitten myöskin niin hirveä, mielestäni paljon toimivampi kuin ”alkuperäinen”, jonka oikeasta asusta en edes ole sataprosenttisen varma). Kääntäjän tehtävänä kun ei kaiketi ole kääntää vain sanasta sanaan vaan myös tekstin tunnelma ja muoto, ainakin jos olen asian oikein ymmärtänyt. Jos tuntuu sietämättömältä niin suosittelen lukemaan ruotsinkielistä versiota (kirjastoista löytynee), voisin uskoa että sen jälkeen suomennos ei enää tunnu niin… haastavalta. Ruotsinnos on nimittäin lokalisoinnissa ihan omalla tasollaan…

  Itselläni ei ole mitään valitettavaa, suomennos on kuitenkin loppupeleissä mielestäni todella hyvälaatuinen ja pidän siitä kovasti. Makuasioista ei tosin voi kiistellä mutta itse olen tyytyväinen. Jos se mitään asiasta kertoo niin itse en kyllä ole vielä saanut oikein yhtään pokkaria luettua ilman että naurattaisi ainakin jossain kohdassa dialogin sisältö ja juonikuviot. Uskoisin että tämänkin johdosta voin sanoa käännöksen olevan mielestäni onnistunut. Tasapainoilu taitaa olla mangankääntämisessä ihan omaa luokkaansa, kun toisella puolella ovat ”puristit” jotka tietävät kaikki mahdolliset merkitykset ja toisella puolella ne joilla ei ole japaninkielisestä versiosta mitään hajua. Nostan hattua siitä että kukaan ylipäätään haluaa kääntää mangaa suomeksi, se kun esimerkiksi helpottaa saatavuutta todella paljon.

  Juu, housujäätelöjuttu meni ”oikein”, nyt ilmeisesti pitää arvon kääntäjän etsiä repla muille arvattavaksi mikäli aiotaan tätä arvauspeliä jatkaa… Ei kai tarvitse ellei halua mutta kuitenkin.

  Itse pokkariin: Hitsit, en voi muuta kuin toivoa ettei tämä pääty huonosti. Ihan oikeasti, ensin odotin ties kuinka pitkään että herrasta näkyisi mitään ja sitten sanotaan että Sanji häipyi haulikkohäihinsä koska sitä kiristettiin. Ei muuten mutta kun minulla on tapana kiintyä ylipäätänsä eri medioissa henkilöihin jotka tuppaavat kuolemaan tai joutumaan koomaan tai jotain sellaista eikä niistä sitten enää hirveämmin kuulla, selkeistä syistä johtuen. Mielestäni sitä paitsi eräät suhtautuivat tilanteeseen mielenkiintoisesti: miten ihmeessä Sanji olisi voinut estää sen tason tapauksia päättämästä häistä ja hänen sotkemisestaan toiseen soppaan (vielä ilmeisen poissaolevana kaiken lisäksi) sillä aikaa kun pitäisi vielä Kaidoota pohtia? Jotain logiikkaa, minusta näytti siltä että hän itse asiassa yritti välttää (muiden porukoiden osalta) kahden keisarin samanaikaista kohtaamista lähtemällä mukaan, joskin vastentahtoisesti. Nimimerkillä millaisiahan luurankoja herra Roronoankin kaapissa mahtaa luurailla? Loppupeleissä nimittäin epäilen vahvasti ettei mitään olisi ollut tehtävissä vaikka Sanjin taustat olisivatkin olleet alusta asti tiedossa. En kyllä oikeastaan usko kenenkään haluavan huudella moisista sukusiteistä kaikille vastaantulijoille (mitä ryhmää Luffy tovereineen käytännössä edusti ihan alkuvaiheessa), sen puoleen. Ja käytännössä tällaisilla asioilla on tapana muuttua hankalimmiksi kertoa sitä mukaan kun aikaa kuluu.

  Tai sitten näkökulmani on vain niin vinoutunut koska pidän Sanjista. Ihan miten vain, hieman haastava tilanne jossa Luffy todennäköisesti taas aikoo toteuttaa jotain maailman suoraviivaisinta lähestymistapaa ja saa taas meteliä aikaiseksi.

  Ja sitten Kissakyy. Taas vaihteeksi eksentrinen tyyppi joka ei tee alkuunkaan niin kuin lääkäri määrää ja menee sänkyyn vain omasta tahdostaan. Se laulukohta oli aika tunnelmanrikkoja taas kun ykskantaan tuli selväksi että laulu ei vastaa innoituksenlähdettä. Ihan odamainen lähestymistapa siis taas riemastuttavalla tavalla.

  Niin, Kumasta, siitä haluaisin vielä ilmaista mielipiteeni. Ainakin Sabaodylla kun Duval puhui maisista karhuista ja merikarhuista homma toimi minusta ihan hyvin, en nyt sitten tiedä tästäkään miten muut ajattelevat, juolahti vain mieleen että jollakin TLK-palstalla arvon kääntäjä tuskaili nimen kanssa. Tsemppiä, tähän asti on mennyt oikein hyvin minusta, kyllä se siitä.

  in reply to: One Piece #229960
  Siilikala
  Participant

  Hei taas vain tyhjä palsta.

  En hahmota kuinka muokata aiempaa viestiäni, joten suonette anteeksi että kirjoitan uuden, aihe on kylläkin uusi, nimittäin: en tiedä kuinka moni täällä (nykyisen kirjoitusinnon perusteella tulos lienee 0/0) on tietoinen tällaisesta sarjakuvasta, mutta;

  5443360-sonicuniv93var

  Eli siis, aika selkeä viittaus tämä <span style=”text-decoration: underline;”>Sonic Universe #93</span>:n variant cover <span style=”text-decoration: underline;”>OP 61</span>:n kanteen, eikö teistäkin? Ajattelin vaan, että kun tästä on joissain tietyissä piireissä jo jauhettu, niin tuon ilosanomaa tännekin. Kyseessä kun on kuitenkin OP:ta sivuava aihe, siis kansi… sori oli ihan pakko.

  Muuten edellisestä pokkarista: itselläni ainakin nousi Fujitoran pisteet, oli sen verran kova heppu meinaan. Maailmanhallituksella tuntuu olevan tarve pitää tasapainoa yllä ihan vaan sen itsensä vuoksi, logiikka on siis ihan omaa luokkaansa jälleen kerran…

  Ja vihdoin viimein näkyi muitakin Olkihattuja, jee.

  in reply to: One Piece #229918
  Siilikala
  Participant

  Moi taas, tulin takaisin! Puolitoista vuotta lievästi/varsin fanaattisessa ja mielipiteellisesti epäterveessä/passiivis-aggressiivisessa fandomissa viettäneenä One Piece tuntuu taas niin paljon rauhanomaisemmalta ja mukavammalta kuin eräät ympyrät. Että laitetaas taas sekoiluvaihde päälle, kylähullu tuli takaisin pakoon julmaa maailmaa.

  Huomasin tuossa arvauskisan tyssänneen allekirjoittaneeseen (s. 112 tässä keskustelussa), ja koska hauskan replan löytämisessä/sen tänne eksymisessä kesti melkein 5 vuotta, niin ajattelin nyt tulla tänne jatkamaan kisaa kun ei enää keskustelu suju. Eli siis kenen repla, kenelle osoitettu, mikä kirja, ym. säännöt, samat kuin aiemminkin. Kröhöm:

  ”Housuni taisivat syödä jäätelösi.”

  Kuules, arvoisa viestiketjussa yläpuolellani viestilläsi sijaitseva osanottaja, muistatko vielä miten se versiointisi meni, olisi kiva kuulla/lukea, alkoi kiinnostamaan liiaksi. Ellei siis ole niin haastavaa kamaa ettet halua esitellä.

  Ja joo, Mingo on aika pelottava juuri realistisuudellaan. Maailmanmeno nykyään karmii jo muutenkin, mutta sitten kun tulee ajatelleeksi että loppujen lopuksi ”oikeat” diktaattorit ovat ihan yhtä vaarallisia kuin vastaavat pirunmarjaporukat One Piecessä. Eikä meillä ole Luffya…

  Oda on kyllä monisyisyyden mestari, monilla isoilla pahiksilla on useampi ajava tekijä, jotka avaavat heidän toimintaansa. Dressrosan aikana tämä vain korostui. Kaikella on oma tietty tarkka sijaintinsa, tai siltä se ainakin näyttää. Ja kaikki monisyisyydessään kaatuvat fiilispohjalta etenevään kumimieheen XD .

  Asiasta näkkileipään, mikä ihme se Kabajin komisario Palmu -referenssi alkupään Buggytappelun aikojen kirjoissa oikein oli, oliko eräs saanut niistä kirjoista/leffoista yliannostuksen niihin aikoihin?

   

  in reply to: One Piece #228819
  Siilikala
  Participant

  Terve vaan. Tuossa pokkarissa 71 sivujen 42-43 aukeaman kuvan otsikko hieman toi mieleeni yhden The Police -nimisen bändin laulun ”Message in a Bottle” kertosäkeen, liekö tarkoitusperäistä vaiko omaa kuvitteluani. Olipa muuten hyvin mielenkiintoinen pokkari, monessakin mielessä, osaakin olla melkoinen juonittelija tuo Doflamingo… Näinköhän juonittelee itse itsensä solmuun jossakin vaiheessa. Miten muuten luulette sille tulitulimarjalle käyvän, osa porukasta haluaa sitä itselleen, mutta toisilla näkyy olevan mielessään joku toinen jolle se kuuluisi, jälkimmäisen päättelen muun muassa sivun 170 tokavikan ruudun repliikistä…

  in reply to: One Piece #125606
  Siilikala
  Participant

  Tulipa tuossa mieleeni, että Tashigi Smokerin kehossa muistuttaa etäisesti Iceburgia, silmien ympäristö meinaan… älkää lyökö… On muuten tosiaan kahden vuoden paussin aikana ilmeiseti vastuksetkin muuttuneet häikäilemättömämmiksi, kertooko jotakin hektiseksi muuttuneesta ympäristöstä? 😕

  in reply to: House M.D #125531
  Siilikala
  Participant

  Jep. Tuli tässä vaan mieleen, ettei kannata muuten laittaa olohuoneen isoa ikkunaa talon julkisivun puolelle, ellei halua mustasukkaisen eksän ajavan siitä läpi kampaa palauttaessaan… 😕

  in reply to: One Piece #125516
  Siilikala
  Participant

  Tuosta käännöksen laadusta kiittäisin minäkin tähän väliin. Joskus yritin ruotsiani parantaa lukemalla ruotsinkielistä versiota, ja täytyy sanoa, että selkeitä eroja löytyy. Mielestäni nämä erot tuovat esille suomenkielisen version laadukkuutta varsinkin joissakin tekstien käännöksissä… 🙄 Kiitos siis arvoisalle kääntäjälle minunkin puolestani.

  in reply to: One Piece #125488
  Siilikala
  Participant

  Hmm, minua tässä mietityttänee se, miten merenneidot voi nousta päähän, ruuasta puhumattakaan. Täytyypi varmaan olla aika tyhjäpäistä porukkaa, että siellä on tilaa.
  Aokiji oli mielestäni Akainua mukavampi, mutta toisaalta jälkimmäisen nousu merivoimien ylimpään johtoon varmistaa vahvan vastakkainasettelun mahdollisuuden, ja on ehkä siinä mielessä parempi tarinan kannalta. Tai sitten ei. Riippuu tämäkin kaiketi näkökulmasta

  in reply to: One Piece #125127
  Siilikala
  Participant

  erakko wrote:

  Siilikala wrote:

  …mutta minun pokkarini ainakin haisee todella vahvasti.

  Kaupan vika, minun pokkarissa on tuo ihana uuden mangan tuoksu <3

  Brookin runo oli kyllä kaunis. Herkistyin ihan.

  Tuonen tuuli
  mi hyytää hurmeen suonten
  kunpa sillä saisi hameetkin ylös

  ; v ;

  No paljon mahdollista tuo, kun kyseisen kaupan tuoretavarakin tuppaa välillä olemaan siinä hilkulla pilaantunutta… Mutta toisaalta: Ei haju pokkaria pahenna. Ainakaan juonessa ei ole yhtään valittamista. 😕

  in reply to: One Piece #125007
  Siilikala
  Participant

  Joo, hyvä pokkari TLK:ta myöten, mutta minun pokkarini ainakin haisee todella vahvasti. Brookilla oli hyviä vitsejä, paisuva Wadatsumi oli kanssa huvittava.

  in reply to: One Piece #124913
  Siilikala
  Participant

  Toivosta elämisessä en tiedä, mutta pari pokkaria takaperin Sanji taisi antaa käsitteelle "vesijuoksu" uuden merkityksen.

  in reply to: One Piece #124753
  Siilikala
  Participant

  Todellakin, huippu oli. Mietityttää hieman, mitä tuleman pitää sen suhteen että tirkistelläänkö seuraavissa osissa Brookin kyvyn ansiosta paljonkin…

  in reply to: One Piece #124636
  Siilikala
  Participant

  No nyt päästiin jo tappelemaan, mikä on kyllä ihan mukavaa vaihtelua vanhojen muistelulle. Nyt sitten paljastui sekin seikka että Hody todella tappoi Otohimen, rontti kun on.

  in reply to: One Piece-pelit #124302
  Siilikala
  Participant

  Niin, onhan se pitemmän päälle hieman ärsyttävää jos kaikki pelit toistavat samaa juonta hieman eri kulmista, mutta ehkä Acen tapaus ompi hyvä keino rahastaa.

  in reply to: One Piece #124301
  Siilikala
  Participant

  Ampumisesta en ole varma vaikka se kyllä tietyllä tapaa sopisi kuvaan. Mutta siitä olen varma että Vander Deckenin hygienia ompi surkea. 10 vuotta ilman että pesee kättä välillä. Mutta riittäisikö pelkkä käsien pesu muka poistamaan "lukituksen"? Todella epähygieeninen kyky…

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 149 total)